A gépjárműközlekedési szabályok fuvarozókat is érintő változásai 2022-ben


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

2022 első félévében, ahogy más években is, ismét változtak a gépjárműközlekedés szabályai, azon belül a fuvarozókra vonatkozó szabályok is. A változások követése folyamatos kihívás elé állítja a vállalkozásokat, ez a rövid áttekintés a jogszabályoknak való naprakész megfelelésben nyújt segítséget. Az áttekintésben szereplő változásokról részletesen tájékozódhatnak az Adó Jogtár segítségével, ahol nemcsak a jogszabályokat, de azok magyarázatát, közérthető összefoglalását is megtalálják a kapcsolódó szakmai anyagban.

2022. július 1-től alapjaiban változtak meg az állandó, az ideiglenes, a különleges és az egyedi rendszámtáblák szabályai. Új formátumú, szám és betűkészletű rendszámok jelentek meg, az ideiglenes rendszámok jelölése egységesen “I” betűvel történik a jövőben. Ez indokolja, hogy változnak az ideiglenes rendszámmal ellátott gépjárművekre vonatkozó regisztrációs adó alóli mentességi szabályok, illetve a gépjárműadó szabályok is.

Szűkebb kört, csak a vállalkozókat érintő újdonság, hogy 2022. május 21-től fontos változás jött az engedélyeztetési körben. Az eddigi 3,5 tonnás alsó tömeghatár 2,5 tonnára csökkent, azaz már a kisáruszállító haszongépjárművekkel való díj ellenében végzett közúti fuvarozási szolgáltatás is engedélykötelessé vált. Ez számos kötelezettséggel jár a kisteherautóval szállítókra.

Ezzel párhuzamosan megváltoztak a közúti fuvarozásban előírt székhely, jó hírnév, szakmai alkalmasság és a megfelelő pénzügyi helyzet követelményének szabályai is.

A könnyítés irányába mutató változás, hogy 2022. január 25-től a „D” kategóriás jogosítványt már az is kaphat, aki csak „B” kategóriára érvényesített vezetői engedéllyel rendelkezik, tehát a „C” kategória megléte már nem feltétel.

2022. februártól az uniós Mobilitási Csomaggal összefüggő változások léptek életbe, ennek keretében például új szabály az ún. kabotázs műveletet végrehajtó teherautó „jegelése” bizonyos napig, a határ átlépésének rögzítési kötelezettsége, a jármű kötelező visszatérése a bázisra nyolc hetente egyszer. Február végétől pedig büntetik is ezeknek a szabályoknak a megsértését.

Szintén februártól kiküldetési nyilatkozatot is be kell nyújtania a Magyarország területén díj ellenében végzett közúti árutovábbítást és autóbusszal díj ellenében végzett személyszállítást végző gazdálkodó szervezetnek bizonyos esetekben. Ehhez kapcsolódóan ellenőrzési és egyes kiküldetési szabályok megsértéséhez bírság szabályokis életbe léptek.

2022. márciustól a közúti szállítást végző egyes járművek személyzete vezetési és pihenőideje ellenőrzésének szabályai is megváltoztak, és a veszélyhelyzetben változtak anehéz-tehergépkocsik közlekedésének korlátozására vonatkozó szabályok is.

2022. január végén új bírságtételként jelent meg a személygépkocsival érvényes engedély kivonat nélkül végzett közlekedési szolgáltatás, a közúti ellenőrzésre történő kiterelésre utasító jelzés, jelzőtábla figyelmen kívül hagyása, valamint a közúti ellenőrzésben való közreműködés megtagadása, a közúti ellenőrzés akadályozása.

Részletszabály, de megemlítendő még, hogy 2022. február 18-tól az úthasználat („matricás” rendszerben) díjmentessé válik bizonyos utakon, amivel összefüggésben megszűnik a Jász-Nagykun-Szolnok megyei e-matrica.

A fenti változásokról az Adó Jogtár gépjárműközlekedési szakmai anyagában részletes információkat találhatnak. A szakmai anyagban a jogszabályok értelmezését megkönnyítő magyarázatok segítségével naprakész információk érhetők el az aktuális szabályokkal kapcsolatban.


Kapcsolódó cikkek

2024. május 17.

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 17.

Mi lesz a nyaralásokkal 2024-ben?

Nagyjából két évvel a koronavírus-járvány okozta sokk után úgy tűnik, mostanra újra megjött a magyarok utazási kedve, sőt új dimenzióba lépett. Az Everguest megbízásából készített friss Tárki – kutatás szerint az idén a magyarok több mint harmada (34%) tervezi, hogy részt vesz hosszabb-rövidebb utazáson, az elmúlt évhez képest bővül az utazást tervezők aránya. Az idén a magyarok több mint háromnegyede tervezi, hogy időt tölt a Balatonnál, a fővárost is évről évre egyre többen választanák. A válaszadók többsége azonban aggodalommal tekint a folyamatosan emelkedő árakra, ami továbbra is komoly kihívást jelent a belföldi turizmus számára.

2024. május 17.

Fontos transzferár-kötelezettségek és határidők | A pénz beszél

Május 31-ig kell elkészíteniük a társasági adóbevallásukat a naptári éves adózóknak. Azon cégek esetében, amelyek kapcsolt ügyleteket is bonyolítottak az adóévben, transzferár-nyilvántartás készítési, valamint transzferár-adatszolgáltatási kötelezettség is felmerülhet. Összefoglaljuk a legfontosabb teendőket.