A közbeszerzési kartellek elleni hatékony fellépésről tart szemináriumot a GVH és az OECD


A közbeszerzési kartellek elleni hatékony fellépés kerül a fókuszba a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) közös, budapesti oktatóközpontjának szemináriumán – közölte a GVH kedden.

A hivatal és az OECD közösen működtetett Versenyügyi Regionális Oktatási Központja (ROK) május 14-16. között tartja a nemzetközi képzést, amelyre 16 ország 34 versenyhatósági és közbeszerzési szakembere érkezett Budapestre.

A „Közbeszerzési kartellek felderítése” című képzésen a résztvevők kiemelten foglalkoznak a közbeszerzési kartellek, mint összejátszási formák működésével, a hatékony vizsgálatok elemeivel és azon fő eszközökkel, amelyekkel a versenyhatóságok felvehetik a küzdelmet ezekkel a rendkívül káros versenykorlátozó megállapodásokkal. A résztvevők körbejárják a közbeszerzési szervekkel és hatóságokkal való együttműködés hatékony formáit is.

A közlemény emlékeztet arra, hogy a GVH és az OECD által működtetett oktatási központ 2005. február 16-án jött létre azzal a céllal, hogy a két intézmény támogatást nyújtson a versenyjog és a versenypolitika területén a kelet-, délkelet- és közép-európai államok versenyhatóságai számára versenyjogi képzések és egyéb szakmai programok szervezésével. A világon három hasonló oktatóközpont működik, a budapesti mellett egy Peruban és egy a Koreai Köztársaságban.

A ROK által szervezett szakmai szemináriumok témái a versennyel összefüggő kérdéseket ölelik fel, amelyek során a résztvevők a versenypolitikai és közgazdasági gyakorlatokról és az Európai Bizottság joggyakorlatáról is bővebb ismereteket szerezhetnek. A központ évente több szemináriumot is szervez a képzésekben részesülő úgynevezett kedvezményezett országok szakemberei számára mind Magyarországon, mind külföldi helyszíneken.

A GVH és az OECD idei regionális oktatási programjának következő képzése szeptember 24-26. között Montenegróban lesz a hatékony trösztellenes vizsgálatok témában – jelezték a közleményben.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 22.

Virág Barnabás: visszafogott tere van a további kamatvágásnak

A jegybank júniusban folytathatja a kamatcsökkentési pályát és az alapkamat a 6,75-7,00 százalékos sávba kerülhet, azonban a jelenlegi adatok alapján az év második felében nagyon visszafogott tere van a további kamatvágásnak – mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a monetáris tanács keddi kamatdöntését követő online háttérbeszélgetésen.