2024 I. negyedévében a gazdaság teljesítménye gyakorlatilag stagnált


A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

A tájékoztatás szerint Magyarország bruttó hazai terméke 2024 I. negyedévében a nyers adatok szerint 1,1 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 1,7 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszaki értéket. Az előző negyedévhez képest – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint – a gazdaság teljesítménye 0,8 százalékkal bővült.

A gazdasági teljesítmény növekedéséhez legnagyobb mértékben a piaci szolgáltatások, ezen belül főként az ingatlanügyletek és az információ, kommunikáció ág járult hozzá. A gazdasági növekedést fékezte a nemzetgazdaság egészében nagy súlyt képviselő ipar hozzáadott értékének csökkenése – közölte a KSH.

Az ipari termelői árak 2024 márciusában az egy évvel korábbihoz képest 3,0 százalékkal mérséklődtek

Az ipari termelői árak 2024 márciusában az egy évvel korábbihoz képest 3,0 százalékkal mérséklődtek, az előző hónaphoz viszonyítva lényegében nem változtak (+0,1 százalék) – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

A KSH tájékoztatása szerint 2024. márciusban az ipari termelői árak átlagosan 3,0 százalékkal alacsonyabbak voltak az egy évvel korábbihoz képest. A belföldi értékesítés árai 5,2, az exportértékesítéséi 1,9 százalékkal estek.

Az előző hónaphoz viszonyítva a belföldi értékesítési árak 0,3 százalékkal csökkentek, az exportértékesítési árak 0,3 százalékkal nőttek, így az ipari termelői árak összességében szinte változatlanok maradtak (+0,1 százalék).

Márciusban a belföldi értékesítés árai átlagosan 5,2 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint 2023 márciusában, ezen belül a 60,0 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 1,3, a 38,6 százalékos súlyú energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 13,3 százalékkal csökkentek. Az élelmiszeripar értékesítési árai 6,6 százalékkal mérséklődtek.

Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban együttesen 8,0 százalékkal estek, a beruházási javakat gyártókban 5,1 százalékkal emelkedtek, a fogyasztási cikkeket gyártókban 1,6 százalékkal mérséklődtek az árak.

Az ipari exportértékesítési árak 1,9 százalékkal csökkentek, ezen belül a 82,9 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 2,3 százalékkal emelkedtek, a 16,7 százalékos súlyú energiaiparban 28,9 százalékkal alacsonyabbak voltak az árak.

Január-márciusban a belföldi értékesítés árai 6,2, az exportértékesítéséi 3,9 százalékkal mérséklődtek, így az ipari termelői árak összességében 4,7 százalékkal csökkentek 2023. január-márciushoz képest.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 17.

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 17.

Mi lesz a nyaralásokkal 2024-ben?

Nagyjából két évvel a koronavírus-járvány okozta sokk után úgy tűnik, mostanra újra megjött a magyarok utazási kedve, sőt új dimenzióba lépett. Az Everguest megbízásából készített friss Tárki – kutatás szerint az idén a magyarok több mint harmada (34%) tervezi, hogy részt vesz hosszabb-rövidebb utazáson, az elmúlt évhez képest bővül az utazást tervezők aránya. Az idén a magyarok több mint háromnegyede tervezi, hogy időt tölt a Balatonnál, a fővárost is évről évre egyre többen választanák. A válaszadók többsége azonban aggodalommal tekint a folyamatosan emelkedő árakra, ami továbbra is komoly kihívást jelent a belföldi turizmus számára.

2024. május 17.

Fontos transzferár-kötelezettségek és határidők | A pénz beszél

Május 31-ig kell elkészíteniük a társasági adóbevallásukat a naptári éves adózóknak. Azon cégek esetében, amelyek kapcsolt ügyleteket is bonyolítottak az adóévben, transzferár-nyilvántartás készítési, valamint transzferár-adatszolgáltatási kötelezettség is felmerülhet. Összefoglaljuk a legfontosabb teendőket.