A gépjárműközlekedési szabályok fuvarozókat is érintő változásai 2022-ben


2022 első félévében, ahogy más években is, ismét változtak a gépjárműközlekedés szabályai, azon belül a fuvarozókra vonatkozó szabályok is. A változások követése folyamatos kihívás elé állítja a vállalkozásokat, ez a rövid áttekintés a jogszabályoknak való naprakész megfelelésben nyújt segítséget. Az áttekintésben szereplő változásokról részletesen tájékozódhatnak az Adó Jogtár segítségével, ahol nemcsak a jogszabályokat, de azok magyarázatát, közérthető összefoglalását is megtalálják a kapcsolódó szakmai anyagban.

2022. július 1-től alapjaiban változtak meg az állandó, az ideiglenes, a különleges és az egyedi rendszámtáblák szabályai. Új formátumú, szám és betűkészletű rendszámok jelentek meg, az ideiglenes rendszámok jelölése egységesen “I” betűvel történik a jövőben. Ez indokolja, hogy változnak az ideiglenes rendszámmal ellátott gépjárművekre vonatkozó regisztrációs adó alóli mentességi szabályok, illetve a gépjárműadó szabályok is.

Szűkebb kört, csak a vállalkozókat érintő újdonság, hogy 2022. május 21-től fontos változás jött az engedélyeztetési körben. Az eddigi 3,5 tonnás alsó tömeghatár 2,5 tonnára csökkent, azaz már a kisáruszállító haszongépjárművekkel való díj ellenében végzett közúti fuvarozási szolgáltatás is engedélykötelessé vált. Ez számos kötelezettséggel jár a kisteherautóval szállítókra.

Ezzel párhuzamosan megváltoztak a közúti fuvarozásban előírt székhely, jó hírnév, szakmai alkalmasság és a megfelelő pénzügyi helyzet követelményének szabályai is.

A könnyítés irányába mutató változás, hogy 2022. január 25-től a „D” kategóriás jogosítványt már az is kaphat, aki csak „B” kategóriára érvényesített vezetői engedéllyel rendelkezik, tehát a „C” kategória megléte már nem feltétel.

2022. februártól az uniós Mobilitási Csomaggal összefüggő változások léptek életbe, ennek keretében például új szabály az ún. kabotázs műveletet végrehajtó teherautó „jegelése” bizonyos napig, a határ átlépésének rögzítési kötelezettsége, a jármű kötelező visszatérése a bázisra nyolc hetente egyszer. Február végétől pedig büntetik is ezeknek a szabályoknak a megsértését.

Szintén februártól kiküldetési nyilatkozatot is be kell nyújtania a Magyarország területén díj ellenében végzett közúti árutovábbítást és autóbusszal díj ellenében végzett személyszállítást végző gazdálkodó szervezetnek bizonyos esetekben. Ehhez kapcsolódóan ellenőrzési és egyes kiküldetési szabályok megsértéséhez bírság szabályokis életbe léptek.

2022. márciustól a közúti szállítást végző egyes járművek személyzete vezetési és pihenőideje ellenőrzésének szabályai is megváltoztak, és a veszélyhelyzetben változtak anehéz-tehergépkocsik közlekedésének korlátozására vonatkozó szabályok is.

2022. január végén új bírságtételként jelent meg a személygépkocsival érvényes engedély kivonat nélkül végzett közlekedési szolgáltatás, a közúti ellenőrzésre történő kiterelésre utasító jelzés, jelzőtábla figyelmen kívül hagyása, valamint a közúti ellenőrzésben való közreműködés megtagadása, a közúti ellenőrzés akadályozása.

Részletszabály, de megemlítendő még, hogy 2022. február 18-tól az úthasználat („matricás” rendszerben) díjmentessé válik bizonyos utakon, amivel összefüggésben megszűnik a Jász-Nagykun-Szolnok megyei e-matrica.

A fenti változásokról az Adó Jogtár gépjárműközlekedési szakmai anyagában részletes információkat találhatnak. A szakmai anyagban a jogszabályok értelmezését megkönnyítő magyarázatok segítségével naprakész információk érhetők el az aktuális szabályokkal kapcsolatban.


Kapcsolódó cikkek

2023. május 30.

A Szerencsejáték Zrt. 821 milliárd forint árbevételt ért el tavaly

Eredményes évet zárt a Szerencsejáték Zrt. 2022-ben, 821 milliárd forint szerencsejátékokból származó árbevételt és 25,9 milliárd forint adózott eredményt ért el, az EBITDA mutatója pedig 37,2 milliárd forintra növekedett – közölte a Szerencsejáték Zrt. a kedden eljuttatott közleményében.

2023. május 30.

Átalakította a gondolkodást az infláció

A harmincas, negyvenes, ötvenes éveikben járó magyar vásárlók döntéseit immáron alapvetően befolyásolja az infláció, részben jobban odafigyelnek arra, mit vásárolnak, részben csökkentették a nem feltétlenül szükséges beszerzéseiket – derül ki a 30 és 59 év közöttiek körében végzett K&H biztos jövő felméréséből. A megkérdezettek 92 százaléka jobban odafigyel arra, hogy mit, hol érdemes megvenni. Ez a falvakban élők esetében majdnem mindenkire igaz, ám a fővárosban élők 80 százaléka is jobban körülnéz, mielőtt a pénztárcájához nyúl. A nők szintén jobban figyelnek erre, mint a férfiak.

2023. május 30.

Az MI terjedésével állások tömegei alakulnak át

A mesterséges intelligencia már most is fontos szerepet játszik az élet szinte minden területén, térhódítása várhatóan még nagyobb méreteket ölt majd az elkövetkezendő években. Ez a dinamikus fejlődés megállíthatatlan, tudatosan azonban előnyt kovácsolhatunk a technológiából. A rugalmasság és a gyors válaszreakció jelenthet megoldást mindazok számára, akiknek munkáját kiváltja majd az MI.