Keveseknek van a váratlan helyzetekre biztonságot nyújtó pénzügyi megoldása


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A pénzügyi biztonság, az anyagi függetlenség megteremtése ugyan tízből kilenc embernek fontos, ugyanakkor megtakarításuk nem éri el azt a szintet, amely biztonságot jelentene a váratlan helyzetekre – derül ki a Groupama Biztosító megbízásából készült országos reprezentatív kutatásból.

Füzes Edit, a Groupama Biztosító lakossági személybiztosítási termékmenedzsment vezetője kedden Budapesten ismertette a felmérés eredményeit, amely alapján a válaszadók 79 százaléka tartja magát pénzügyek terén tudatosnak, 91 százalékának fontos az anyagi függetlenség és stabilitás, 90 százalékának pedig a jelenlegi bizonytalan gazdasági helyzetben a megtakarítás.

Az öngondoskodás szerepét az idős korra felkészülésben minden második válaszadó kiemelten kezeli, a lelki és testi egészség megőrzése, a fizikai jóllét biztosításnak szándéka inkább a fiatalabb korosztályok képviselőire jellemző, a legelső helyen azonban az anyagi biztonság megteremtését említették a váratlan helyzetekre.

A kutatásban rákérdeztek, hogy milyen váratlan eseményektől tartanak leginkább az emberek, és bár a résztvevők sok dolgot említettek – egy újabb járvány kitörésétől a munkanélküliségig – az első helyeken olyan események szerepelnek, melyek a személyüket, egészségüket érintik: haláleset, betegség, baleset. A válaszokból az is kiderül, hogy a többség nem áll készen pénzügyileg ezeknek a helyzeteknek a kezelésére, megoldására.

A válaszadók közül 20 százaléknak van megtakarítása és életbiztosítása is, 16 százaléknak csak életbiztosítása, 22 százaléknak csak megtakarítása, 41 százalék azonban egyikkel sem rendelkezik. A megkérdezetteknek átlagosan 22 hónapnyi tartalékra lenne szükségük a pénzügyi biztonságérzethez, azonban mindössze 42 százalékuk rendelkezik megtakarítással, amelynek összege a válaszadók felénél kevesebb mint fél évre elegendő.

A kutatásban részt vevők 80 százaléka attól tart, hogy a következő időszakban csökken tartaléka és pénzügyi bizonytalanságba kerülhet, 11 százaléka érzi azt, hogy éppen elegendő a megtakarítása és csupán 9 százalékának van többlet tartaléka. Vannak, akiknél a pénzügyi lehetőségek hiánya a kizáró ok egy kockázati életbiztosítás megkötésére, másokat a tájékozatlanság tart vissza. A válaszadók 13 százaléka nem találkozott még jó ajánlattal, illetve egytizede nem ismeri az életbiztosításokat.

A válaszadók 54 százaléka hajlandó lenne kockázati életbiztosításra költeni, átlagosan havi 7100 forintot, a többség az életét és az egészségét félti, de inkább a vagyontárgyaira, és nem önmaga védelmére köt biztosítást. A Groupama Biztosító reprezentatív felmérése 1000 válaszadó megkérdezésével készült a 18-65 éves korosztályban február 23 és március 6 között.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 23.

DLA Piper: átalakulóban a hazai energiapiac

Magyarország energiaimport-kitettsége 85 százalék feletti, de ez az arány a klímasemlegesség felé tett lépésekkel csökkenthető. A kilátások pozitívak: gáztárolóink jelenlegi töltöttségi szintje a régióban az egyik legmagasabb, naperőművi kapacitásunk mintegy 6 ezer MW, illetve a lakossági villamosenergia-fogyasztás is csökkenő tendenciát mutat. A DLA Piper Hungary szakértői sorra vették azokat a tényezőket, melyek az energiaszektor átalakulására a legnagyobb hatással bírnak.

2024. május 23.

EY: Új EU-s szabályozás mutatja, mi a kibervédelem minimuma

Hatalmas károkat okoz a kiberbűnözés a pénzügyi szektorban, amire az Európai Unió választ kíván adnia az úgynevezett DORA rendelettel. A már jövőre élesben működő kiberszabályozás segít felkészíteni az európai, köztük a hazai pénzügyi szervezeteket az online támadások kivédésére – hívja fel a figyelmet az EY. A vállalatoknak jól felfogott érdeke, hogy megfeleljenek a DORA által nyújtott minimális elvárásoknak, de érdemes egy jóval komplexebb, személyre szabott megközelítés alkalmazni, hogy mindenképp elkerüljék a komoly anyagi és reputációs kárral járó biztonsági incidenseket.