A CETIN Hungary Zrt. több mint 26 milliárd forint beruházást hajtott végre tavaly


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A telekommunikációval foglalkozó CETIN Hungary Kft. 2022-ben, működésének második évében 33 százalékkal 26,2 milliárd forintra növelte beruházásait a nemzetközi számviteli rendszer szerinti (IFRS) adatok alapján – közölte Kübler-Andrási Judit vezérigazgató kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

A CETIN Hungary Zrt. független, integrált telekommunikációs infrastruktúra-szolgáltató vállalat, amely 2020 júliusban indult Magyarországon a Telenor (ma Yettel) távközlési társaságból kiválva. A zrt. 75 százalékos tulajdoni hányada a CETIN-csoport kezében van, az állami tulajdonú Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. részesedése 25 százalék.

A vezérigazgató tájékoztatása szerint a társaság árbevétele tavaly 12,5 százalékkal 51,4 milliárd forintra nőtt, a kamatok, adózás, értékcsökkenés és amortizáció előtti eredmény (Ebitda) 5 százalékkal emelkedve 37,7 milliárd forintot ért el.

A CETIN Hungary Zrt. a Csehországban, Bulgáriában és Szerbiában működő CETIN-csoport tagja, amelynek többségi tulajdonosa (70 százalék) a Csehországban alapított nemzetközi befektetési csoport, a PPF Group. A négy országot tömörítő csoport árbevétele tavaly 11 százalékkal 889 millió euróra nőtt, az Ebitda 4,8 százalékkal 631 millió euróra emelkedett.

Magyarországon a CETIN Hungary Zrt. mintegy négyezer bázisállomást, az ezeket összekötő teljes átviteltechnikai hálózatot, valamint a kiszolgálásukat biztosító tíz adatközpontot és annak IT infrastruktúráját tulajdonolja és üzemelteti 200 munkatárssal.

Kübler-Andrási Judit a tavalyi feladatok között említette a mobil infrastruktúra korszerűsítését. 2022-ben a bázisállomások csaknem felét (1250) újították fel, ezzel korszerűsített bázisállomások mintegy negyede, a teljes állomány csaknem 15 százaléka már 5G-képes.

A társaság két magyarországi hotelben összesen 77 szolgáltatófüggetlen beltéri antennarendszert épített ki. A Samsung SDI gödi gyárában az ország egyik legnagyobb ilyen rendszerét – 339 darab antennával és mintegy 21 ezer méter kábellel – telepítették.

Az energiafelhasználás és a költségek csökkentése érdekében három településen – Gyálon, Dunaharasztiban és Érden – a bázisállomások zöldenergiával történő üzemeltetését tesztelték. A cégvezető úgy vélte, hogy a jövőben az állami ösztönzők is szükségesek ezek elterjedéséhez.

Kübler-Andrási Judit az idei célkitűzések között a bázisállomások további felújítását, valamint a növekvő adatfelhasználási igények miatt a rádió-hozzáférési hálózati kapacitás további 25 százalékos növelését említette. A beruházásokra fordított összeg a tervek szerint az idén 29 milliárd forintra emelkedik. Újabb 250 bázisállomás modernizációja valósulhat meg, az év végére a megújult bázisok száma 3200-ra emelkedhet, ezek 23 százaléka már képes lesz az 5G adatforgalom kezelésére. Az összes, 4000 bázisállomás 2024-re újulhat meg.

Kübler-Andrási Judit elmondta: a CETIN Hungary Zrt. tevékenységében a hangsúlyt a hagyományos adatcsatlakozási és infrastrukturális szolgáltatások nyújtásától az ügyfélközpontú, biztonságos és komplex digitális hálózati megoldások agilis biztosítása felé helyezi át. A stratégia részeként nagyobb szeletet kap az építőipar számára nyújtott távközlési infrastruktúra biztosítása. A társaság célja, hogy az 5-7 legnagyobb hazai ingatlanbefektető, tervező, kivitelező céggel partnerségi megállapodást kössön – jelezte.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 28.

Nemcsak IT-feladat a közelgő, nagy SAP-átállás

A következő időszakban azoknak az SAP-rendszert használó nagyvállalatoknak is át kell állniuk a megoldás új, S/4HANA változatára, akik maguktól ezt egyébként nem feltétlenül tennék meg, mert a gyártó 2027-től nem támogatja tovább a korábbi kiadásokat. Az új változat sok esetben azonban egy teljesen más architektúra, az átállás sok tekintetben csaknem olyan, mintha egy teljesen új ERP-rendszert kellene bevezetni. Ez komoly kihívásokat támaszthat a felhasználók felé, egy nem megfelelően vezényelt átállás pedig akár jelentősen visszavetheti a cég eredményességét ‒ figyelmeztet a Helix Consulting vezetője.