2,85 százalékra csökkent az alapkamat

Szerző: Ado Online
Dátum: 2014. január 21.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 2014. január 22-i hatállyal, 15 bázisponttal 2,85%-ra csökkentette a
jegybanki alapkamat mértékét.


Londoni pénzügyi elemzők a keddi kamatdöntő ülés előtti prognózisaikban arra számítottak, hogy az eddigi 0,20 százalékpontos lépések után alacsonyabb, 0,10-0,15 százalékpontos kamatcsökkentésekkel folytatja monetáris enyhítési ciklusát a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A Reuters által megkérdezett 20 elemző közül 16 azt várta, hogy a kamat 10 bázisponttal 2,9 százalékra csökken, négy szakértő 20 bázispontos kamatcsökkentésre számított.

A monetáris tanács 2012 augusztusában kezdte meg az enyhítési ciklust, 7,0 százalékról tavaly augusztusig minden hónapban 25 bázisponttal csökkentette az alapkamatot, majd további öt 20 bázispontos lépéssel érte el az eddigi 3,00 százalékos szintet. Legutóbbi, december 17-i kamatdöntő üléséről kiadott közleményében a testület jelezte: az ország kockázati megítélésének alakulását és a gazdasági növekedés javulását is figyelembe véve sor kerülhet még kamatcsökkentésre, azonban indokolttá válhat a csökkentés ütemének mérséklése.

Suppan Gergely,  a Takarékbank elemzője szerint az infláció alakulása, a reálgazdasági folyamatok, valamint az, hogy az infláció várhatóan tartósan alulmúlja a 3%-os inflációs célkitűzést, lehetővé és indokolttá tették az alapkamat csökkentését.

A piaci folyamatok részben szintén támogatták a kamatcsökkentést annak köszönhetően, hogy a hazai kockázati felárak jelentősen mérséklődtek az elmúlt hetekben, így a CDS felár közel négyéves mélypontra süllyedt. Ez azonban döntően az euró-övezeti periférikus országokban megfigyelhető meredek javulásnak köszönhető. A Fed ugyan decemberben némileg váratlanul elkezdte az eszközvásárlási programjának óvatos szűkítését, amit feltehetően a közeljövőben folytatni fog, ez azonban már nem okozott megingást a piacokon, mivel a Fed megelőző kommunikációjának köszönhetően már beárazódhatott a piacokon.

A javuló kockázati megítélés ellenére a forint árfolyamát egyre kevésbé tudja támogatni a fejlett piacokhoz képesti csökkenő hozamfelár, ezért a kamatcsökkentési sorozat további lassítására számítunk, mondta az elemző. A kamatcsökkentési sorozat 2,55-2,70% között érhet véget, majd az alapkamat az utolsó negyedévig ezen a szinten maradhat. Az év utolsó hónapjaitól – de legkésőbb a jövő év elejétől – lassú ütemű kamatemelési sorozatra számítunk, így 2015 végéig 3,75-4,00%-ig emelkedhet vissza az alapkamat.

Lefelé mutató kockázatot jelent, amennyiben a kormány által tervezett újabb háztartási energiaár csökkentések számottevően tovább mérséklik az inflációt, míg felfelé mutató kockázatot jelent a nemzetközi hangulat hirtelen romlása, ill. a fejlett piaci jegybankok a jelenlegi várakozásoknál gyorsabb monetáris szigorítása, illetve ennek kommunikációja.

(forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek:


Jön az ingyenes állami adattörlő alkalmazás
2021. február 26.

A program a hatóság honlapjáról elérhető portálról lehetővé teszi majd a személyes adatok végleges törlését egy - e-mailben eljuttatott egyedi kóddal aktiválható - törlőszoftver letöltésével és használatával.

EY: újdonság a NAV célkeresztjében
2021. február 23.

Idén is közzétette ellenőrzési tervét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), amelyből kiderül, mely területekre fókuszál vizsgálatai során.