Állami mankó a vállalkozásoknak a hitelválság enyhítésére

Szerző: Adó Online
Dátum: 2008. október 3.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

100 milliárd forintnál is nagyobb segítséget ad vállalkozóknak a kormány a nemzetközi pénzpiaci gondok miatt megdráguló hitelek miatt. A tervek szerint növekszik a többnyire uniós forrásból finanszírozott kedvezményes hitelek kerete, lazulnak a feltételek és elindul egy kockázati tőkealap is.

A bankpiaci szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a nemzetközi pénzpiaci fejlemények hatására Magyarországon is drágulnak a vállalkozói hitelek. Az év eleje óta már körülbelül egy százalékponttal kell többet fizetni évente, egyre jobban megvizsgálják a bankok, hogy milyen cégeket finanszírozzanak, és a szakértők szerint a helyzet a következő egy-másfél évben csak rosszabb lesz. Ezt a helyzetet akarja enyhíteni a kormány a kis- és középvállalkozóknak szóló többelemű csomagjával.

Enyhítik a belépési korlátot a technológiafejlesztési pályázatoknál, és egy százalékpontokkal csökken a beruházási pályázatoknál az árbevétel-növekedési elvárás (a jelenlegi 6-5-4 százalékról, a területek fejlettségétől függően). A beruházási mikrohitel összege 6 millióról 10 millió forintra emelkedik, a futamidő pedig 5 évről 10 évre nő.

Garanciát vállal az állam

Ennél is nagyobb segítség, hogy uniós forrásokból hitelgaranciát kapnak a kis- és közepes vállalkozások a kereskedelmi bankokon keresztül, a hitelösszeg 100 millió forint is lehet, amelynek 80 százalékára vállal garanciát a kormány, igaz uniós forrásokból.

Szintén a bankok hitelnyújtási kedvét akarják növelni az új refinanszírozási hitelekkel. A Magyar Fejlesztési Bank a Vállalkozásfinanszírozási Zrt.-vel 50 milliárd forinttal finanszírozza a forrást.

Tavasztól pedig már egy 45 milliárd forintos kockázati tőke program is indul, azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy melyik alapkezelők fogják közvetíteni a segítséget, tenderen választják majd ki a partnereket.

Sokba kerül a kkv, mint ügyfél
A már régóta működő állami szubvenciók ellenére a kisebb cégeknek az információhiány miatt a bankok általában felárat számítanak fel. Ez a magasabb kamat azonban többnyire csak a valóban kockázatosabb cégeknek éri meg. Drágítja a kkv-s hiteleket a magasabb adminisztrációs költség is, rendszerint sokkal több igazolást és gyakrabban ellenőriznek a pénzintézetek.

A banki tranzakciók – legalább egy részének – rendszeres nyomon követésével ugyanis a hitelezők következtethetnek az adós hitelképességének alakulására. A termékek egyszerűsítése, az elbírálás határidejének csökkentése mellett a pénzintézetek a fedezetbe vonható eszközök körének szélesítésével is igyekeznek megkönnyíteni a forráshoz jutást.

Vannak már sikeres programok

Az államilag vagy uniós forrásokból támogatott hitelprogramok közül a sikeresek közé tartozik az MFB által szervezett Európa Hitel, amelynél az idei teljes évre szánt keret 80 milliárd forint, az MKIK és a gazdasági tárca Széchenyi-kártyája (az eddig felhasznált hitelkeret 50 milliárd forint).

Mindkét formánál kereskedelmi bankokon keresztül osztják szét a rendelkezésre álló forrásokat. A kártya az átmeneti likviditási problémákon igyekszik könnyíteni egy szabadon felhasználható, maximum ötmillió forintos hitelkerettel, a hosszabb futamidejű Európa Hitelt pedig a technológiai fejlesztések finanszírozására lehet felvenni.

Forrás: Figyelőnet


Kapcsolódó cikkek:


Vágtatnak a vidéki újépítésű lakások árai
2019. szeptember 20.

Vágtatnak a vidéki újépítésű lakások árai

Az újépítésű lakások négyzetméterenkénti ára a megyei jogú városokban egy év alatt majdnem 25 százalékkal emelkedett és már eléri az 541 ezer forintot, ami nagyjából a budapesti árszint fele.

Okoseszközök iskolakezdésre – infografika
2019. szeptember 20.

Okoseszközök iskolakezdésre – infografika

A szülők többsége fontosnak tartja gyereke digitális írástudásának fejlesztését, így kész beruházni elektronikai készülékekbe. Az okoseszközök beszerzését igen gyakran az iskolakezdéshez időzítik, akár százezeres nagyságrendű kiadásokat is vállalva. Az InfoTandem infografikája.

Lassabban nő a világgazdaság
2019. szeptember 19.

Az OECD a 2008-2009. évi pénzügyi válság óta legalacsonyabb szintre rontotta a világgazdaság idei növekedésével kapcsolatos korábbi előrejelzését.

Nem utalhat, aki lekési a határidőt
2019. szeptember 18.

Október 31-ig kell adataikat egyeztetniük azoknak a banki, biztosítói, nyugdíjpénztári ügyfeleknek, akiket erről szolgáltatójuk értesített; adategyeztetés hiányában novembertől a banki ügyfelek például nem kezdeményezhetnek új tranzakciót a számlájukon.