TIM: kamarák is besegítenek az energiatámogatási program népszerűsítésébe


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A területi kereskedelmi és iparkamarák közreműködését kérte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) a feldolgozóipari kkv-k célzott támogatásának bemutatásában, a pályázat sikeres lebonyolítása érdekében – közölte a szaktárca.

A közleményben hangsúlyozták, hogy a kormány idén összesen 100 milliárd forinttal segíti az energiaválság hatásainak leginkább kitett ágazat cégeinek talpon maradását. A program a rezsiterhek emelkedésének részleges átvállalásával, tartós mérséklésüket szolgáló energiahatékonysági beruházások ösztönzésével szolgálja a munkahelyek megtartását, az ellátásbiztonság erősítését.
Kiemelték, az elhúzódó háború és az elhibázott brüsszeli szankciók okozta energiaválság komoly próbatétel elé állítják az európai cégeket. A kormány 2022-ben százmilliárd forintos keretösszeget biztosít a feldolgozóipari kis- és középvállalkozások energiatámogatására. A programban az áram-, gáz- vagy távhőköltségek negyedik negyedéves növekményének felét vállalhatják át, vissza nem térítendő támogatást kínálnak az energiahatékonysági beruházásokhoz felvett hitel önrészének kiegészítésére.

A Technológiai és Ipari Minisztérium a fővárosi és megyei kereskedelmi és iparkamarák kiterjedt kapcsolatrendszerét is mozgósítaná a lehetőség helyi vállalkozókkal való megismertetésében, a kiíráshoz kapcsolódó információk eljuttatásában. A tárca megkeresésében együttműködésre kérte fel a kamarai elnököket a hírverésben és tájékoztatásban – írják a közleményben.
A minisztérium a Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség (NFFKÜ) Zrt. útján hirdette meg a programot, amely telefonos és e-mailes ügyfélszolgálatot biztosít az érdeklődők számára. Az NFFKÜ Zrt. vállalja, hogy egy rövid képzés keretében ismerteti a támogatás főbb szabályait, feltételeit a kamarák kijelölt munkatársaival, akik így hiteles információkkal láthatják el a hozzájuk fordulókat. A minisztérium a pályázati rendszer egyszerűbb használhatósága érdekében készülő útmutató véleményezésében is számít a kamarákra – tájékoztatott a TIM.

Az első visszajelzések már be is érkeztek, a leggyorsabban reagáló szervezetek nyitottak a közös munkára a vállalkozások dolgának megkönnyítése érdekében. Az energiatámogatási programban való részvétel első, de nem egyetlen feltétele a sikeres regisztráció. E szakasz 2022. október 20-án indul a www.energiatamogatas2022.hu oldalon, ahol a teljes pályázati dokumentáció is elérhető – olvasható a TIM közleményében.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2007. február 7.

Visszamenőlegesen lehet még energiatámogatást kérni

Március végéig visszamenőleges hatállyal lehet az energiatámogatással kapcsolatos fogyasztói igényeket előterjeszteni. Amennyiben ezt követően kerül sor a kérelem előterjesztésére – akár a jogosult késedelme miatt, akár azért, mert év közben keletkezett a jogosultság – csak a következő hónaptól jár a támogatás.
2011. augusztus 31.

Jön a csipszadó, megy a fűtéstámogatás

Népegészségügyi termékadó, lakásfenntartási támogatás, közmunkás minimálbér – ezekkel a fogalmakkal kell megismerkednünk szeptember elsejétől. A fenti intézkedéseket már korábban meghozta a kormány, azonban azok hivatalosan csak holnaptól lépnek életbe, ezért érdemes áttekinteni a változások lényegét. Mfor.hu-háttér.
2022. október 6.

Nagy Márton: a kormány támogatja az energiaintenzív feldolgozóipari kkv-kat

A vállalkozások megsegítése érdekében a kormány elfogadta az energiaintenzív feldolgozóipari kis- és középvállalkozásokat (kkv) támogató programjának költségkereteit, az új támogatási programra a kormány mintegy 200 milliárd forintnyi összeget különít el, ebből 100-100 milliárd forintot használnak fel 2022-ben és 2023-ban – közölte a gazdaságfejlesztési miniszter.