Az Államadósság Kezelő Központ 3000 milliárd forint államkötvényt értékesített tavaly


Az ÁKK 2022-ben 3000 milliárd forint összegben értékesített magyar államkötvényeket aukciókon és nem-kompetitív eljárásokon keresztül, 2164 milliárd forint névértékben adott el diszkont kincstárjegyeket, valamint 308 milliárd forint csereaukciós kibocsátást hajtott végre az elsődleges forgalmazói rendszerben – közölte az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) szerdán annak apropóján, hogy díjazta az állampapír-forgalmazókat.

A közlemény szerint az ÁKK értékesítései jelentős részben biztosították a központi költségvetés finanszírozását, és csökkentették az államadósság megújítási kockázatait.

Az adósságkezelő a tavalyi teljesítménye alapján az év elsődleges forgalmazójának a Goldman Sachs Bank Europe SE-t választotta, amelyet az OTP Bank Nyrt. és a J.P. Morgan Securities SE követ. Az év lakossági forgalmazója a Magyar Államkincstár lett, a második és harmadik helyre az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. és a K&H Bank Zrt. került.

Ami a különdíjakat illeti, a legnagyobb aukciós részesedést elérő forgalmazó az államkötvényeknél a J.P. Morgan Securities SE, a diszkont kincstárjegyeknél a K&H Bank Zrt., a legnagyobb másodlagos piaci részesedést elérő forgalmazó a BNP Paribas, a legjobb árjegyző a kötelező árjegyzés keretében az ING Bank N.V. lett.

A díjakat az ÁKK az elsődleges forgalmazói rendszer magyarországi bevezetésével egyidőben, 1996-ban alapította azzal a céllal, hogy értékelje a pénzintézetek részvételét a finanszírozásban, versenyt generálva a forgalmazók között. A hagyományos, elsődleges forgalmazói kategóriák mellett az ÁKK 2017-től a  lakossági állampapírok értékesítésében részt vevő forgalmazókat is díjazza.

Az ÁKK tavaly átalakította az elsődleges forgalmazói rendszert, és új értékelési módszert vezetett be, a különdíjak között pedig újdonságként jelent meg idén a legjobb árjegyző kategória. Az elismeréseket február utolsó napján Kurali Zoltán, az ÁKK vezérigazgatója adta át – írták a közleményben.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. február 27.

Mérlegeli a GVH, eljárást indít-e a Temu ellen

A Gazdasági Versenyhivatalnál (GVH) több bejelentéses eljárás is folyamatban van a kínai Temu online piactér kereskedelmi gyakorlatával kapcsolatban; a versenyhivatal értékeli a beadványokban foglaltakat, illetve részletes adatgyűjtést végez, és ezek alapján megteszi a szükséges intézkedéseket a magyar fogyasztók védelme érdekében, indokolt esetben versenyfelügyeleti eljárást indít – közölte a GVH.