A járvány lehűtötte a lakáspiacot Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentősen növekedett a használt lakások eladásához szükséges idő a koronavírus-járvány sújtotta tavalyi évben – mutatta ki az Otthon Centrum piaci elemzése, amely szerint a paneleket adták el leghamarabb.

Érezhető változás állt be az ingatlanpiacon a koronavírus uralta tavalyi esztendőben: a járvány hatással volt az árakra, illetve a tranzakciószámokra is, ami az értékesítési idő növekedésével párosult. Az Otthon Centrum közreműködésével eladott ingatlanok forgási sebessége jelentősen lassult, összegezte a cég legfrissebb tanulmányának megállapításait Soóki-Tóth Gábor elemzési vezető, aki elmondta: a használt lakások eladásához szükséges idő országos átlagban hosszabb lett, míg a családi házak értéke változatlan maradt.

Legrövidebb idő alatt továbbra is panelt lehet eladni, azonban 2019-hez képest jelentős mértékben, átlag 24 nappal, 93 napra nőtt az értékesítéshez szükséges idő. Mindenhol számottevően lassult a forgási sebesség, nőtt az értékesítési idő, de az előző évekhez képest változás, hogy hangsúlyos eltérések alakultak ki a különböző területek között. A leggyorsabban Budapest belvárosi kerületeiben keltek el a házgyári technológiával készült lakások, ahol átlagosan 76 napra volt szükség az ingatlanok értékesítéséhez. Budán és a pesti peremkerületekben átlagosan majdnem két héttel hosszabb ideig tarott (88 nap), míg egy ingatlan gazdára talált. Szintén jól tejesítettek a régió központok (84 nap), ugyanakkor a többi megyei jogú városban és a kisebb városokban már három héttel hosszabb időre volt szükség (105 nap) a sikeres tranzakcióhoz, az agglomerációban pedig már majdnem négy hónapra.

lakáspiac

A társasházi lakások értékesítési ideje is három héttel nőtt tavaly (109 nap). Ebben a kategóriában a fővárosi agglomeráció tágabb környezete és a régió központok szerepeltek a legjobban (100 nap). Budapest különböző városrészeinek értékei nagyjából azonosak, az értékesítés középértéke néhány nappal magasabb ennél (105-110 nap). A kisebb megyei jogú városokban hasonló idő alatt cseréltek tulajdonost a lakások (110 nap), az ennél kisebb településeken viszont már több mint négy hónap kellett az értékesítéshez.

A használt családi iker- és sorházak esetében megfordult a trend, a tranzakcióhoz szükséges idő 172 napról 169 napra csökkent. Ugyanakkor az Otthon Centrum elemzési vezetője elmondta, hogy az ország különböző pontjain igen vegyes kép rajzolódott ki, és ebben a vírusnak is szerepe volt. A Pest megyei agglomerációban szignifikánsan csökkent a családi házak értékesítéséhez szükséges idő. A kereken öt hónapos érték az elmúlt tíz év legalacsonyabb száma a térségben. Sőt: Budapest külső pesti kerületeiben egy hónappal még ennél is kevesebbet kellett várni az új vevőre, ami szintén rekord alacsonynak számít. Budapest további városrészeiben (elsősorban Budán) és a megyei jogú városokban öt-öt és fél hónapot vett igénybe az ingatlanok értékesítése. Az ennél kisebb településeken jellemzően fél év körül alakult ez az érték.

A tavalyi adatokból elsősorban az látszik, hogy főként Budapestet érintette hátrányosan a vírus megjelenése. Legnagyobb mértékben a fővárosban változott a forgási sebesség átlagértéke, azaz itt kellett hosszabb idő az ingatlan eladásához. Ezzel szemben a nagyvárosok környéki agglomerációk ingatlanpiaca szinte meg sem érezte a vírust: a családi házak iránti kereslet jelentősen nőtt, sőt a vírus megjelenése az elmúlt években fokozódó kiköltözési hullámot csak tovább erősítette – derül ki az Otthon Centrum közleményéből.

(Adó Online)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 17.

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 17.

Mi lesz a nyaralásokkal 2024-ben?

Nagyjából két évvel a koronavírus-járvány okozta sokk után úgy tűnik, mostanra újra megjött a magyarok utazási kedve, sőt új dimenzióba lépett. Az Everguest megbízásából készített friss Tárki – kutatás szerint az idén a magyarok több mint harmada (34%) tervezi, hogy részt vesz hosszabb-rövidebb utazáson, az elmúlt évhez képest bővül az utazást tervezők aránya. Az idén a magyarok több mint háromnegyede tervezi, hogy időt tölt a Balatonnál, a fővárost is évről évre egyre többen választanák. A válaszadók többsége azonban aggodalommal tekint a folyamatosan emelkedő árakra, ami továbbra is komoly kihívást jelent a belföldi turizmus számára.

2024. május 17.

Fontos transzferár-kötelezettségek és határidők | A pénz beszél

Május 31-ig kell elkészíteniük a társasági adóbevallásukat a naptári éves adózóknak. Azon cégek esetében, amelyek kapcsolt ügyleteket is bonyolítottak az adóévben, transzferár-nyilvántartás készítési, valamint transzferár-adatszolgáltatási kötelezettség is felmerülhet. Összefoglaljuk a legfontosabb teendőket.