Az Államadósság Kezelő Központ 3000 milliárd forint államkötvényt értékesített tavaly


Az ÁKK 2022-ben 3000 milliárd forint összegben értékesített magyar államkötvényeket aukciókon és nem-kompetitív eljárásokon keresztül, 2164 milliárd forint névértékben adott el diszkont kincstárjegyeket, valamint 308 milliárd forint csereaukciós kibocsátást hajtott végre az elsődleges forgalmazói rendszerben – közölte az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) szerdán annak apropóján, hogy díjazta az állampapír-forgalmazókat.

A közlemény szerint az ÁKK értékesítései jelentős részben biztosították a központi költségvetés finanszírozását, és csökkentették az államadósság megújítási kockázatait.

Az adósságkezelő a tavalyi teljesítménye alapján az év elsődleges forgalmazójának a Goldman Sachs Bank Europe SE-t választotta, amelyet az OTP Bank Nyrt. és a J.P. Morgan Securities SE követ. Az év lakossági forgalmazója a Magyar Államkincstár lett, a második és harmadik helyre az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. és a K&H Bank Zrt. került.

Ami a különdíjakat illeti, a legnagyobb aukciós részesedést elérő forgalmazó az államkötvényeknél a J.P. Morgan Securities SE, a diszkont kincstárjegyeknél a K&H Bank Zrt., a legnagyobb másodlagos piaci részesedést elérő forgalmazó a BNP Paribas, a legjobb árjegyző a kötelező árjegyzés keretében az ING Bank N.V. lett.

A díjakat az ÁKK az elsődleges forgalmazói rendszer magyarországi bevezetésével egyidőben, 1996-ban alapította azzal a céllal, hogy értékelje a pénzintézetek részvételét a finanszírozásban, versenyt generálva a forgalmazók között. A hagyományos, elsődleges forgalmazói kategóriák mellett az ÁKK 2017-től a  lakossági állampapírok értékesítésében részt vevő forgalmazókat is díjazza.

Az ÁKK tavaly átalakította az elsődleges forgalmazói rendszert, és új értékelési módszert vezetett be, a különdíjak között pedig újdonságként jelent meg idén a legjobb árjegyző kategória. Az elismeréseket február utolsó napján Kurali Zoltán, az ÁKK vezérigazgatója adta át – írták a közleményben.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. március 31.

PwC: Lendületben a családi vállalkozások

A családi vállalkozások a Covid-19-világjárványt követően talpra álltak: globális szinten 71 százalékuk ért el növekedést az értékesítésben, 43 százalékuk pedig kétszámjegyű gyarapodásról számolt be az előző pénzügyi évben – olvasható a PwC közleményében.

2023. március 31.

Együttműködés a Gazdasági Versenyhivatallal 1. – Az engedékenységi politika

A kartellek elleni küzdelem, a jogsértések felderítése és megszüntetése a Gazdasági Versenyhivatal kiemelt prioritásai közé tartozik. A feltételezett jogsértésben résztvevő vállalkozások a velük szemben alkalmazható szankciókat akkor tudják minél jobban mérsékelni, ha már a versenyfelügyeleti eljárás megindulása előtt teljeskörűen együttműködnek a Gazdasági Versenyhivatallal az ún. engedékenységi politika keretein belül. Jelen cikk tárgya ezen együttműködési lehetőség bemutatása, annak alkalmazása és a compliance területtel való kapcsolódási pontjai.