Árnyalatnyit nőtt tavaly az EU gazdasága


Tavaly az eurózóna és az EU egészének gazdasága egyaránt 0,5 százalékkal bővül előzetes adatok szerint. A német gazdaság ugyanekkor 0,1 százalékkal zsugorodott.

Stagnált az euróövezet és az Európai Unió hazai összterméke (GDP) tavaly a negyedik negyedévben a harmadik negyedévhez képest, amikor mindkét térségben 0,1 százalékos csökkenést mértek – áll az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden ismertetett első becslésében.

Ugyancsak nem végleges adatok szerint éves szinten az euróövezetben 0,1 százalékkal, az Európai Unióban 0,2 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye a tavalyi utolsó negyedévben, miután a harmadik negyedévben egyaránt stagnálást jegyeztek fel éves összevetésben.

Tavaly naptári kiigazítással a GDP 0,5 százalékkal nőtt az euróövezetben és az EU-ban egyaránt az előzetes számítások szerint.

Németország hazai összterméke (GDP) 0,3 százalékkal csökkent a tavalyi negyedik negyedévben a szezonális és naptári hatással egyaránt kiigazított mutató szerint a harmadik negyedévhez képest – közölte a német statisztikai hivatal. A Destatis kiigazított adatai szerint a negyedik negyedévben a GDP 0,2 százalékkal csökkent éves összevetésben, míg a visszaesés az év egészében 0,1 százalékos volt.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. február 21.

Bizonytalanok a vállalkozások a kamara felmérése szerint

A vállalkozások bizonytalanságára utal, hogy a 2024. januári adatfelvétel alapján készült első negyedéves konjunktúramutató plusz 13 pontra csökkent a 2023. októberi plusz 21 pontról – közölte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (MKIK GVI) kedden.

2024. február 21.

Egészségügyi prevenció célzottan: stratégiai előny a cégek számára

Az egészség és a produktivitás szoros összefüggése kiemelt téma napjaink munkahelyi környezetében. A munkavállalók egészségének megőrzése és támogatása nemcsak etikai, hanem üzleti szempontból is kiemelt fontosságúvá vált. Az MBH Gondoskodás Egészségpénztár által nyújtott szolgáltatások kiváló lehetőséget kínálnak a cégek számára arra, hogy stratégiai előnyt nyerjenek a munkahelyi egészségmegőrzés terén. A prevenciós szűrővizsgálatok és egészségprogramok nemcsak a munkavállalók jólétére és egészségére fókuszálnak, hanem közvetetten a vállalat teljesítményére és eredményességére is hatást gyakorolhatnak.