A BÉT-részvényekkel június 21-én kezdődik a kereskedés


Június 21-én lesz az első kereskedési nap a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) Nyrt. törzsrészvényeivel, amelyeket június 7-én vezettek be a tőzsdére – közölte a BÉT hétfőn a honlapján.  

A közlemény szerint a standard kategóriába kerülnek a 100 forint névértékű részvények, amelyeknek 2906 forint lesz a bevezetési ára. Kiemelték, hogy a BÉT a kereskedés megkezdéséhez szükséges feltételeket maradéktalanul teljesítette. A BÉT Nyrt. 5 millió 413 ezer 481 darab törzsrészvényét vezette be a tőzsdére.

A BÉT többségi tulajdonosa a Magyar Nemzeti Bank 81,35 százalékkal. A kisebbségi részvényesek között szerepelnek brókercégek, köztük a legnagyobb a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe 5,2 százalékkal, továbbá bankok, a tőzsdei kibocsátók közül az OTP és a Mol, valamint jónéhány magánszemély is.

A BÉT részvényesei az április 26-án tartott éves rendes közgyűlésén határoztak a BÉT részvényeinek tőzsdei bevezetését. Az akkori tájékoztatás szerint a társaság bevételei 2022-ben az előző évhez képest mintegy 28 százalékkal, 4,3 milliárd forintra emelkedtek, a kamatfizetés, adózás és amortizáció előtti konszolidált nyeresége (EBIDTA) 41 százalékkal, 1,6 milliárd forintra nőtt. A makrogazdasági helyzet miatt a BÉT a KELER Csoportban meglévő részesedésére vonatkozóan csaknem 4 milliárd forintnyi, készpénzhatással nem járó értékvesztést számolt el, és így mínusz 213 millió forint nettó eredménnyel zárta a tavalyi évet.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. június 12.

A Magyar Suzuki stabil évet zárt 2023-ban

A Suzuki japán járműgyártó 2030-ig öt elektromos modell bevezetését tervezi az autóipar zöld átállása jegyében, a Magyar Suzuki törekvése, hogy ezek gyártásában az esztergomi gyár is részt vegyen – mondta Maszato Acumi (Atsumi Masato), a Magyar Suzuki Zrt. Vezérigazgatója.

2024. június 12.

Tavaly is aktív volt a GVH

Mint minden évben, idén is közzétette a Gazdasági Versenyhivatal az előző évi tevékenységről szóló beszámolóját. Az Országgyűlés részére készített jelentésben a GVH részletesen beszámol a hatóság 2023-as tevékenységéről: az indított és lezárult versenyhatósági eljárásokról, a lefolytatott átfogó ágazati vizsgálatokról, illetve a kiszabott bírságok alakulásáról. A beszámoló alapján a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners szakértője bemutatja a hatóság versenyfelügyelet terén végzett tevékenységét, különös hangsúlyt fektetve a vállalkozások számára orientáló információkra.