A Beszerzési Menedzser Index (BMI) mérsékelt lassulást mutat januárban


A Beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított januári értéke 49,9. A válaszadók az előző hónaphoz képest lassulásról és stagnáláshoz hasonló folyamatokról számoltak be januárban. Az indexek többnyire csökkentek, ennek ellenére még hat index áll a fellendülési tartományban – közölte csütörtökön a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

A decemberi enyhe bővülést követően az év első hónapjában épphogy zsugorodást jelez a BMI. A BMI 50 százalék feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, 50 százalék alatti értéke a recesszió irányába való elmozdulásra utal.

A korábbi január havi értékekkel összevetve az idei érték alacsonyabb, mint az 52,9-es hosszú távú átlag és az előző három év januári értékeinek 52,7 pontos átlaga.

A foglalkoztatottság index 0,3 százalékponttal magasabb, januári értéke enyhe bővülést jelez. Az elmúlt időszakban 50,0 pont körül mozgott az index, ami ebben a hónapban 51,1-re emelkedett.

Az új rendelések mennyisége mérsékelten nőtt, az index 2,2 százalékponttal csökkent. A termelési mennyiség ismét bővülést jelez, 2,0 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz képest. A szállítási átfutási idő indexe 50,0 alatt áll, értéke 2,4 százalékponttal nőtt. A vásárolt készletek index értéke 4,4 százalékponttal csökkent decemberhez képest – részletezte az MLBKT.

A külpiaci mutatók közül az import indexe 6,7 százalékponttal esett vissza, az exporté 2,7 százalékponttal csökkent. A beszerzési árak mérséklődtek, az index értéke 15,3 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz képest.

A beszerzési mennyiség index 2,0 pontot esett vissza. A késztermékkészletek indexe 7,4 százalékponttal csökkent ebben a hónapban.

Forrás: Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) sajtóanyaga


Kapcsolódó cikkek

2024. július 12.

Tizenegy százalékkal nőtt az utasbiztosítások száma az idén

Jelentős, két számjegyű növekedés látható az utasbiztosításoknál az idén – közölte a K&H. A pénzintézet az egy évvel korábbinál 11 százalékkal több szerződést kötött január és június közepe között. Egyre többen a mobilbankon keresztül biztosítják az utazásukat, hiszen az idén eddig a kötések 37 százaléka történt okostelefonon, szemben a tavalyi 28 százalékkal.

2024. július 12.

KSH: az ipari termelés 5,2 százalékkal csökkent májusban

Májusban az ipari termelés volumene 5,2, munkanaphatástól megtisztítva 4,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól – erősítette meg pénteken kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).