Bejegyzések ingatlanpiac 2023 címkével

2023. december 21. Cégvilág

Negyedével kevesebb ingatlan cserél gazdát 2023-ban

A vármegyeszékhelyek között Debrecenben, Székesfehérváron és Veszprémben a legmagasabb, Békéscsabán, Kaposváron és Miskolcon a legalacsonyabb az ingatlanok átlagos négyzetméterenkénti ára – derül ki a Duna House elemzéséből.

2023. október 20. Cégvilág

A fiatalok első lakásvásárlásához szükséges önerő felezése élénkíti az ingatlanpiacot

A fiatalok lakásvásárlásához szükséges önerő felezése élénkíti az ingatlanpiacot és a hitelpiacot is ingatlanpiaci szereplők szerint; az MTI-nek pénteken eljuttatott közleményeikben azt írták, a fővárosi átlagárak alapján nagyjából 3,5 millió forintos önerőre lesz jövőre szüksége egy fiatalnak ahhoz, hogy hitel segítségével megvegyen egy kisméretű lakást jövőre, de magasabb törlesztőrészlettel kell kalkulálniuk.

2023. október 13. Cégvilág

Fékez az ingatlanpiac

A Duna House által becsült szeptemberi 8067 ingatlanpiaci tranzakció megközelítően azonos szintet mutat az augusztusi adattal, az előző év szeptemberéhez képest pedig 12 százalékos mérséklődést jelent.

Felesleges már árzuhanásra várni: a hitelkamatok csökkenése zárhatja le az ingatlanpiac esését
2023. május 17. Cégvilág

Felesleges már árzuhanásra várni: a hitelkamatok csökkenése zárhatja le az ingatlanpiac esését

Pontosan egy évvel ezelőtt, tavaly májusban kezdődött a lejtmenet az ingatlanpiacon. Az adásvételek száma pedig azóta rég nem látott mélypontra süllyedt. Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa szerint a vevők arra várnak, hogy majd visszaesnek az árak. Mint mondta, reálértéken az árcsökkenés ugyan az ország egyes területein megtörtént, de a hitelkamatok normalizálódásával várhatóan feléled majd a kereslet, ami az árakat is növelheti – olvasható az Adó Online-hoz eljuttatott közleményben.

2023. február 17. Cégvilág

Takarék Jelzálogbank: kismértékben emelkedhet a lakások ára 2023-ban Magyarországon

Az eladó lakások számának bővülésére és gyengébb keresletre számítanak a Magyar Bankholdinghoz tartozó Takarék Jelzálogbank szakértői 2023 első felében. Az árak minden bizonnyal stagnálni fognak, egyes szegmensekben akár visszaesés is elképzelhető. A dinamikus növekedés várhatóan az év második felében sem tér vissza, így 2023 egészére összességében nominálisan visszafogottabb, 4-6 százalékos növekedés valószínűsíthető, reálértéken pedig a lakóingatlanok árának csökkenésére lehet számítani.