A várakozások felett nőtt a Richter nyeresége


A Richter Gedeon Nyrt. idén az első negyedévben 39,03 milliárd forint adózott nyereséget ért el, ami 3,0 százalékkal nagyobb az előző év azonos időszakában elértnél, felülmúlva az elemzői várakozásokat – közölte a gyógyszeripari vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

A társaság árbevétele 209,653 milliárd forint volt, 24,8 százalékkal haladta meg az előző évit a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült, konszolidált gyorsjelentés szerint.

A Portfolio által készített elemzői konszenzus alapján az elemzők 204,4 milliárd forintos árbevételt és 35,1 milliárd forintos adózott eredményt vártak.

A jelentésben idézik Orbán Gábor vezérigazgatót, aki kiemelte: mind a négy üzletág az időarányos célok fölött teljesített, és mind földrajzi, mind termékszinten kiegyensúlyozott növekedést mutatott. Az eredményeket javították az év első három hónapjában tapasztalt, éves összehasonlításban most még kedvező devizaárfolyammozgások is – tette hozzá. A jelentés szerint az árfolyamnyereség 21,6 milliárd forinttal növelte az árbevételt.

Az orosz-ukrán konfliktusról a jelentésben azt írták, hogy az értékesítési volumenek csökkenését ellensúlyozta a rubelben mért magasabb forgalom, amely elsősorban a 2022 első negyedév végén végrehajtott áremelések eredménye. A Richter továbbra is nyomon követi kitettségét és a fizetési fegyelmet Oroszországban. Helyi leányvállalatuk rubelben mért árbevételének mintegy fele természetes úton fedezi a rubelben felmerült helyi gyártási és marketingköltségeket. Az anyavállalat felé jellemzően amerikai dollárban számolnak el. A kifizetések mind az orosz, mind az ukrán piacról rendben teljesültek a beszámolási időszak során – közölték.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. április 17.

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan – jelentette be szerdán a KSH.

2024. április 17.

Hatalmasak az anyagi különbségek a középkorúak táborában

Bár az infláció visszahúzódott, a középkorúak jövedelme nem emelkedett jelentősebben, így érdemben nem változott az anyagi helyzetüket jónak vagy gyengének látók aránya. A K&H biztos jövő felmérés idei első negyedéves eredményei szerint a 30-59 évesek 58 százaléka inkább pozitívnak tartja az anyagi helyzetét, 42 százalékuk pedig gyengének. A válaszadók háztartásában az átlagos jövedelem 499 ezer forint volt, ami magas értéknek számít, ugyanakkor a korábban látott emelkedés megállt. A középkorúak 2 százaléka átlagosan 232 ezer forintos háztartási jövedelem mellett úgy érzi, hogy nélkülöznie kell, míg a másik végletet a 751 ezer forintos átlaggal rendelkezők képviselik, akiknek nincs anyagi gondja és rendszeresen félre tudnak tenni.