A fiatalok első lakásvásárlásához szükséges önerő felezése élénkíti az ingatlanpiacot


A fiatalok lakásvásárlásához szükséges önerő felezése élénkíti az ingatlanpiacot és a hitelpiacot is ingatlanpiaci szereplők szerint; az MTI-nek pénteken eljuttatott közleményeikben azt írták, a fővárosi átlagárak alapján nagyjából 3,5 millió forintos önerőre lesz jövőre szüksége egy fiatalnak ahhoz, hogy hitel segítségével megvegyen egy kisméretű lakást jövőre, de magasabb törlesztőrészlettel kell kalkulálniuk.

Az ingatlan.com és a money.hu közös közleményében Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője emlékeztetett rá, hogy a lakáshiteles ingatlanvásárlásnál minimum 20 százalékos önrészt kell vállalniuk a vevőknek jelenleg, azaz a vételár ötödét kell saját erőből finanszírozniuk. A jegybank azonban a fiatalok első lakásvásárlásánál jövő év első felében 10 százalékra csökkentené ezt a határt.

Hozzátette, a legkisebb alapterületű lakások kiemelten népszerűek az első lakásvásárlást tervező fiatalok körében. Az ingatlan.com adatai szerint a maximum 40 négyzetméteres fővárosi lakóingatlanokat október közepén átlagosan 34,8 millió forintért kínálták eladásra, kerületenként azonban nagy a szórás. A III., a XI., XIII. és XIV. kerületekben a garzonlakások átlagára 33-45,5 millió forint. A XX., XXI., és a XXIII. kerület a legolcsóbb, ahol átlagosan 26,5-27,8 millió forintért hirdetik a kis lakásokat.

Korponai Levente, a money.hu vezetője a közleményben kifejtette, a jelenlegi fővárosi átlagárakból kiindulva nagyjából 3,5 millió forintos önerőre lesz jövőre szüksége egy fiatalnak ahhoz, hogy hitel segítségével ingatlant vegyen. Ez ugyan fele akkora, mint amit idén kellene előteremtenie, ugyanakkor a hitelösszeget mindenképp növeli majd az alacsonyabb önerő.

A Duna House közleményében Fülöp Krisztián a Credipass magyarországi vezetője szintén azt emelte ki, hogy az alacsonyabb önerőhöz magasabb hitelösszeg is párosul, ami miatt a JTM-re, a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatóra vonatkozó szabályokra kell figyelni, és az ingatlanválasztás előtt pénzügyi szakértő segítségével kiszámítani, hogy pontosan mekkora hitelösszegre lesznek jogosultak a fiatal otthonteremtők.

Példaként említették, hogy jelenleg egy átlagos, 40 millió forint értékű, fővárosi, élhető méretű ingatlan megvásárlásához 8 millió forint kiindulási alapra van szükség, amely mellé, ha nem áll rendelkezésre egyéb forrás, 32 millió forint összegű piaci jelzáloghitel szükséges. A kölcsön törlesztése 20 éves futamidőnél, 10 évre fixált, 7-7,5 százalékos kamattal rendelkező konstrukciónál körülbelül 250 ezer forintos havi kiadást jelent az ügyfél számára. Ekkora hitelösszeget azonban csak azoknak az igénylőknek hagy jóvá a bank, akik minimum kevéssel több mint félmillió forint igazolható jövedelemmel rendelkeznek havonta. Amennyiben az új szabályzás életbe lép, akkor ugyanezen ingatlan megvásárlásához 4 millió forint önerőre lesz szükség, azonban a magasabb, 36 millió forintos hitel havi törlesztéséhez (280-290 ezer forint) 560-600 ezer forintos jövedelemmel kell majd rendelkezniük az ügyfeleknek.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. július 17.

Az IKEA tűzveszély miatt visszahív több VARMFRONT hordozható töltőt

Az áruház azt kéri a vásárlóktól, hogy a VARMFRONT 10 400 mAh kapacitású hordozható töltőt (modellszám: E2038) és a VARMFRONT 5200 mAh kapacitású hordozható töltőt (modellszám: E2037) ne használják, mert ezek gyártási hiba miatt tűzbiztonsági kockázatot jelenthetnek.  

2024. július 17.

NIS2 kiberbiztonsági szabályozás – jobb későn, mint soha

Ugyan június 30-án lejárt Kiberbiztonsági tanúsításról és felügyeletről szóló törvényben meghatározott első fontos határidő, a cégvezetőknek azonban még van idejük pótolni a mulasztást, és időben megkezdeni a felkészülést a támadások elhárítására – nem mellesleg az akár milliós nagyságrendű bírság elkerülésére. De vajon honnan lehet tudni, mely cégek érintettek?

2024. július 17.

Blochamps Capital: Külföldre csábulhatnak a privátbanki ügyfélpénzek

Az új illetékintézkedésekkel a devizaügyletek mind nagyobb részét külföldi szolgáltatóhoz vihetik a privátbanki ügyfelek, ráadásul erre a nemzetgazdaságilag fontos ügyfélszegmensre a határon átnyúló vagyonkezelési szolgáltatók is kivethetik a hálójukat – hívja fel a figyelmet Karagich István, a Blochamps Capital ügyvezetője a cég közleményében.