Megemelte globális olajkeresleti előrejelzését az IEA


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kínai gazdasági fellendülés javuló kilátásait alapul véve megemelte globális olajkeresleti előrejelzését az IEA nemzetközi energiaügynökség havi rendszeres jelentésének februári kiadásában.

A prognózis alapján az idei első három hónapban napi 500 ezer hordóval nő az olajkereslet a korábban becsülthöz képest. A 2023-as globális olajkereslet a februári prognózis szerint napi 101,9 millió hordó lesz, napi 2 millió hordóval több az egy évvel korábbinál. Januárban napi 101,7 millió hordós olajkeresletet jelzett az idei évre az IEA.

A világ olajkínálata januárban nagyjából stabilan, napi 100,8 millió hordó körül alakult, ezt megelőzően 2022 negyedik negyedévében napi 1,2 millió hordóval csökkent a kínálat elsősorban azért, mert az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia visszafogta a termelését.
Az év egészében azonban a globális kitermelés napi 1,2 millió hordóval növekedhet, főként OPEC+ szervezeten kívül olajtermelők jóvoltából. Az OPEC+ kínálata viszont várhatóan valamelyest csökken az Oroszországra kivetett szankciók miatt.

Az orosz olajexport januárban napi 8,2 millió hordóra emelkedett az EU embargójának és a G7-ek finomított termékekre vonatkozó árplafonjának hatályba lépése előtt. A nyersolajexport közel napi 300 ezer hordóval nőtt az előző hónaphoz képest, annak ellenére, hogy az EU-ba irányuló szállítások napi 450 ezer hordóval csökkentek. Az olajtermék-export stabilan napi 3,1 millió hordó körül alakult januárban. Az exportbevétel becslések szerint 13 milliárd dollár körül lehetett, kissé magasabb a decemberinél, de 36 százalékkal az egy évvel korábbi alatt.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2013. március 18.

Adóelkerülőkről egyeztetünk az USA-val

Kormányközi megállapodás készül az Egyesült Államokkal az amerikai polgárok adóelkerülését célzó FACTA nyomán, mert a jogszabály néhány rendelkezése ellentétes a hazai törvényi szabályozással. Az egyezménnyel a magyar kormány is információhoz juthatna az Egyesült Államokban rejtegetett adózatlan pénzekről – áll a PwC Magyarország adószakembereinek tanulmányában.

2022. március 22.

A háború alaposan betehet a világgazdaság növekedésének

Jelentősen romlottak a világgazdaság idei növekedési kilátásai az újult erővel feltámadó infláció és az inflációs nyomást még tovább erősítő ukrajnai háború miatt – áll a Fitch Ratings negyedéves globális előrejelzésében.