Bankgarancia programmal a vállalkozások felpörgetéséért


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Elsősorban a termelő tevékenységet végző vállalkozásoknak jelent segítséget a gazdaságélénkítési bankgarancia program, amely a kkv-k és más vállalkozások forgóeszközhitel felvételét teszi lehetővé.

A program részleteiről Varga István fejlesztési és gazdasági miniszter azt mondta, a várhatóan augusztus közepétől elérhető hitelkonstrukciót a Magyar Fejlesztési Bank hirdette meg 50 milliárd forintos összeggel.

Erre, 125 milliótól 5 milliárdig terjedően a feldolgozóiparban, az építőiparban, az információtechnológia és a logisztika területén tevékenykedő, illetve vendéglátással és hulladékgazdálkodással foglalkozó cégek pályázhatnak.

A bankgarancia programnak az a célja, hogy középtávon garantálja a vállalkozások működéséhez szükséges forgóeszköz-finanszírozást.

A vállalkozások 2011. december 31-ig köthetnek szerződést a programot bonyolító MFB-vel. Varga István elmondta még, hogy a hitel tőkeösszegének 80 százalékára van piaci alapú bankgarancia.

Forrás: Világgazdaság


Kapcsolódó cikkek

2024. június 21.

A kisgyermekes szülők érdekében indított versenyfelügyeleti eljárást a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a szlovákiai EC Global SVK s.r.o. vállalkozással szemben tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt; a GVH gyanúja szerint a cég a weboldalán reklámozott, jellemzően kisgyermekes szülőknek ajánlott termékek esetében megtéveszti a fogyasztókat az egészségre és gyógyhatásra vonatkozó állításokkal.

2024. június 21.

Sok céget érhet kellemetlen meglepetés, mert hamarosan lejár a NIS2 regisztráció határideje

Már csak pár napja maradt belépni a nyilvántartásba azoknak a hazai vállalatoknak, amelyekre kiterjed a NIS2, vagyis a felülvizsgált uniós kibervédelmi irányelv – hívja fel a figyelmet az EY. Résen kell lenniük a konszolidált beszámolót készítő társaságok tagvállalatainak is, hiszen elég cégcsoport szinten elérni a meghatározott minimum bevételt és létszámot, hogy rájuk is vonatkozzanak a kötelezettségek. Az óvatlan szervezetek számára a mulasztás súlyos bírsággal, sőt a vezető eltiltásával is járhat.  

2024. június 21.

Tagok védelme a létesítő okirat módosítása során

A Ptk. helyes értelmezése szerint akkor is valamennyi tag egyhangú határozatára van szükség a létesítő okirat módosításához, ha a módosítás valamennyi tag jogait azonos módon hátrányosan érintené, vagy valamennyi tag helyzetét azonos módon hátrányosabbá tenné. Az „egyes tagok” kifejezés alatt egy, több, de akár valamennyi tag is értendő – a Kúria eseti döntése.