A Lízingszövetség elégedett az évkezdéssel Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Stabil eredménnyel zárta a magyar lízingpiac az első negyedévet a koronavírus-járvány okozta bizonytalan helyzet ellenére.

A Magyar Lízingszövetség tagvállalatai az első negyedévben 20 076 új finanszírozási szerződést kötöttek, ez minimális csökkenés, lényegében stagnálás az egy évvel korábbi szinthez képest, de közel 14 százalékos csökkenésnek felel meg 2019 azonos időszakához viszonyítva – közölte a Magyar Lízingszövetség.

A lízingcégek által kihelyezett összeg 163 milliárd forint volt az első negyedévben, ami 14 százalékos növekedés éves összevetésben – jelezte a lízingszövetség.

Hiányoznak a magánszemélyek a személyautó-finanszírozásból

A közleményben Zs. Nagy István, a szervezet elnöke kiemelte: a magánszemélyeknél és a vállalkozásoknál is érezhető a járvány miatti óvatosság, ez magyarázza a szerződések számának stagnálását. A finanszírozott összeg az egyik legfontosabb fokmérője a lízingpiac teljesítményének, de a mostani növekedés nem az élénkülést mutatja, hanem elsősorban a járművek és a többi finanszírozott eszköz drágulásával, valamint egyes, a visszaeséssel kevésbé érintett piaci szegmens jó teljesítményével magyarázható – mutatott rá.

A tájékoztatás szerint a különböző lízingpiaci szegmensek közül a személyautó- és kisteherautó-finanszírozás területén mintegy 13 ezer új lízingszerződést kötöttek az első negyedévben, tavaly ugyanebben az időszakban 14 ezret. A lízingcégek 64 milliárd forint forrást helyeztek ki, ami 4 százalékos növekedés, ennek hátterében az autók árának jelentős emelkedése áll.

A személyautó-finanszírozásból elsősorban a magánszemélyek hiányoznak, a céges oldal tartja magát. A flottapiacon a járművek drágulása miatt a finanszírozott összeg szintén 4 százalékkal, 21,7 milliárd forintra emelkedett.

Élénkült a 2019 vége óta gyengén teljesítő nagyhaszon-gépjárművek szegmens is. Az eladások a tavalyi mélypont után növekedésnek indultak, ez látszik a lízingpiacon is, a kihelyezett összeg közel 28 százalékkal nőtt, így majdnem 32 milliárd forintot tett ki.

Az agrárgép-finanszírozás tavaly a teljes piacon bekövetkezett visszaesés ellenére 7 százalékos bővülést ért el, az idei első negyedévben pedig tovább nőtt, a finanszírozott összeg elérte a 23 milliárdos szintet.

Az építőgép-finanszírozásban, ahol 2020-ban sikerült a korábbi évekhez hasonló kihelyezést elérni, szintén folytatódott a növekedési trend. A Magyar Lízingszövetség tagvállalatai az idei első három hónapban több mint 7 milliárd forint értékben finanszíroztak építőgépeket, ez 27 százalékos emelkedés.

Az egyéb gépek-termelőeszközök esetében viszont a negatív trend folytatódik, jelentősen, 35 százalékkal csökkent az új ügyletek volumene az első negyedévben, a fordulatra itt még várni kell – közölte a lízingszövetség.

Az MNB programja megtolta az üzletet

Zs. Nagy István hangsúlyozta, hogy az első negyedévben elért növekedésben fontos szerepet játszottak a Magyar Nemzeti Bank kedvezményes programjához, az NHP Hajrá!-hoz köthető lízingkonstrukciók, ezek különösen a furgon-, a teherautó- és az agrárgép-finanszírozást húzták.

A lízingpiaci trendekről szólva a szervezet elnöke jelezte: bár az idei évkezdet stabil piaci helyzetet mutat, továbbra is nagyon különböző módon alakulnak az egyes eszközcsoportok és a bizonytalanság továbbra is érezhető.

A Magyar Lízingszövetség szerint ezért egyelőre korai pontos előrejelzést adni a magyar lízingpiac idei teljesítményére. A közleményben úgy fogalmaznak: az biztosnak látszik, hogy a tavalyinál nagyobb lesz a vállalkozások beruházási kedve, ami a lízingpiacon is keresletet generál, ezért növekedés várható, a 2019-es rekordszinteket azonban idén még minden bizonnyal nem éri el a magyar piac.

(MTI)Kapcsolódó cikkek

2022. november 30.

Lezárult a Mol lengyelországi töltőállomás vásárlása

A tájékoztatás szerint a megállapodás szerinti teljes vételár 610 millió dollár, amely 464 millió dollár készpénz ellenértékből, valamint 146 millió dollár pénzügyi lízinggel kapcsolatos kötelezettségből áll. A megállapodás szerinti vételárat a szokásos módosító tételek befolyásolják – írják a tájékoztatásban. A Mol részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek, a papír árfolyama szerdán kora délután 2840 […]

2022. november 29.

Széchenyi Kártya jubileum és újabb 290 milliárd

A Széchenyi Kártya húsz éves története bebizonyította, hogy sikeres gazdaságfejlesztési eszköz, jelentős szerepet tölt be a kis- és középvállalkozó (kkv) szektor finanszírozásában – hangsúlyozták a Széchenyi Kártya Program fennállásának 20 éves évfordulójára rendezett ünnepségen felszólalók kedden, Budapesten. A következő évben 290 milliárddal fogják támogatni a költségvetésből a Széchenyi Kártya Programot, amelyet az idén 130 milliárd forinttal támogattak – emelte ki a miniszterelnök.