Bankgarancia programmal a vállalkozások felpörgetéséért


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Elsősorban a termelő tevékenységet végző vállalkozásoknak jelent segítséget a gazdaságélénkítési bankgarancia program, amely a kkv-k és más vállalkozások forgóeszközhitel felvételét teszi lehetővé.

A program részleteiről Varga István fejlesztési és gazdasági miniszter azt mondta, a várhatóan augusztus közepétől elérhető hitelkonstrukciót a Magyar Fejlesztési Bank hirdette meg 50 milliárd forintos összeggel.

Erre, 125 milliótól 5 milliárdig terjedően a feldolgozóiparban, az építőiparban, az információtechnológia és a logisztika területén tevékenykedő, illetve vendéglátással és hulladékgazdálkodással foglalkozó cégek pályázhatnak.

A bankgarancia programnak az a célja, hogy középtávon garantálja a vállalkozások működéséhez szükséges forgóeszköz-finanszírozást.

A vállalkozások 2011. december 31-ig köthetnek szerződést a programot bonyolító MFB-vel. Varga István elmondta még, hogy a hitel tőkeösszegének 80 százalékára van piaci alapú bankgarancia.

Forrás: Világgazdaság


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

Nagy kihívás a karbonsemlegesség elérése

Az Európai Unió 2050-re kitűzött klímasemlegességi célját a hazai vállalatok közül egyre többen ismerik, de elsősorban nehézségként, nem pedig lehetőségként tekintenek rá. „A cégvezetők tisztában vannak azzal, hogy iparáguk környezeti lábnyoma számottevő – de saját szerepüket kedvezőbbnek ítélik meg, mint az iparágukét” – mutatta be a K&H fenntarthatósági indexe mögött meghúzódó kutatás eredményeit Suba Levente, a pénzügyi csoport fenntarthatósági vezetője.