Átrendeződés az ingatlanpiacon: felértékelődtek a korszerű irodák


Megtörtént a fordulat, a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb Kereskedelmiingatlan-piaci jelentése szerint a bérlők egyre inkább az alacsony üzemeltetési költségű, korszerű irodákat keresik, és ezt szem előtt tartva akár magasabb bérleti díjat is hajlandóak fizetni. A kereslet átrendeződése azoknak a property- és facility management cégeknek is kedvez, amelyek korszerű megoldásokkal, erős szakértői csapattal képesek magas színvonalú szolgáltatásokat biztosítani ügyfeleiknek. A siker egyik kulcsa a hatékony energiagazdálkodás.

A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb Kereskedelmiingatlan-piaci jelentése1 szerint a hazai irodapiacon a kereslet eltolódott a jobb minőségű, alacsonyabb üzemeltetési költségű ingatlanok irányába, még ha azok magasabb bérleti díj mellett érhetők is el.

Ez a trend és a hullámzó, bár a megelőző évhez alacsonyabb, de a korábbi évekhez képest jóval magasabb szinten stabilizálódott energiaárak azt eredményezik, hogy a rossz energetikai besorolású ingatlanoknál a 2024-es év is a korszerűsítésről, az üzemeltetési költségek optimalizálásáról fog szólni. Akár már a nem túlságosan régi, BB energetikai besorolású ingatlanokat is szükséges lehet AA szintre emelni a kedvezőbb bérbe adhatóság érdekében.

Bár az ICON által kezelt kereskedelmi ingatlanokban a bérlők változatos tevékenységi köre és a létesítmények eltérő jellege miatt nagy a szórás az energiafelhasználásban, a cég összefoglalta, hogy miként alakultak a fogyasztási adatok a megelőző évhez képest a szeptembertől április végéig tartó 2022/23-as fűtési szezonban. Az állomány meghatározó részére, valamivel több mint 277 ezer négyzetméternyi területre vonatkozó összesített adatok azt mutatják, hogy a villamosenergia- felhasználásában 7,3%-os, a földgázfogyasztásban pedig 18,3%-os csökkenést sikerült elérniük az ICON üzemeltetési szakembereinek a vizsgált időszakban, ami nemcsak jelentős könnyebbséget, hanem kiszámíthatóságot is biztosít a bérlőknek.

„Az elmúlt évek egyik fontos változása, hogy jelentősen közeledtek egymáshoz az egy négyzetméterre vetített bérleti, illetve fenntartási költségek a kereskedelmi ingatlanok piacán. Az üzemeltetési kiadások részarányának növekedése azoknak az üzemeltetőknek kedvez, amelyek hatékony, egyedi igényekre szabott megoldásokkal, az ügyfelekkel és a tulajdonosokkal folyamatos párbeszédet fenntartva, megalapozott tudással és szakértelemmel biztosítják a legmagasabb, a nemzetközi elvárásoknak megfelelő szolgáltatási színvonalat. A fogyasztáscsökkenés is ezt a szakértelmet tükrözi, mely jelentősen támogatja a kiadások visszaszorítását is” – mondja Kákosy Zsolt MBA MRICS, az ICON Real Estate Management property management szenior igazgatója.

Az energiafogyasztás optimalizálásában és alacsony szinten tartásában kulcsszerepük van az ingatlankezelési, üzemeltetési feladatokat ellátó cégeknek. A gépek, berendezések megfelelő beállítása, finomhangolása, a megfelelő automatizmusok, IT-rendszerek hatékony alkalmazása, az ESG szempontokra épülő fejlesztések megtervezése, megvalósítása komoly szakértelmet, naprakész tudást igényel. Az ICON szakértői azonban arra is felhívják a figyelmet, hogy tartós eredményeket csak a bérlők bevonásával, folyamatos tájékoztatásával, edukációjával lehet elérni. A párbeszéd fenntartását megkönnyíti, hogy a cél közös: az alacsonyabb energiaszámlákban jelentkező, az ügyfelek üzleti tevékenységét, sikerét támogató költségmegtakarítás.

„Az ingatlanok hatékony üzemeltetése jelentős megtakarításhoz segítheti a bérlőket. A közműfogyasztási adatainkból látszik, hogy az ICON szakembereinek évtizedes tapasztalata, nemzetközi színvonalú szakértelme, valamint a PM és az FM területek szoros együttműködése hozzásegíti a bérlőket ahhoz, hogy optimalizálhassák az ingatlanra fordított kiadásaikat és megtakarítást realizálhassanak az energiaköltségek terén” – fűzte hozzá Flück Róbert, az ICON Real Estate Management facility management igazgatója.

Forrás: ICON Real Estate Management sajtóanyaga


Kapcsolódó cikkek