A vasúti fuvarozók mentőövet kérnek Koronavírus

Szerző: Adó Online
Dátum: 2020. december 23.
Címkék: , , ,
Rovat:
A Hungrail Magyar Vasúti Egyesület arra kéri a kormányt, hogy még az idén döntsön a vasúti árufuvarozás támogatásáról, ezen belül elsősorban a pályahasználati díjak csökkentéséről, amit október óta lehetővé tesz az Európai Bizottság és Tanács rendelete is – derül ki a Világgazdaság cikkéből.

A Hungrail szerint a hazai vállalkozásoknak azért lenne szükség könnyítésre, mert a vasúti fuvarozók pénzügyileg megszenvedték a válságot : az idén az általuk fizetett hálózat-hozzáférési díj 3,2 százalékkal, az áramdíj 3 százalékkal lett nagyobb, és további 15 százalékkal nőttek a költségeik a Covid-19 miatt megváltozott üzemviteli technológiák következtében – írja a Világgazdaság.

Németország és Hollandia 50 százalékkal csökkentette a pályahasználati díjakat, Franciaország 100 százalékról mondott le, sőt, ezt meghosszabbította 2021 első hat hónapjára, továbbá Ausztria és Luxemburg is teljesen lemond a vállalatok által fizetendő díjakról.

A szervezet előrejelzései szerint ráadásul idén Magyarországon 15 százalékos forgalomcsökkenés várható. Kulcsfontosságú lenne emellett, hogy a hazai piaci szereplők versenyképes díjakat kínálhassanak, és ne kerüljék meg Magyarországot egyes, lehetséges megbízóik.

A Hungrail úgy véli, hogy a pályahasználati díjak csökkentése továbbra is a legegyszerűbb és legmegfelelőbb eszköz lehetne az ágazat támogatására, de más formában is várnak támogatást. Ezért be is nyújtottak egy javaslatcsomagot, amely digitalizációs és egyéb beruházásokat is tartalmaz, amely a pályahasználati díj elengedésének mértékében azaz 6,1 milliárd forintos támogatási keretre fogalmaz meg javaslatokat.

(Világgazdaság)


Kapcsolódó cikkek:


Felszabadították a SZÉP-kártyát
2021. április 16.

Április 25-től a szálláshely, vagy a szabadidő zsebből is lehet költeni a vendéglátásra - derül ki a Magyar Közlönyben megjelent rendeletből.

GKI: Megugrott a fogyasztók bizalma
2021. április 16.

A fogyasztói bizalmi index áprilisban egyéves csúcsára, mínusz 24,5 pontra ugrott, de még jelentősen elmarad a járvány okozta zuhanást megelőző, 2020. márciusi mínusz 12,1 pontos szintjétől.

Szintet ugrottak az online vásárlások – infografika
2021. április 16.

Szintet ugrottak az online vásárlások – infografika

Kiugró növekedést könyvelhetett el tavaly az e-kereskedelem, amely lényegében 3 évnyit ugrott előre. Az 52,5 millió tranzakcióért nettó 716 milliárd forintot fizettek, ami 45 százalékos felfutással egyenlő. Az InfoTandem infografikája.