Átalakul az alkalmi munka

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. október 1.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jövő év elejétől megszűnik a kék kiskönyv a kormány által tegnap elfogadott törvénymódosítás szerint, az alkalmi munka viszont az egyszerűsített foglalkoztatás egyik típusaként megmarad – írja a Világgazdaság.

A munkáltatók a módosítások értelmében jövő év első napjától négy területen alkalmazhatják a munkavállalókat az egyszerűsített foglalkoztatás keretében.

A megszűnő alkalmi munkavállalói könyvet csak a legszükségesebb adatokat tartalmazó blanketta-munkaszerződés váltja fel. A munkáltatónak a foglalkoztatást a munkavégzés megkezdéséig elektronikus formában, közvetlenül az adóhatóságnak kell majd bejelenteni.

Rövid időtartamú háztartási, valamint idénymunka esetén az a munkáltató, amely az adóbevallását a jogszabályok szerint nem köteles elektronikus úton benyújtani, a bejelentést telefonon is megteheti, de lehetőségük lesz a teljesített bejelentés módosítására, illetve visszavonására is.

A munkáltatónak az egyszerűsített foglalkoztatás keretében alkalmazott munkavállaló után 40 százalék közterhet kell fizetnie.

A munkavállalóknak is kedvez a módosítás: a korábbi szabályokhoz képest feloldották az alkalmi munkavégzés időbeli korlátozását.

További könnyebbség, hogy évi 840 ezer forint jövedelem alatt az egyszerűsített foglalkoztatásból jövedelmet szerző magánszemély mentesül az szja-bevallás benyújtásának kötelezettsége alól.

Az egyszerűsített foglalkoztatás négy területe a magánszemélyek háztartási alkalmazottjai, az idénymunka, a kiemelkedően közhasznú szervezet alkalmazottai, valamint az alkalmi munka.

Forrás: Napi Gazdaság


Kapcsolódó cikkek:


Nagyot nőtt a termőföld ára
2020. február 27.

Nagyot nőtt a termőföld ára

A termőföld hektáronkénti átlagára elérte az 1,6 millió forintot tavaly, ami 11 százalékos drágulás az előző évhez képest az Agrotax Kft. legfrissebb elemzése szerint.

A kereskedelmi cégek vezetői a legoptimistábbak
2020. február 27.

A K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi eredménye szerint meglehetősen optimistán nyilatkoztak a cégvezetők pénzügyeik idei alakulásáról, különösképp a kereskedelmi szektorban.

Az elrettentést célozza a Telekom-bírság
2020. február 26.

Három héten belül a második súlyos büntetést szabta ki a Gazdasági Versenyhivatal a Magyar Telekomra, mert a társaság megtévesztette a fogyasztókat.

Tovább nőtt az építőipari cégek száma
2020. február 26.

Az építőipari cégek számának növekedése 2020-ban sem állt meg, annak ellenére, hogy 2019 végén az építőipari termelés növekedése alacsonyabb fokozatba kapcsolt.