A visszaeső hitelkereslet teret nyit az egyedi hitelmegállapodásoknak 


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Visszaesés jellemzi a hitelezést: idén januárban napi 1000 lakossági hitelszerződést tudtak kötni a bankok, a Babaváró hitelek száma megtizedelődött, lakáshitelt egy évtizede nem igényelt ilyen kevés család – közölték a BiztosDöntés.hu szakértői, akik szerint most tér nyílik az egyedi hitelmegállapodás kötésére.

A pénzügyi termékeket összehasonlító portál szerdai elemzése szerint utoljára a koronavírus-járvány első és második hullámában fordult elő az, hogy a pénzintézetek olyan kevés lakossági hitelszerződést kötöttek, mint idén januárban. Az év első hónapjában 31 015 lakás- és fogyasztási-hitelszerződés alapján vettek fel 90,3 milliárd forintot a bankoktól. Néhány hónappal korábban, 2022 májusában még 48 ezer kontraktust kötöttek meg, míg a koronavírus-válság előtt, 2019 májusában közel 55 ezer lakossági hitelszerződésre került aláírás. Úgy számolnak éves összevetésben mind a szerződések számát, mind a folyósított hitelösszeget tekintve a piac több mint 50 százaléka tűnt el.

Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője a közleményben kiemelte: drámai a lakáshitelpiac zuhanása, a bankok által januárban folyósított 40,8 milliárd forintnyi lakáshitelösszeg 62 százalékkal kisebb mint az a 108,5 milliárd forint, amit 2021. januárban vettek fel az ügyfelek. Ilyen szerény összegben utoljára 6 éve, 2017 februárjában szerződtek a családok. Akkor még közel 5900 hitelszerződést írtak alá a bankokkal az ügyfelek, míg idén januárban mindössze 4100 lakáshitel-folyósítás történt egy hónap alatt, ami közel évtizedes negatív rekord – hívja fel a figyelmet a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

A legdrámaibb zuhanás ugyanakkor a banki kínálatban a Babaváró esetében következett be. Decemberhez képest megtizedelődött a jelentkezések száma: idén januárban csak 716 család vette fel a maximum 10 millió forintos Babavárót, éves szinten pedig negyedére zuhant a kontraktusok száma és az összesen 7 milliárdot kitevő folyósított hitelösszeg is. A portál szerint a biztos üzlet reményében a bankok egyedi ajánlatokban a meghirdetett kamatoknál kedvezőbb konstrukciókat is kínálnak, akár 50-150 bázisponttal olcsóbb finanszírozás is elérhető, amivel milliós összeget tudnak spórolni a hitelfelvevők.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2007. október 3.

Devizafüggő hazai adósok

A devizaalapú hitelek terjedésével párhuzamosan egyre nagyobb figyelmet kell szentelniük a hazai bankoknak és ügyfeleiknek is az euró, de még inkább a svájci frank árfolyamának alakulására: ha ugyanis a hazai fizetőeszköz kurzusa gyengülni kezd, az jelentősen befolyásolja mind a pénzügyi szolgáltatók, mind az adósaik helyzetét.
2014. szeptember 2.

Duplázzák a hitelprogram keretösszegét

Az eddigi kétszeresére, ezermilliárd forintra nő a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által elindított növekedési hitelprogram (nhp) második szakaszának keretösszege – közölte a jegybank.