A befektetők mozgatják az ingatlanpiacot


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Januárban a fővárosban 54, a vidéken 32 százalékos aránnyal a befektetési céllal történő vásárlás volt a legfőbb vevői motiváció, amit Budapesten az első lakás vásárlása, vidéken pedig a nagyobb lakásba költözés követett – közölte a Duna House.

A fővárosban a befektetők átlagosan csaknem 50 millió forintért, vidéken pedig átlagosan 30 millió forintért vásároltak ingatlant. A fővárosban az eladók 45 százaléka, vidéken pedig 26 százaléka a befektetés értékesítése miatt döntött az ingatlan eladása mellett, a lista második helyén mindkét esetben a nagyobb lakásba költözés áll. A fővárosban az eladók átlagosan 54,58 millió forintért, vidéken pedig átlagosan 35,84 millió forintért adták el otthonaikat.

Egymillió forintos nyégyzetméterár Budán

Az ingatlanforgalmazó értékesítési adatai alapján az év első hónapjában az eladott panellakások átlagos négyzetméterára az ország keleti részén 412 ezer forintra, nyugati részén 383 ezer forintra nőtt az egy évvel korábbi 332 ezer, illetve 320 ezer forintról. A tégla építésű lakások fajlagos ára keleten 262 ezer forintra csökkent, a 2021 januárjában mért 413 ezer forintról, nyugaton viszont 338 ezer forintra nőtt az előző év azonos időszakában mért 334 ezer forintról.

befektetés

A fővárosban az átlagos négyzetméterár már 600 ezer forint fölé emelkedett a paneleknél és a téglalakásoknál is, ez utóbbiért a potenciális vevőknek a belvárosban csaknem 900 ezer, Budán pedig több mint egymillió forintos négyzetméterárral kellett számolniuk.

Kicsit csökkent a forgalom

A Duna House becslése szerint az év első hónapjában, erős érdeklődés mellett 10 815 darab ingatlan cserélt gazdát, ami ugyan 2021 januárjához képest 3 százalékos korrekció, a 2020-as adatokhoz viszonyítva azonban 9 százalékkal nőtt a forgalom.

A Duna House adatai szerint a 100 milliárd forintnyi jelzáloghitel az eddigi legerősebb évkezdés lehet az elmúlt években: 2020-ban 80 milliárd, 2021-ben mindössze 59 milliárd forintos havi hitelösszeggel indult az év.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. június 21.

A kisgyermekes szülők érdekében indított versenyfelügyeleti eljárást a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a szlovákiai EC Global SVK s.r.o. vállalkozással szemben tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt; a GVH gyanúja szerint a cég a weboldalán reklámozott, jellemzően kisgyermekes szülőknek ajánlott termékek esetében megtéveszti a fogyasztókat az egészségre és gyógyhatásra vonatkozó állításokkal.

2024. június 21.

Sok céget érhet kellemetlen meglepetés, mert hamarosan lejár a NIS2 regisztráció határideje

Már csak pár napja maradt belépni a nyilvántartásba azoknak a hazai vállalatoknak, amelyekre kiterjed a NIS2, vagyis a felülvizsgált uniós kibervédelmi irányelv – hívja fel a figyelmet az EY. Résen kell lenniük a konszolidált beszámolót készítő társaságok tagvállalatainak is, hiszen elég cégcsoport szinten elérni a meghatározott minimum bevételt és létszámot, hogy rájuk is vonatkozzanak a kötelezettségek. Az óvatlan szervezetek számára a mulasztás súlyos bírsággal, sőt a vezető eltiltásával is járhat.  

2024. június 21.

Tagok védelme a létesítő okirat módosítása során

A Ptk. helyes értelmezése szerint akkor is valamennyi tag egyhangú határozatára van szükség a létesítő okirat módosításához, ha a módosítás valamennyi tag jogait azonos módon hátrányosan érintené, vagy valamennyi tag helyzetét azonos módon hátrányosabbá tenné. Az „egyes tagok” kifejezés alatt egy, több, de akár valamennyi tag is értendő – a Kúria eseti döntése.