A befektetők mozgatják az ingatlanpiacot


Januárban a fővárosban 54, a vidéken 32 százalékos aránnyal a befektetési céllal történő vásárlás volt a legfőbb vevői motiváció, amit Budapesten az első lakás vásárlása, vidéken pedig a nagyobb lakásba költözés követett – közölte a Duna House.

A fővárosban a befektetők átlagosan csaknem 50 millió forintért, vidéken pedig átlagosan 30 millió forintért vásároltak ingatlant. A fővárosban az eladók 45 százaléka, vidéken pedig 26 százaléka a befektetés értékesítése miatt döntött az ingatlan eladása mellett, a lista második helyén mindkét esetben a nagyobb lakásba költözés áll. A fővárosban az eladók átlagosan 54,58 millió forintért, vidéken pedig átlagosan 35,84 millió forintért adták el otthonaikat.

Egymillió forintos nyégyzetméterár Budán

Az ingatlanforgalmazó értékesítési adatai alapján az év első hónapjában az eladott panellakások átlagos négyzetméterára az ország keleti részén 412 ezer forintra, nyugati részén 383 ezer forintra nőtt az egy évvel korábbi 332 ezer, illetve 320 ezer forintról. A tégla építésű lakások fajlagos ára keleten 262 ezer forintra csökkent, a 2021 januárjában mért 413 ezer forintról, nyugaton viszont 338 ezer forintra nőtt az előző év azonos időszakában mért 334 ezer forintról.

A fővárosban az átlagos négyzetméterár már 600 ezer forint fölé emelkedett a paneleknél és a téglalakásoknál is, ez utóbbiért a potenciális vevőknek a belvárosban csaknem 900 ezer, Budán pedig több mint egymillió forintos négyzetméterárral kellett számolniuk.

Kicsit csökkent a forgalom

A Duna House becslése szerint az év első hónapjában, erős érdeklődés mellett 10 815 darab ingatlan cserélt gazdát, ami ugyan 2021 januárjához képest 3 százalékos korrekció, a 2020-as adatokhoz viszonyítva azonban 9 százalékkal nőtt a forgalom.

A Duna House adatai szerint a 100 milliárd forintnyi jelzáloghitel az eddigi legerősebb évkezdés lehet az elmúlt években: 2020-ban 80 milliárd, 2021-ben mindössze 59 milliárd forintos havi hitelösszeggel indult az év.

(MTI)Kapcsolódó cikkek

2022. június 24.

Jobban drágultak az albérletek vidéken, mint Budapesten

Budapesten átlagosan 7,5 százalékkal nőttek az albérletárak egy év alatt, de a nagyobb vidéki városokban még ezt is meghaladta az emelkedés üteme. Az Otthon Centrum legfrissebb mérései szerint a budapesti VI. kerületben már negyedmillióhoz közelít az albérletár átlag értéke. Továbbra is a nagyobb panelek a legolcsóbb bérlemények – olvasható a cég közleményében.

2022. június 24.

A kartellezés, a rajtaütés és a versenyjogi compliance

A versenyjogi compliance egyre ismertebb a jogászok, ügyvédek, cégvezetők körében, ennek ellenére sok vállalkozás akkor találkozik először ezzel a kifejezéssel a gyakorlatban, amikor a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) már megindította versenyfelügyeleti eljárását. Különösen így van ez akkor, amikor a GVH kartellt gyanít és a vizsgálók váratlanul megjelennek a vállalkozásoknál. Ilyen nem várt esetben is érdemes együttműködni a GVH-val. Dr. Péli-Bencze Márkot, a Gazdasági Versenyhivatal Felderítő Irodájának vezetőjét kérdeztük.