30 nappal elhalasztható lesz a CBAM jelentések benyújtása


Az Európai Bizottság 2024. január 29-ei közleménye alapján a gazdálkodóknak lehetőségük lesz kérni a CBAM jelentések benyújtási határidejének 30 nappal történő meghosszabbítását.

Figyelembe véve a technikai nehézségeket, melyek a CBAM Átmeneti Nyilvántartás (CBAM Transitional Registry) felületén jelentkeztek,  az Európai Bizottság kedvezményt biztosít valamennyi gazdálkodó részére, hogy a CBAM adatszolgáltatási kötelezettségüket a január 31-ei határidő lejártát követően is tudják teljesíteni.

A jelenlegi információk szerint 2024. február 1-jétől a CBAM Átmeneti Nyilvántartás egy új funkcióval fog kiegészülni, mely – szankció alkalmazása nélkül – lehetővé teszi a felhasználók részére, hogy kérelmezzék a jelentés benyújtási határidejének 30 nappal történő meghosszabbítását.

A halasztási lehetőség nem érinti a jelentés korrekciójának lehetőségét, ami továbbra is 2024. július 31-ig végezhető el.

A meghosszabbított határidő ellenére, számos kihívást jelent a CBAM-jelentés elkészítése. Amennyiben segítségre lenne szüksége a CBAM-jelentés elkészítésében, benyújtásában, illetve bármilyen kérdése merül fel, forduljon bizalommal szakértő kollégáinkhoz.

További információt a CBAM-jelentéstételről a PwC Magyarország honlapján talál.


Kapcsolódó cikkek

2024. február 26.

Opten: figyelmeztető jelek mutatkoznak az építőiparban

A 2023-as év minimális cégszámcsökkenéssel zárult az építőiparban. Az alapítások száma mélypontra süllyedt, ötezer alá csökkent, míg a megszűnések száma már ötezer felett volt. Az építőipari szektorban tevékenykedő egyéni vállalkozások többsége kiváró álláspontot foglalt el, s minden hatodik vállalkozó ideiglenesen felfüggesztette tevékenységét.