A vasúti fuvarozók mentőövet kérnek Koronavírus

Szerző: Adó Online
Dátum: 2020. december 23.
Címkék: , , ,
Rovat:
A Hungrail Magyar Vasúti Egyesület arra kéri a kormányt, hogy még az idén döntsön a vasúti árufuvarozás támogatásáról, ezen belül elsősorban a pályahasználati díjak csökkentéséről, amit október óta lehetővé tesz az Európai Bizottság és Tanács rendelete is – derül ki a Világgazdaság cikkéből.

A Hungrail szerint a hazai vállalkozásoknak azért lenne szükség könnyítésre, mert a vasúti fuvarozók pénzügyileg megszenvedték a válságot : az idén az általuk fizetett hálózat-hozzáférési díj 3,2 százalékkal, az áramdíj 3 százalékkal lett nagyobb, és további 15 százalékkal nőttek a költségeik a Covid-19 miatt megváltozott üzemviteli technológiák következtében – írja a Világgazdaság.

Németország és Hollandia 50 százalékkal csökkentette a pályahasználati díjakat, Franciaország 100 százalékról mondott le, sőt, ezt meghosszabbította 2021 első hat hónapjára, továbbá Ausztria és Luxemburg is teljesen lemond a vállalatok által fizetendő díjakról.

A szervezet előrejelzései szerint ráadásul idén Magyarországon 15 százalékos forgalomcsökkenés várható. Kulcsfontosságú lenne emellett, hogy a hazai piaci szereplők versenyképes díjakat kínálhassanak, és ne kerüljék meg Magyarországot egyes, lehetséges megbízóik.

A Hungrail úgy véli, hogy a pályahasználati díjak csökkentése továbbra is a legegyszerűbb és legmegfelelőbb eszköz lehetne az ágazat támogatására, de más formában is várnak támogatást. Ezért be is nyújtottak egy javaslatcsomagot, amely digitalizációs és egyéb beruházásokat is tartalmaz, amely a pályahasználati díj elengedésének mértékében azaz 6,1 milliárd forintos támogatási keretre fogalmaz meg javaslatokat.

(Világgazdaság)


Kapcsolódó cikkek:


Meredeken zuhant a kereskedelmi szálláshelyek forgalma
2021. január 15.

A beutazási korlátozások, illetve a járvány megfékezésére irányuló és a kereskedelmi szálláshelyekre vonatkozó védelmi intézkedések hatására a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma tavaly novemberben 93,1 százalékkal visszaesett az előző év azonos időszakához képest.

Üzleti várakozások 2021-re: optimisták a vállalkozók
2021. január 14.

A 2021-es évre a vállalkozók bizakodóan tekintenek, 42 százalékuk arra számít, hogy az idén éves árbevétele nőni fog 2020-hoz képest a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet kutatása szerint.

Infláció 2020-ban: 3,3 százalékkal nőttek az árak
2021. január 14.

Tavaly decemberben a fogyasztói árak átlagosan 2,7 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál és 0,3 százalékkal az előző havinál; 2020-ban az előző évhez képest átlagosan 3,3 százalékkal nőttek az árak.

PC-eladások: felpörgette a koronavírus a piacot
2021. január 13.

PC-eladások: felpörgette a koronavírus a piacot

Tíz éve a legjelentősebben bővültek a PC-eladások tavaly a világon a koronavírus-járvány miatt megnőtt kereslet hatására - derül ki három vezető ágazati cég adataiból.

Kilábalás a válságból: lassabb lehet a korábban vártnál
2021. január 13.

Londoni makrogazdasági elemzők szerint valószínűleg túlságosan derűlátók voltak az euróövezeti gazdaság idei fellendülésre adott eddigi előrejelzések, mivel a korábbi változatoknál sokkal fertőzőképesebb koronavírus-variánsok terjedése miatt elhúzódhat a korlátozások feloldása.