A beszerzési menedzser index mérsékelten bővült májusban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított májusi értéke: 57,1. A válaszadók az előző hónaphoz képest lassuló bővülési folyamatról számoltak be – közölte havi felmérésében a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

Az áprilisi, intenzív bővülést követően májusban visszafogott bővülést figyelhetünk meg. A részindexek túlnyomórészt csökkentek, ám többségük tartja a bővülő tendenciát. Az új rendelések mennyisége tartja erős bővülését, de az indexérték 8,6 százalékponttal visszaesett. A termelési mennyiség index szintén bővülést jelez, az e havi indexérték 9,8 százalékponttal kisebb, mint az áprilisi érték. A foglalkoztatás 50 pont felett maradt, értéke 0,6 százalékponttal csökkent az előző havi felmérés után. A szállítási átfutási idő értéke, ezzel szemben tartósan 50 pont alatt maradt, 3,3 százalékponttal csökkent az index májusban. A vásárolt készletek index stabil bővülést jelez, de 2,9 százalékponttal csökkent értéke a hónapban. A külpiaci mutatók továbbra is bővülésről tanúskodnak. Az import indexe 4,3 százalékponttal, az exporté 1,9 százalékponttal esett vissza e hónapban. A beszerzési árak emelkedése tartós, az 1,6 százalékpontos növekedés az áremelkedés intenzitását is jelzi. A beszerzési mennyiség index 9,0 ponttal zuhant vissza. A késztermékkészletek indexe 6,1 százalékponttal csökkent ebben a hónapban. A 2023 májusi BMI index alacsonyabb az áprilisi (61,9) értéknél. Május átlag feletti hónapnak számít (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6; a májusi értékeké 52,5). A most mért szezonálisan kiigazított BMI indexérték a harmadik legmagasabb május havi érték.

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított májusi értéke: 57,1.

  • A korábbi május havi értékekkel összevetve az idei érték magasabb, mint a hosszú távú e havi átlag (52,5) és az előző három év e havi értékeinek átlagát is meghaladja (55,1).
  • A felmérésben vizsgált részindexek egy kivételével csökkentek, ennek ellenére bővülésről árulkodnak az értékek. A változások mértéke egy esetben meghaladta a kilenc százalékpontot is.
  • A foglalkoztatottság index értéke 0,6 százalékponttal alacsonyabb ebben a hónapban, ám bővülést mutat immár huszadik alkalommal. Az elmúlt időszakban is 50,0 pont körül mozgott az index, ami ebben a hónapban lassabban bővült (52,8)

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe csökkent a hónapban, az 50,0 pont feletti érték a termelt mennyiség növekedését jelzi. 1995 óta ez az ötödik legmagasabb e havi érték.

Az új rendelések indexe ezúttal emelkedett, s továbbra is jelzi, hogy az új rendelések állománya magasabb lett az előző hónaphoz képest. 1995 óta ez a harmadik legmagasabb májusi érték.

A szállítási átfutási idő indexe alacsonyabb áprilishoz képest. Az index értéke 2020 eleje óta folyamatosan 50,0 alatt mozog. Az eddigi április havi értékeket vizsgálva az idei a második legalacsonyabb érték 1995 óta.

A vásárolt készletek index visszaesett, de értéke 50,0 pont felett tartós fellendülést mutat. Az e havi indexérték a harmadik legmagasabb májusi érték 1995 óta.

A foglalkoztatottsági index csökkent, de ebben a hónapban is növekedésre utal, huszadik alkalommal. Az indexérték több, mint egy éve tartja a bővülő tendenciát.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

· A beszerzési mennyiség indexe csökkent áprilishoz képest, ezzel együtt huszonhatodik alkalommal mutat bővülést. A bővülés üteme lassabb az előző hónaphoz képest. A mostani indexérték magasabb az elmúlt három év átlagánál, emellett a harmadik legmagasabb e havi adat.

· A beszerzési árak esetében a május havi index emelkedett, 80,0 pont felett intenzív árnövekedést jelez. Ez a harmincnegyedik hónap, amelyben az árindex 50,0 érték felett maradt. A mostani részindexérték 1995 óta vizsgálva a második legnagyobb e havi érték.

· A késztermékkészletek indexe májusban magasabb az előző hónaphoz képest, értéke továbbra is fellendülésre utal. A korábbi e havi értékeket vizsgálva az idei érték átlag felettinek tekinthető, ez a harmadik legmagasabb e havi indexérték 1995 óta. 2019-ben tizenegy bővülő hónapot mértünk, 2020-ban hatot, 2021-ben tízet és 2022-ben ismét tízet.

· A külpiaci mutatók fellendülést jeleznek. Az exportindex immár hatodik hónapja 50,0 pont feletti értéken áll. A másik külpiaci mutató, az importindex esetében szintén stabil bővülésről beszélhetünk. Az elmúlt éveket követően 2022 végén változó tendenciát figyelhettünk meg.

· Ebben a hónapban acél alapanyagok, egész nyúl, máj, papír és sárga réz kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt acél alapanyagokból, chipekből, elektronikai eszközökből, fali lámpából, kartonból, palackból, papírból és speciális elektronikai eszközökből. Jelentősebb árcsökkenésről nem számoltak be válaszadóink.

Forrás: Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) sajtóanyaga


Kapcsolódó cikkek

2024. június 14.

Még mindig sokan mondanak le a nyaralásról

Nagyon vegyes a kép az utazási tervek terén. Összességében javult a középkorúak utazási helyzete, és akik terveznek nyaralást, azok többet szánnak erre a K&H biztos jövő index szerint, de a koronavírus járvány utáni időszakhoz képest még mindig visszafogottnak mondható az utazási kedv. Ráadásul még mindig sokan vannak, akik a pénzhiány miatt nem tudnak hosszabb vakációt beiktatni: a válaszadók 71 százalékánál ez az indok. Ez az arány nem sokkal alacsonyabb a tavalyi 77 százaléknál, viszont még mindig jóval meghaladja a tavalyelőtti 58 százalékos arányt.

2024. június 14.

Májusban minden termékcsoportban nőtt az építőanyag-értékesítés volumene

Az építőanyag-piacon minden termékcsoportban nőtt az értékesítés volumene májusban, az árak azonban csökkentek, ami kedvező jel az otthonfelújítási program júniusi indulása előtt és a lakásépítési szegmens lassú, de biztos felpörgésére utal – erről Juhász Attila, az Újház Zrt. és az ÉVOSZ Építőanyag-kereskedelmi elnöke tájékoztatott pénteken.