4,5 százalékos kiskereskedelmi forgalomcsökkenés hazánkban, enyhe növekedés az EU-ban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

2023. januárban a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 3,9, naptárhatástól megtisztítva 4,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest – jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Januárban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 4,8 százalékkal csökkent. Az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 6,7 százalékkal kisebb lett, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 0,3 százalékkal emelkedett.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 1,5 százalékkal csökkent. Az eladások volumene a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 13, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 5,6 százalékkal nőtt, a használtcikk-üzletekben lényegében nem változott, míg az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 1,9, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 2,7, a bútor-, műszakicikk-üzletekben 6,5 százalékkal mérséklődött.

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 8,6 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 7,6 százalékkal csökkent. Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 9,7 százalékkal kisebb lett.

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 3,9 százalékkal nőttek. Az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1333 milliárd forintot ért el idén januárban. A forgalom 48 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 34 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 18 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott – közölte a KSH.

Románia

Ezzel szemben Romániában 5,7 százalékkal nőtt januárban a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adatok szerint az előző év januári adatokhoz képest – közölte hétfőn a román országos statisztikai intézet (INS). A szezonális és naptárhatással kiigazított adatsor 5,3 százalékos növekedést mutat. A nyers adatok szerinti bővülés főként a nem élelmiszer-kiskereskedelem 9,1 százalékos forgalomnövekedésének köszönhető, az élelmiszerekből, italokból és dohánytermékekből 5,4 százalékkal nőttek az eladások. Az üzemanyag-értékesítésben 0,4 százalékos visszaesést regisztráltak tavaly januárhoz képest.

Tavaly decemberhez viszonyítva a nyers adatok szerint 22 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom volumene Romániában, ami szezonális és naptárhatással kiigazítva már 0,7 százalékos növekedésnek felel meg. Tavaly 4,4 százalékkal emelkedett Romániában a kiskereskedelmi forgalom volumene éves összevetésben, miután 2021-ben 10,1 százalékkal nőtt 2020-hoz képest.

Európai Unió

Havi összevetésben nőtt a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben és az Európai Unióban januárban. Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat hétfőn azt közölte, hogy januárban az euróövezetben és az Európai Unióban is 0,3 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom decemberhez képest, amikor az euróövezetben 1,7 százalékos, az EU-ban pedig 1,6 százalékos forgalomcsökkenést regisztráltak novemberrel összevetve.

Éves összevetésben az euróövezetben a kiskereskedelmi forgalom a decemberi 2,8 százalékos csökkenés után januárban 2,3 százalékkal esett, míg az EU-ban a decemberi 2,5 százalékos csökkenést követően januárban 2,2 százalékkal zsugorodott. Elemzők előzetesen nagyobb mértékű, 1 százalékos havi szintű euróövezeti bővülést és kisebb mértékű, 1,8 százalékos éves szintű visszaesést vártak.

Decemberhez képest Hollandiában nőtt a legnagyobb mértékben, 4,9 százalékkal a kiskereskedelmi forgalom januárban, továbbá Luxemburgban (4,6 százalékkal) és Szlovéniában (4,1 százalékkal). A kiskereskedelmi forgalom havi szinten a legjelentősebben Ausztriában (-9,8 százalék) és Szlovákiában (-1,4 százalék).

Az év első hónapjában éves bázison Szlovéniában bővült a legnagyobb mértékben, 18,5 százalékkal a forgalom. A második legnagyobb növekedés Romániában volt 5,8 százalékkal, majd Máltán 5,7 százalékkal. A legjelentősebb, 8,9 százalékos éves csökkenés Belgiumban volt, Németországban 6,8 százalékos, Dániában és Svédországban pedig egyaránt 5,8 százalékos volt a kiskereskedelmi forgalom éves szintű visszaesése.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 17.

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 17.

Mi lesz a nyaralásokkal 2024-ben?

Nagyjából két évvel a koronavírus-járvány okozta sokk után úgy tűnik, mostanra újra megjött a magyarok utazási kedve, sőt új dimenzióba lépett. Az Everguest megbízásából készített friss Tárki – kutatás szerint az idén a magyarok több mint harmada (34%) tervezi, hogy részt vesz hosszabb-rövidebb utazáson, az elmúlt évhez képest bővül az utazást tervezők aránya. Az idén a magyarok több mint háromnegyede tervezi, hogy időt tölt a Balatonnál, a fővárost is évről évre egyre többen választanák. A válaszadók többsége azonban aggodalommal tekint a folyamatosan emelkedő árakra, ami továbbra is komoly kihívást jelent a belföldi turizmus számára.

2024. május 17.

Fontos transzferár-kötelezettségek és határidők | A pénz beszél

Május 31-ig kell elkészíteniük a társasági adóbevallásukat a naptári éves adózóknak. Azon cégek esetében, amelyek kapcsolt ügyleteket is bonyolítottak az adóévben, transzferár-nyilvántartás készítési, valamint transzferár-adatszolgáltatási kötelezettség is felmerülhet. Összefoglaljuk a legfontosabb teendőket.