Nagy a hézag az infláció és a kkv-k pénzügyi várakozásai között


Az előző negyedévi kismértékű javulást követően a vállalkozások ismét kisebb árbevétel- és nyereségnövekedésre számítanak: átlagosan 8 százalékos bevétel- és 3,3 százalékos profitnövekedést valószínűsítenek a következő egy évben. Így az infláció kitermelése továbbra is nehézséget okozhat – derül ki a K&H kkv bizalmi index legutóbbi, 2023. első negyedévi eredményéből. A szolidabb pénzügyi várakozások miatt a beruházási szándék is csökkent. 10-ből 6 cég tervez fejlesztést, ezen belül is elsősorban informatikai és gépvásárlások várhatók a következő 12 hónapban.

Továbbra is nagy a különbség az infláció mértéke és a kkv-k tervezett pénzügyi eredménye között a magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások következő egy évre vonatkozó várakozásait jelző K&H kkv bizalmi index legutóbbi adatai szerint. „Az előző negyedévi enyhe javulást követően ismét visszafogottabb árbevétel- és nyereségnövekedésre számítanak a cégek. Átlagosan 8 százalékos árbevétel- és 3,3 százalékos profitbővülést valószínűsítenek a következő egy évben, szemben az előző negyedévi 8,6 és 4,4 százalékkal. A cégek tehát továbbra sem várnak erős pénzügyi eredményeket, amit tovább tetéz, hogy a várt növekedés jóval a több hónapja extrém magas, 20 százalék körüli infláció alatt van. A jelenlegi gazdasági környezetben ezért még inkább fontos, hogy a cégvezetők felülvizsgálják az üzleti modelljüket és tudatosan tervezzék költségeiket és várható bevételeiket” – hívta fel a figyelmet Rammacher Zoltán, a K&H kkv marketing és értékesítés támogatás vezetője.

Árbevételben a mikrocégek, profitban a középvállalkozások optimistábbak

Cégmérettől függetlenül hasonló árbevétel-növekedésre számítanak a vállalkozások. Jelenleg a mikrocégek a legbizakodóbbak, ugyanis egyedül az ő várakozásaik nőttek, 7,8-ról 8,4 százalékra. A középvállalkozások 11,8 százalék helyett most már csak 8, míg a kisvállalkozások 8,9 helyett 7,6 százalékos növekedésben bíznak az előttünk álló egy évben.

A profit várt növekedése viszont a cégmérettel együtt növekszik: a következő egy évben a mikrocégek 2,8, a kisvállalkozások 3,8, míg a középvállalkozások 4,4 százalékkal nagyobb nyereséget valószínűsítenek.

Kevesebb pénz, kevesebb beruházás

A visszafogottabb pénzügyi várakozásokkal a beruházási szándék is mérséklődött. 66 százalékról 62-re csökkent a fejlesztésre készülő cégek aránya, és minden beruházási célnál visszaesés látható. „Jelenleg főként informatikai (30%) és gépberuházásokra (26%) készülnek a kkv-k. A céges autóflotta korszerűsítését mindössze a vállalkozások 16 százaléka tervezi, ami 2017 óta a legalacsonyabb arány. Ugyan az ingatlanberuházás sosem tartozott az élmezőnybe, az előző negyedévi 12 helyett most már csak a cégek 6 százaléka számol vele. Az ingatlanpiacon tehát jelenleg nem csak a lakosság, de a vállalkozások is kivárnak” – részletezte az eredményeket a szakértő.

Forrás: a K&H kkv bizalmi index kutatása


Kapcsolódó cikkek

2024. június 13.

A celebek ideje lejárt? Így változik a vásárlói magatartás 2024-ben

Egyre tudatosabb vevők, kevésbé hatnak már rájuk a hagyományos vásárlásösztönző reklámok. A celebek szintén kezdik elveszíteni a befolyásolási képességüket, már a véleményvezérekre is csak akkor hallgatnak igazán a követőik, ha szakmai érvekkel keresik a figyelmüket – derül ki az EY legfrissebb, 30 országban több mint 23 000 fogyasztó megkérdezésével készült nemzetközi kutatásából.

2024. június 13.

Magyarországon is megnőhet a vállalati visszaélések száma a globális gazdasági lassulás miatt

Egyre több hazai cég lép fel tudatosan a szervezeten belüli korrupció ellen. A világgazdaság lassulása azonban olyan pénzügyi nyomást helyez a vezetőkre és munkatársakra is, ami miatt az etikus működés melletti törekvések ellenére is könnyebben követnek el szabálysértést – mutat rá az EY 53 országban, köztük Magyarországon összesen 5464 munkavállaló és igazgatósági tag bevonásával készült nemzetközi kutatása.