310 milliárd forintot profitot termelt tavaly az OTP Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A járványhelyzettel miatt képzett kockázati tartalék nélkül sokkal nagyobb lenne az OTP eredménye, a bevételei ugyanis 9 százalékkal nőttek tavaly.

Az OTP Bankcsoport az egy évvel korábbinál 33 százalékkal alacsonyabb, 78,562 milliárd forint konszolidált korrigált adózott nyereséget ért el 2020 utolsó negyedévében, egész éves adózott eredménye pedig 26 százalékos csökkenéssel 310,268 milliárd forint lett 2020-ban.

A Budapesti Értéktőzsde honlapján péntek hajnalban közzétett, Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (IFRS) szerinti jelentése alapján az OTP csoport konszolidált adózott nyeresége a negyedik negyedévben 71,465 milliárd forint lett, ami 31 százalékkal elmarad az egy évvel korábbitól, és az elemzői várakozásoktól is. Az elemzői konszenzus 2020 utolsó negyedévre az előző évinél 24 százalékkal alacsonyabb, 80,476 milliárd forint konszolidált adózott nyereséget várt. Az éves konszolidált adózott nyereség 37 százalékkal 259,636 milliárd forintra csökkent.

A jelentésben a pénzintézet kiemelte: mivel az adózott eredmény nagyságát érdemben befolyásolta a – döntően a járványhelyzettel összefüggésben megképzett –  188 milliárd forintos kockázati költség, az alapfolyamatokról és a bázisidőszakkal való összehasonlításhoz pontosabb képet ad a működési eredmény alakulása. Tavaly a csoport 5 százalékkal magasabb, 537,4 milliárd forint konszolidált működési eredményt realizált. A bevételek dinamikusan, 9 százalékkal nőttek éves összevetésben, ezen belül a nettó kamateredmény 12 százalékkal, a díj- és jutalékeredmény ettől elmaradó mértékben, 4 százalékkal bővült.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2020. augusztus 28.

OTP: kiugró volt a csok második negyedéves forgalma

Az idei második negyedévben 4546 családi otthonteremtési kedvezmény (csok) igénylést fogadott be az OTP 18,7 milliárd forint összegben, a vírus miatti speciális körülmények ellenére a beérkezett kérelmek száma 81, összege 84 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest – közölte a bank.