A fogyasztói bizalmat erősítené a kormány a pénzügyi rendszer iránt


A fogyasztói bizalom nélkül nincs stabil, versenyképes pénzügyi rendszer – hangsúlyozta Túri Anikó, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) közigazgatási államtitkára szerdán, a Portfolio Future of Finance 2023 pénzügyi konferencián tartott előadásában, Budapesten.

Kiemelte, a kormány több intézkedést tett és tesz a jövőben is azért, hogy erősödjön a fogyasztói bizalom a pénzügyi rendszer iránt.
Fontosnak nevezte az államtitkár, hogy a fogyasztó eligazodjon a pénzügy szektorban, és tudjon megfelelő döntéseket hozni.

Túri Anikó felidézte, hogy előírták a bankoknak az edukációs levél kiküldését az ügyfeleknek. A bankoknak október 1. és december 31. között tájékoztatniuk kell a fogyasztókat közérthetően arról, hogy ha a folyószámlán lévő pénzükből kockázatmentes befektetés révén állampapírokat vásároltak volna, mekkora hozamra tehettek volna szert.

Megjegyezte, ezzel az intézkedéssel a pénzügyi edukációban egyet előre léptek, mert eddig a fogyasztókat a plusz költségektől védték, most az elmaradt haszonra, a megtakarítás értékállóságára hívják fel a figyelmet.

Túri Anikó a fogyasztói bizalom erősítését célzó kormányzati intézkedések között említette a lakásbiztosítást érintő szabályozást is, amelynek hatása 2024-ben lesz érezhető. Egy kormányrendelet előírja, hogy 2024 tavaszán lakásbiztosítási kampányt kell indítani. Ezzel lehetőséget teremtenének arra, hogy költségmentesen felmondhatóvá váljon a lakásbiztosítás a március elsején induló egy hónapos kampányidőszakban – mondta az államtitkár.

Megjegyezte, ettől a verseny élénkítését várják, és arra számítanak, hogy modernizált, megújított lakásbiztosítási termékek árasztják el a piacot.

Az államtitkár jelezte, a minisztériumban dolgoznak a fogyasztói bizalom erősítésén a befektetési alapok iránt is, egyebek közt azzal, hogy a portfólió összetételét jobban tükröző elnevezést alakítsanak ki.

Túri Anikó elmondta, a pénzügyi edukációban több korosztályt, így a diákokat, a felnőtt lakosságot, az idősebbeket, nyugdíjasokat egyaránt el szeretnék érni, és hangsúlyt helyeznek a vállalkozási ismeretekre, a kkv-k pénzügyi tudatosságának erősítésére is.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. június 2.

Az adóemelés célja nem az állam adóbevételeinek növelése a szaktárca szerint

Az intézkedések célja nem az állam adóbevételeinek növelése, hanem az állampapír-kereslet fokozása, az állampolgárok pénzügyi tudatosságának megerősítése. Meg kell védeni a családokat, ösztönözni és segíteni kell, hogy a háztartások megtakarításai megőrizzék reálértéküket – írta pénteken a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM)a Magyar Bankszövetség csütörtökön  megjelent sajtóközleményére reagálva, amelyben többek között a „versenysemleges szabályozást” kérte számon.
2020. április 20.

Matolcsy: Magyarország európai kistigris lehet

Magyarország számára megnyílik a lehetőség a szingapúri modell megépítésére Európában. Sőt, ahogy Szingapúrnak voltak kistigris társai, az egész V4 csoport számára megnyílik az európai kistigrissé válás történelmi szakasza – szögezi le a növekedés.hu-n hétfőn megjelent legfrissebb írásában Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke.