Alaposan felpörgött a garázspiac


Jelentősen nőtt a garázsok iránti kereslet, és az árak is ennek megfelelő ütemben emelkedtek, derült ki az Otthon Centrum hálózati adatainak összegzéséből.

Az Otthon Centrum hálózatában tavaly értékesített garázsok ára országos összevetésben 18 százalékkal emelkedett egy év alatt, és átlagosan kicsivel már meghaladta az 5 millió forintot. Ezzel párhuzamosan a hálózati forgalom is látványosan megugrott, 2020-hoz képest két és félszeresére nőtt – derül ki a cég közleményéből.

A XII. kerületben a legdrágább

A kereslet jelenlegi felfutása mögött a 2020-as esztendőben kirobbant Covid-járvány hatása is tetten érhető, amikor az utolsó vírusmentes évhez, 2019-hez képest különösen látványos volt a visszaesés. Ezután viszont a garázspiac a lakáspiachoz hasonlóan markánsan visszapattant, és a tavalyi kereslet a két évvel korábbi adatokkal összehasonlítva már 32 százalékkal magasabb volt – emelte ki Soóki-Tóth Gábor az Otthon Centrum elemzési vezetője.

A budai kerületekben alakult ki a legmagasabb, 5-6 millió forint közötti átlagár, a legdrágábbnak a XII. kerület bizonyult, míg legolcsóbbnak a XI. kerület. A belvárosban jellemzően 5 millió forint körüli garázsárakkal szembesülhettek a vevők. A XIII. kerületben 4,7 a IX. kerületben 5,2 millió forintot fizettek átlagosan egy fedett gépkocsitárolóért. A külső pesti kerületekben kicsit kedvezőbb áron, már 4-5 millió forint között hozzá lehetett jutni ugyanezért.

A garázsok ára a legtöbb kerületben nőtt 2020-hoz képest: a XIII. kerületben 22 százalékkal, míg a III. kerületben 32 százalékkal magasabb áron lehetett tavaly garázst venni. Ezzel szemben a XI. kerületben a növekedés mértéke csak 6 százalék volt.

Új építésűeknél listaárral kell számolni

A vidéki nagyvárosokban a kereslet valamivel mérsékeltebb, hiszen több hely van a személygépkocsik tárolására. A garázsok a legtöbb megyei jogú városban 3-5 millió forint között keltek el tavaly. A városok között nem alakult ki számottevő különbség és a növekedés mértéke is 10 százalék alatt alakult.

Ugyanakkor a garázsok árazásában akár egy kerületen belül is jelentős eltérések adódhatnak. Az árakat jelentősen befolyásolja, hogy fedett tárolóról, mélygarázsról vagy különálló garázsról van szó. Jellemzően utóbbiak keltek el az átlagár felett, míg a fedett autóbeállók akár harmadával olcsóbbak voltak. Az Otthon Centrum elemzési vezetője megjegyezte, az elhelyezkedésen kívül a garázs mérete és jellege is jelentősen befolyásolja az árat. Ahogy az is döntő szempont, hogy az adott környéken mennyire sűrű a beépítés, és milyen a közterületi parkolási lehetőség. Az új építésű projektek esetében nemigen van lehetőség alkura, jobbára listaáron mennek el a lakásokhoz épített garázsok, hiszen egyre többen szeretnének egy vagy akár több beállóhelyes gépkocsitárolót.

(Adó Online)Kapcsolódó cikkek

2022. június 27.

Drága világ vár a környezetszennyező vállalatokra

Húszszorosára is nőhet a piaci igény a globális felmelegedés csökkentését célzó szén-dioxid-kvóták iránt 2035-re, és az óriási kereslet hatására ezek egységára akár meg is hatszorozódhat – derül ki az EY tanulmányából.

2022. június 27.

Jelentősen romlottak a fogyasztói várakozások

A GKI konjunktúraindexe május után júniusban is csökkent 15 havi mélypontra jutva, az üzleti várakozások ismét bő 3, a fogyasztóiak viszont újra mintegy 10 ponttal estek az előző hónaphoz képest.