2021 első félévében 600 milliárd forint törlesztőrészlet maradhat az adósoknál Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A jegybank szerint a hitelpiacon nincsenek rendszerszintű kockázatok, a bankok megfelelő stabil pufferekkel működnek a járványos időszakban is, a magyar bankrendszer finanszírozása stabil – jelentette be a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője, Szakács János a legfrissebb Makroprudenciális jelentést bemutató online sajtótájékoztatón pénteken Budapesten.

Szakács János elmondta:  a  jelenlegi lakossági hitelállomány közel 80 százaléka 2015 utáni folyósítású, ami azt jelenti, hogy megfelel az adósságfék szabályoknak. Ez utóbbiak miatt a lakosság kifeszítettsége csökkent az elmúlt évben. Jelezte, hogy fokozottan monitorozzák a moratóriummal érintett portfóliót.

A törlesztési moratórium jövő évi, célzott meghosszabbításáról azt mondta, mintegy 800 ezer lakossági és 15-20 ezer vállalati ügyfélnek nyújthat segítséget fizetőképességük fenntartásához. Ezzel 2021 első fél évében mintegy 600 milliárd forint törlesztőrészlet maradhat az adósoknál – ismertette.

A személyi hitel piac működése több ponton javítható lehet az MNB szerint, a kamatfelárak nemzetközi szinten is magasak – mondta. A magas kamatfelárak mérséklését és a digitális hitelezési folyamatok elterjedését támogató termékek 2021 januártól lesznek elérhetők. A jegybank tervei szerint 2021-től már négy minősített fogyasztóbarát személyi hitelfajta lesz elérhető a piacon.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2020. szeptember 15.

A fizetési moratórium folytatását tervezik

A fizetési moratórium lejárta után a sérülékeny jövedelmi helyzetű adósokra fókuszáló, célzott, átmeneti és átlátható megoldást javasolt Fábián Gergely, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója a Portfólió keddi hitelezési konferenciáján.
2020. április 6.

A legfontosabb tudnivalók a fizetési moratóriumról

Március 19-én lépett hatályba a koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges azonnali intézkedésekről szóló 47/2020. (III.18.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Rendelet), amely a hitel-, kölcsön-, illetve pénzügyi lízingszerződések adósainak igyekszik segítséget nyújtani új szabályaival. A Rendelet egyes részletszabályait tartalmazza a 2020. március 25-én hatályba lépett 62/2020. (III. 24.) Korm. rendeletet. Jelen cikkünkben e két rendelet együttes ismertetésével igyekszünk tájékoztatni tisztelt olvasóinkat.