A háború miatt veszteséges az OTP


A bank 33,4 milliárd forintos veszteséggel zárta az első negyedévet, mert az ukrán és az orosz leányvállalatnál komoly kockázati költséget számoltak el veszteségként.

Egyedi tételek okozták az OTP-csoport 33,4 milliárd forintos veszteségét az első negyedévben, mivel a számviteli szabályok szerint a jövőben várható veszteségeket le kellett írni – mondta Bencsik László vezérigazgató-helyettes sajtóbeszélgetésen az OTP Csoport 2022. január-márciusi eredményeit kommentálva.

Kiemelte: az oroszországi leányvállalatra 33 milliárd forint értékű, míg az ukrajnai egységnél 49 milliárd forint kockázati költséget számoltak el veszteségként.

Korrekciós tételek nélkül a csoport adózott eredménye 88,6 milliárd forint volt, ami ugyan csökkenést jelent negyedéves és éves összehasonlításban is, azonban az orosz és az ukrán kitettséget figyelmen kívül hagyva javult az eredmény – jegyezte meg.

A vezérigazgató-helyettes elmondta, hogy az OTP Magyarországon 94 milliárd forintos “robusztus” eredményt ért el, igaz a teljesítmény tartalmaz egy jelentős értékvesztés felszabadítását is. A hazai érdekeltségen kívül a bolgár és a horvát bank hozzájárulása volt jelentősebb az eredményhez – fűzte hozzá.

A pénzintézet tőkemegfelelési mutatója 16,2 százalékra csökkent a negatív eredmény hatására és az elszámolt tételek miatt, azonban még mindig jóval magasabb a szabályozó hatóság által előírt szintnél – húzta alá.

(MTI)Kapcsolódó cikkek

2022. május 18.

Csak a használt házaknál nőtt az alkuképesség

Az első negyedévben a használt házak árából országos szinten átlagosan 8,7 százalékot engedtek az eladók, míg tavaly az alku mértéke ebben a kategóriában 8,2 százalék volt. A tégla és a panel lakásoknál azonban az árengedmény mértéke csökkent – közölte az Otthon Centrum.

2022. május 17.

8 százalékkal nőtt a negyedéves GDP

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) a nyers adatok szerint 8,2, a naptárhatással kiigazított, valamint az egyéb rendkívüli és egyedi hatásoktól megtisztított, kiegyensúlyozott adatok alapján egyaránt 8,0 százalékkal nőtt az első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva.