A befektetők mozgatják az ingatlanpiacot


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Januárban a fővárosban 54, a vidéken 32 százalékos aránnyal a befektetési céllal történő vásárlás volt a legfőbb vevői motiváció, amit Budapesten az első lakás vásárlása, vidéken pedig a nagyobb lakásba költözés követett – közölte a Duna House.

A fővárosban a befektetők átlagosan csaknem 50 millió forintért, vidéken pedig átlagosan 30 millió forintért vásároltak ingatlant. A fővárosban az eladók 45 százaléka, vidéken pedig 26 százaléka a befektetés értékesítése miatt döntött az ingatlan eladása mellett, a lista második helyén mindkét esetben a nagyobb lakásba költözés áll. A fővárosban az eladók átlagosan 54,58 millió forintért, vidéken pedig átlagosan 35,84 millió forintért adták el otthonaikat.

Egymillió forintos nyégyzetméterár Budán

Az ingatlanforgalmazó értékesítési adatai alapján az év első hónapjában az eladott panellakások átlagos négyzetméterára az ország keleti részén 412 ezer forintra, nyugati részén 383 ezer forintra nőtt az egy évvel korábbi 332 ezer, illetve 320 ezer forintról. A tégla építésű lakások fajlagos ára keleten 262 ezer forintra csökkent, a 2021 januárjában mért 413 ezer forintról, nyugaton viszont 338 ezer forintra nőtt az előző év azonos időszakában mért 334 ezer forintról.

befektetés

A fővárosban az átlagos négyzetméterár már 600 ezer forint fölé emelkedett a paneleknél és a téglalakásoknál is, ez utóbbiért a potenciális vevőknek a belvárosban csaknem 900 ezer, Budán pedig több mint egymillió forintos négyzetméterárral kellett számolniuk.

Kicsit csökkent a forgalom

A Duna House becslése szerint az év első hónapjában, erős érdeklődés mellett 10 815 darab ingatlan cserélt gazdát, ami ugyan 2021 januárjához képest 3 százalékos korrekció, a 2020-as adatokhoz viszonyítva azonban 9 százalékkal nőtt a forgalom.

A Duna House adatai szerint a 100 milliárd forintnyi jelzáloghitel az eddigi legerősebb évkezdés lehet az elmúlt években: 2020-ban 80 milliárd, 2021-ben mindössze 59 milliárd forintos havi hitelösszeggel indult az év.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 29.

Banktudós egyetemisták kerestetnek!

Az elmúlt egy évtized alatt a bankok világában jelentős fejlődés volt megfigyelhető a modernizációt tekintve, a fiókokból és a papírokból az okostelefonokra és a digitális térbe költözött a banki szolgáltatások egy része, ami jelentős átalakulást és új szolgáltatások garmadáját hozta. A DUE Médiahálózat és az MBH Bank keresi az új generációs Banktudósokat, azokat az egyetemistákat, akik banki és pénzügyi kérdésekben a legtájékozottabbak. A Nagy Diák Banktudós Teszt egy vadonatúj vetélkedő, amely egyszerre tesztel és tanít. Az MBH Bank támogatásával megvalósuló játékban bárki részt vehet, ám az egyetemisták értékes nyereményekért mérhetik össze tudásukat.

2023. szeptember 29.

Iskolakezdéskor érdemes a zsebpénzkérdést is átgondolni – online megoldás is akad

Az iskolakezdéssel együtt érdemes az új tanévre szóló kiadásokat a diákoknak megtervezni, lehetőleg a szülőkkel közösen. Érdemes ösztönözni a gyerekeket arra, hogy a zsebpénzükből megmaradt összeget tegyék félre jövőbeni célokra, készpénz helyett pedig környezetbarát, biztonságosabb elektromos megoldásokat használjanak. Ebben segíthetnek a különféle okoseszközök, azokon keresztül pedig például a Google Pay vagy az Apple Pay applikáció.

2023. szeptember 29.

A Duna Takarék Bank is csatlakozott az MBH Csoporthoz

Lezárult a Duna Takarék Bank Zrt. 98,46%-os közvetlen részesedésének megvásárlása. A győri központú pénzintézet ezentúl az MBH Bank Nyrt. 98,46%-os közvetlen tulajdonát képezi – tette közzé az MBH Bank Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde honlapján. Az ügylet a Magyar Nemzeti Bank szeptember 15-i engedélye alapján, a mai napon sikeresen megvalósult.