A vártnál is jobban dübörög a gazdaság


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 2,7 százalékkal emelkedett 2013 negyedik negyedévében az előző év azonos időszakához képest. A múlt év egészét tekintve 1,1 százalékos volt a gazdasági növekedés – jelentette első gyorsbecslése alapján pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).


A harmadik negyedévhez viszonyítva 0,6 százalékkal nőtt a GDP a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint. A tavalyi év első negyedében 1,1, a másodikban 0,3, a harmadikban pedig 0,8 százalék volt a negyedéves növekedés. Az előző évben,  2012-ben minden negyedévben csökkent a gazdaság teljesítménye az előző három hónaphoz képest, azaz recesszióban volt a magyar gazdaság.

Pozsonyi Pál, a KSH főosztályvezetője közölte, hogy utoljára 2006-ban volt a tavaly negyedik negyedévinél nagyobb éves GDP-növekedés. A bővülést alapvetően a mezőgazdaság, az ipar és az építőipar teljesítményének növekedése okozta a múlt év utolsó negyedében – tette hozzá.

Számviteli változások 2014
  • Először alkalmazzuk a mikrogazdálkodói beszámolót
  • A hibajavításokkal kapcsolatos gyakorlati tudnivalók
  • Milyen változásokat kell figyelembe vennünk a 2014-es üzleti évben?
  • Milyen hatása van  az új Ptk. hatályba lépésének  a számvitelre?

Értesüljön az újdonságokról, tegye fel kérdéseit szakértő előadóinknak dr. Andor Ágnesnek és Tomcsányi Erzsébetnek, jöjjön el 2014. február 25-én szakmai konferenciánkra!

A továbbképzésen való részvétel mérlegképes könyvelőknek, vállalkozási szakterületen, számviteli témakörben 8 kreditpontot ér.

Helyszín: Best Western Hotel Hungária, 1074 Budapest Rákóczi út 90.

Bővebb információk és jelentkezés itt

Londoni pénzügyi elemzők a tavalyi negyedik negyedévre jóval 2 százalék feletti éves összevetésű GDP-növekedést vártak.

A GDP tavaly a harmadik negyedévben 1,8 százalékkal, a második negyedévben 0,5 százalékkal emelkedett éves szinten, míg az első negyedévben még 0,8 százalékos csökkenést mért a KSH.

A GDP 2012-ben 1,7 százalékkal elmaradt az előző évitől, 2011-ben pedig 1,6 százalékos volt a gazdasági növekedés 2010-hez viszonyítva.

A GDP mind a nyers adatok, mind a naptárhatás kiszűrésével 2,7 százalékkal nőtt tavaly a negyedik negyedévben az előző év azonos időszakához képest, míg a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok 2,8 százalékos növekedést mutatnak.

A 2013-as év egészében a gazdaság a nyers adatok szerint 1,1 százalékkal nőtt 2012-höz képest, a naptárhatás kiszűrésével, valamint  a szezonálisan és naptárhatástól megtisztított mutató szerint pedig egyaránt 1,2 százalékkal emelkedett.

A KSH közleménye megjegyzi, hogy a becslés korlátozott információs bázisra épül, így a végleges adatok eltérhetnek a gyorsbecslésben közöltektől. A bruttó hazai termék 2013 negyedik negyedévének részletes adatait március 5-én teszi közzé a KSH a Statisztikai Tükör című kiadványában.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. július 12.

Tizenegy százalékkal nőtt az utasbiztosítások száma az idén

Jelentős, két számjegyű növekedés látható az utasbiztosításoknál az idén – közölte a K&H. A pénzintézet az egy évvel korábbinál 11 százalékkal több szerződést kötött január és június közepe között. Egyre többen a mobilbankon keresztül biztosítják az utazásukat, hiszen az idén eddig a kötések 37 százaléka történt okostelefonon, szemben a tavalyi 28 százalékkal.

2024. július 12.

KSH: az ipari termelés 5,2 százalékkal csökkent májusban

Májusban az ipari termelés volumene 5,2, munkanaphatástól megtisztítva 4,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól – erősítette meg pénteken kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).