A vártnál jobban élénkült a gazdasági aktivitás az euróövezetben


A vártnál nagyobb mértékben javult az euróövezet gazdasági teljesítménye áprilisban a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének (BMI) előzetes értékei alapján.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat egyaránt követő kompozit BMI index áprilisra vonatkozó előzetes értéke 54,4 pontra, 11 havi csúcsra emelkedett a márciusi 53,7 pontról a várt stagnálás helyett. A szolgáltatóipari BMI előzetes áprilisi értéke 56,6 pont, 12 havi csúcs lett a márciusi 55,0 pont után a várt csökkenés, 54,5 pont helyett.

A feldolgozóipari BMI viszont 45,5 pontra, 35 havi mélypontra csökkent áprilisban a márciusi 47,3 pontról. Elemzők előzetesen javulást, 48,0 pontot vártak áprilisra. A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a zsugorodását jelzi.

„Az euróövezeti gazdaság tovább élénkült, azonban a növekedés az előző hónaphoz képest még inkább kiegyensúlyozatlanul, a szolgáltatóipari szektorra támaszkodva halad előre, miközben a feldolgozóipar teljesítménye gyengül – kommentálta a felmérés megállapításait Cyrus de la Rubia, a Hamburg Commercial Bank vezető közgazdásza.

Az Európai Központi Bank által kitüntetett figyelemmel kísért maginfláció továbbra is magas, amihez a szolgáltatószektorban látható áremelkedések jelentős mértékben hozzájárulnak. Ez a tendencia növeli a további monetáris szigorítás esélyét – tette hozzá. Elmondta azt is, hogy a jövőre vonatkozó, inkább pozitív kilátásokat az energiaválság közvetlen veszélyének elhárulása táplálja, a beszállítói láncok is jobban működnek a korábban tapasztalt fennakadások után, miközben az inflációs nyomás is enyhülni látszik. Ez utóbbi azzal a reménnyel párosul, hogy az Európai Központi Bank hamarosan leállítja a kamatemeléseket.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. június 2.

Szállodakomplexum épül Balatonfüreden 22,5 milliárd forintból

Balatonfüreden 22,5 milliárd forint értékű beruházással szállodakomplexum épül a belvárosban, a Le Méridien resort a tervek szerint 2025 tavaszától fogadja a vendégeket – közölte Szepesi Richárd projektalapító sajtótájékoztatón pénteken Balatonfüreden.

2023. június 2.

Szellemi alkotások az üzleti forgalomban

Dr. Borbás Máté, az SBGK Ügyvédi Iroda ügyvédje és Keményvári Bálint, az SBGK szabadalmi ügyvivője beszéltek a szellemi tulajdonnal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról és a saját tapasztalatukról a Wolters Kluwer Hungary által szervezett webináriumon május 11-én., amelyről a jelen cikkünkben számolunk be Önöknek.