A februári mérsékelt fellendülést jelző értékén stabilizálódott a BMI márciusban is


A februári mérsékelt fellendülést jelző értékén stabilizálódott a beszerzésimenedzser-index (BMI) márciusban: szezonálisan kiigazított értéke: 52,3 pont volt, megegyezett a februárival – közölte kedden a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

A BMI 50 százalék feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, 50 százalék alatti értéke a recesszió irányába való elmozdulásra utal. Márciusban a válaszadók az előző hónaphoz képest enyhe bővülésről számoltak be.

Az indexek többségében emelkedtek, hét index áll a fellendülési tartományban. A foglalkoztatás 50 pont alatt áll, az indexérték 0,2 százalékponttal nőtt. Az új rendelések mennyisége nőtt, bár az indexérték 1,3 százalékponttal csökkent.

A termelési mennyiség ismét bővülést jelez, az e havi indexérték 1,0 százalékponttal nőtt az előző hónaphoz képest. A szállítási átfutási idő index ismét 50,0 alatt áll, értéke 0,2 százalékponttal nőtt. A vásárolt készletek index értéke 3,2 százalékponttal csökkent februárhoz képest.

A külpiaci mutatók közül az import indexe 2,9 százalékponttal, az exporté 3,0 százalékponttal emelkedett. A beszerzési árak enyhén emelkedtek, az index értéke 6,1 százalékponttal nőtt az előző hónaphoz képest. A beszerzési mennyiség index 5,5 pontot esett vissza. A késztermékkészletek indexe 6,5 százalékponttal nőtt e hónapban.

Forrás: Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) sajtóanyaga


Kapcsolódó cikkek

2024. április 18.

Duna House: az illetékmenteség is a csok plusz egyik előnye lehet

A teljes visszafizetést tekintve több tízmillió forintot is megspórolhat az, aki a csok plusz támogatott hitelkonstrukciót és az ezzel járó illetékmentes ingatlanvásárlási lehetőséget választja – hívta fel a figyelmet csütörtökön kiadott elemzésében a Duna House.

2024. április 18.

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a kkv-k online értékesítésére

Partnerségi megállapodást írt alá a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és az eMAG Magyarország az e-kereskedelmi know-how, valamint a magyar kis- és középvállalatok (kkv) online értékesítési csatornáinak fejlesztésére a régióban – közölte az eMAG csütörtökön.

2024. április 18.

A Bosch csoport növelte árbevételét csökkenés a Danone-nál

A Bosch csoport 2023-ban növelte árbevételét és eredményét, sikeresen folytatja növekedési stratégiáját – emelte ki csütörtökön Stefan Hartung, a Robert Bosch GmbH igazgatóságának elnöke a vállalat éves eredményeit ismertetve. A Danone francia élelmiszer- és italgyártó bevétele éves szinten 2,5 százalékkal, 6,79 milliárd euróra csökkent az idei első negyedévben – áll a cég honlapján.