A kishaszonjárművek hasítottak 2014-ben – infografika


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Új személyautóból 20 százalékkal több állt forgalomba tavaly, mint egy évvel korábban, az igazán látványos növekedést azonban a kihaszon-gépjárművek piaca mutatta, közel 40 százalékos felfutással. Az InfoTandem heti infografikája.


A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete eredeti várakozásainál kétszer gyorsabban, ötödével nőtt tavaly a hazai személyautók piaca: 2014-ben 67,5 ezer új gépkocsit helyeztek forgalomba. Ez a korábbi évi 6 százalékos erősödés után jó eredménynek mondható. A szervezetnél az idén további 15 százalékos felfutásban bíznak, aminek nyomán az újautó-értékesítések ismét elérnék a 75 ezres határt. Némiképp árnyalja a képet, hogy az új járműveknél meghatározó finanszírozási konstrukciókat – döntően operatív lízinget – főként cégek veszik igénybe, míg a magánvásárlók egyelőre inkább a használt autók kínálatából válogatnak. Az viszont már kifejezetten kedvezőtlen trend, hogy az importált használt személyautók korösszetétele romlik, átlagéletkoruk immár a 11 évet is meghaladja, tovább öregítve a hazai autóparkot.
A haszonjárművek két nagy szegmense ellentétes évet produkált. A kishaszon-gépjárművek piaca valósággal szárnyalt: a közel 20 ezer új forgalomba helyezés csaknem 40 százalékkal múlta felül a 2013-as mennyiséget. A nagyobb kategóriába tartozó járművekből ugyanakkor – a megelőző évben mért váratlanul erős, 20 százalékos bővülés után – 3 százaléknyival kevesebbet helyeztek üzembe.

A nagyhaszonjárművekhez hasonló mértékben apadt a motorkerékpárok szegmense is, miközben új autóbuszokból 8 százalékkal több jelent meg az utakon, mint egy esztendővel korábban. Igaz, utóbbi meglehetősen szűk piac, az éves darabszám a fél ezret is alulról közelíti.

Beszámoló-készítési szabályok

Szamkó Józsefné több mint 40 oldalas kiadványa a 2014-es beszámoló elkészítésében nyújt segítséget Önnek!

– általános beszámoló készítési szabályok
– az egyes űrlapok összeállításával kapcsolatos feladatok
– konkrét gyakorlati kérdések és azok megoldási lehetőségei

Rendelje meg a segédletet, és töltse le azonnal!

Az egyesületnél 2015-ben érdemi, 15–16 százalékos erősödést a személykocsiknál és a motorkerékpároknál várnak. A kishaszonjárműveknél nem bíznak abban, hogy a tavalyi lendület kitarthat, így megelégednének további 6 százalékos javulással, az autóbuszoknál pedig a 2014-es erősödés megismétlődését remélik. Visszaeséssel egyedül a nagyhaszonjárműveknél kalkulálnak, azt prognosztizálva, hogy az új forgalomba helyezések száma 7 százalékos süllyedés nyomán visszaáll évi 4,5 ezer darabos szintre.


Kapcsolódó cikkek

2024. február 21.

Rangos nemzetközi turisztikai díjakat hozott a kínai újév Magyarországnak

Kínától, az egyik legfontosabb küldőországtól öt jelentős szakmai elismerésben részesült a magyar turisztikai szektor. A kínai National Geographic Travel a legminőségibb úti célok között ajánlja Magyarországot, a Voyage Magazine pedig az Év új feltörekvő desztinációjának választotta hazánkat. Emellett az ország vezető turisztikai médiuma, valamint a legnagyobb szálláshelyfoglaló platformja több kategóriában is a legjobbak közé sorolta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) országimázsépítő és forgalomösztönző tevékenységét.

2024. február 21.

Új rendelet az élelmiszer-infláció kezelésére

Valószínűleg a legtöbben találkoztunk már olyan helyzettel, amikor megvettük kedvenc csokoládénkat az élelmiszerboltban, majd otthon felbontva meglepődve tapasztaltuk, hogy a csokoládé mérete és súlya csökkent, miközben a csomagolás és az ár változatlan maradt. Ezt a jelenséget angolul shrinkflation-nek, magyarosítva „zsugorflációnak” nevezik, amely nem csak a csokoládénál, hanem bármilyen előre csomagolt terméknél előfordulhat. A jelenség csökkentése, megelőzése, illetve a fogyasztók megfelelő tájékoztatása érdekében a magyar kormány elfogadta az 1/2024. (I. 9.) Korm. rendeletet, amely 2024. február 1. napján lépett hatályba.