A vártnál jobban élénkült a gazdasági aktivitás az euróövezetben


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A vártnál nagyobb mértékben javult az euróövezet gazdasági teljesítménye áprilisban a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének (BMI) előzetes értékei alapján.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat egyaránt követő kompozit BMI index áprilisra vonatkozó előzetes értéke 54,4 pontra, 11 havi csúcsra emelkedett a márciusi 53,7 pontról a várt stagnálás helyett. A szolgáltatóipari BMI előzetes áprilisi értéke 56,6 pont, 12 havi csúcs lett a márciusi 55,0 pont után a várt csökkenés, 54,5 pont helyett.

A feldolgozóipari BMI viszont 45,5 pontra, 35 havi mélypontra csökkent áprilisban a márciusi 47,3 pontról. Elemzők előzetesen javulást, 48,0 pontot vártak áprilisra. A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a zsugorodását jelzi.

„Az euróövezeti gazdaság tovább élénkült, azonban a növekedés az előző hónaphoz képest még inkább kiegyensúlyozatlanul, a szolgáltatóipari szektorra támaszkodva halad előre, miközben a feldolgozóipar teljesítménye gyengül – kommentálta a felmérés megállapításait Cyrus de la Rubia, a Hamburg Commercial Bank vezető közgazdásza.

Az Európai Központi Bank által kitüntetett figyelemmel kísért maginfláció továbbra is magas, amihez a szolgáltatószektorban látható áremelkedések jelentős mértékben hozzájárulnak. Ez a tendencia növeli a további monetáris szigorítás esélyét – tette hozzá. Elmondta azt is, hogy a jövőre vonatkozó, inkább pozitív kilátásokat az energiaválság közvetlen veszélyének elhárulása táplálja, a beszállítói láncok is jobban működnek a korábban tapasztalt fennakadások után, miközben az inflációs nyomás is enyhülni látszik. Ez utóbbi azzal a reménnyel párosul, hogy az Európai Központi Bank hamarosan leállítja a kamatemeléseket.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. április 24.

A BKIK javaslata alapján visszaállított SZÉP-kártya jelenti a belföldi turizmus motorját

A Nemzetgazdasági Minisztérium április 22-én kiadott közleménye szerint 2024 első negyedévét tekintve megállapítható, hogy az év első három hónapjában a SZÉP Kártya feltöltések összértéke meghaladta a 109,4 milliárd forintot, ami az előző év azonos időszakát 22 százalékkal, a 2019-es évet pedig 107 százalékkal múlta felül. A költések összege az első negyedévben meghaladta a 86 milliárd forintot. A területi kereskedelmi és iparkamarák tavaly év végén egyöntetűen javasolták a kormány számára, hogy a belföldi turizmus élénkítése érdekében 2024. január elsejével állítsa vissza a SZÉP-kártya felhasználásának eredeti kereteit, melyet a Kormány meg is valósított.

2024. április 24.

A bruttó átlagkereset 605 400 forint volt februárban, 14,0 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban

2024. februárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 400, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 417 100 forint volt. A bruttó átlagkereset 14,0, a nettó átlagkereset 13,8, a reálkereset pedig 9,9 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest a fogyasztói árak 3,7 százalékos növekedése mellett – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).