A javulás jeleit a gazdaságban az EKB


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az aktuális helyzet és a kilátások javulásának jeleiről számol be az Európai Központi Bank (EKB) havi rendszeres gazdasági bulletinjének csütörtökön publikált februári számában, megjegyezve, hogy az infláció kordában tartása érdekében kitart a monetáris szigorítás már lefektetett pályája mellett.

Az Eurostat előzetes gyorsbecslése szerint az euróövezet gazdasága 2022 negyedik negyedévében 0,1 százalékkal nőtt. Ami ugyan meghaladja a decemberi porgnózisukat, de alátámasztja a gazdasági aktivitás jelentős lendületvesztését 2022 közepe óta.

A döcögő globális konjunktúra és az ukrajnai háború miatt bizonytalan kilátások továbbra is hátráltatják az euróövezeti növekedést. Mindez a magas inflációval és a szigorúbb finanszírozási kondíciókkal fékezi a lakossági és vállalati kiadásokat, illetve visszafogja a termelést, különösen a feldolgozóiparban. Megjegyzendő azonban, hogy fokozatos enyhülés figyelhető meg az ellátási keresztmetszeteket eddig szűkítő tényezőkben. Mindemellett kezd stabilizálódni a gázellátás is, valamint a vállalatoknak nagy feldolgozásra váró megrendelésállomány áll a rendelkezésére, ami elegendő alapot biztosít az üzleti bizalom javulásához.

A szolgáltatási ágazat teljesítménye növekszik, köszönhetően az újranyitási felzárkózásnak és a szabadidős tevékenységek iránt megnövekedett érdeklődésnek. A vásárlóerőben a közelmúltban bekövetkezett visszaesést már kezdi enyhíteni a bérek növekedése és az energiaár-infláció mérséklődése. Mindezek alapján a lakossági fogyasztás némi növekedésére lehet számítani.

Összességében a gazdaság a vártnál rugalmasabbnak bizonyult a különböző nehézségekkel terhelt időszakban, az elkövetkező negyedévekben pedig már némi javulásra lehet számítani. A lehetőségeket és a kilátásokat értékelve a Kormányzótanács összességében továbbra is kitart a kamatlábak jelentős, egyenletes ütemű emelésével folytatott monetáris szigorítás mellett az infláció visszaterelése érdekében a 2 százalékos középtávú célhoz. A Kormányzótanács a következő, márciusi kamatdöntő ülésén az előző, február eleji ülésen meghozott 50 bázispontos kamatemeléssel megegyező lépést kíván tenni.
(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2022. március 22.

A háború alaposan betehet a világgazdaság növekedésének

Jelentősen romlottak a világgazdaság idei növekedési kilátásai az újult erővel feltámadó infláció és az inflációs nyomást még tovább erősítő ukrajnai háború miatt – áll a Fitch Ratings negyedéves globális előrejelzésében.
2022. november 18.

Az ingatlanbefektetési volumen a koronavírus-járvány alatti szintre esett vissza

Megtorpant a hazai ingatlanbefektetési piac; a koronavírus-járvány után megindult látványos bővülési trendet megakasztotta az ukrajnai háború, az energiakrízis, a világszerte megugró infláció, a gazdasági teljesítmények visszaesése, a recessziós félelmek erősödése, továbbá a monetáris szigorítások.