Az építőipar változó világa: csökkenő számok és növekvő kihívások


Az építőiparban működő vállalkozások száma ismét csökkent decemberben, a folyamat már négy hónapja tart. Az alapítási kedv alacsony, 2023-ban másfél ezerrel kevesebb vállalkozás alakult, míg a megszűnések száma nőtt. Az új cégbírósági eljárásokon belül az új felszámolások aránya meghaladta a 40 %-ot. Az egyéni vállalkozók száma csökkent, sokan szüneteltették tevékenységüket.

A legfrissebb – novemberre vonatkozó – KSH jelentés az építőiparban mind az előző évhez, mind az előző hónaphoz képest a volumen csökkenését mutatta. A nyers adatok szerint a kibocsátás 12,8%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól, és 2,6%-kal kisebb volt az októberinél. A november végi szerződésállományok sem festenek biztató jövőképet, azok volumene 21,2 %-kal elmaradt az előző év azonos időszakától.

Az OPTEN adatai alapján az építőiparban működő vállalkozások száma tovább fogyott, ami négy hónapja tartó folyamat, azonban decemberben a csökkenés nem érte el a százas nagyságrendet, ami a szektorban működő, 66 ezret meghaladó vállalkozások számának elenyésző hányada. Az építőipar az elmúlt években jelentősen kifeszült, feszegette a teljesítménye határait, azonban a tavalyi évben már erőteljesen megmutatkozó nehézségek továbbra is erősek, ami annak a várakozásnak ad hangot, hogy megjelentek-e már a nagy „bedőlések” az ágazatban. „A cégtrendben még nem jelentek meg! Ugyan az alapítási kedv hanyatlása látszik, másfél ezerrel kevesebb cég alakult 2023-ban, mint az azt megelőző évben, és a tavaly december sem hozott kiugró értéket. A megszűnések száma viszont nőtt 2023-ban, több mint ezerrel növekedett 2022-höz képest, és a tavaly decemberi érték is 400 fölött volt, amivel 2023 előtt ritkán találkozhattunk. Az ezres nagyságrend akár riasztó is lehet, de az ágazatban működő cégek magas számához képest még nem használnám a „tömeges” megszűnés kifejezést.” – mondta Alföldi Csaba, az OPTEN céginformációs szakértője.

Az új cégbírósági eljárások – végelszámolás, felszámolás, kényszertörlés – száma meglepően alacsony volt decemberben, függetlenül az eljárások típusától, aminek fő oka a bíróságok decemberre vonatkozó ítélkezési szünetei. Továbbra is a felszámolások uralják az eljárásokon belül a terepet, arányuk decemberben meghaladta a 40%-ot, ami kevesebb, mint az előző hónapban, ahol az új eljárások több mint fele adódott ebből. „Saját akaratukból, ami a végelszámolásokhoz kapcsolható, nem látható olyan erőteljes folyamat, hogy a vállalkozók menekülnének a szektorból. Tavaly decemberben száznál kevesebben döntöttek úgy, hogy lehúzzák a rolót és elindítják a végelszámolást, ami magasabb ugyan, mint a járvány előtti időszakban volt. A drámai azonban magasabb nagyságrendű, mint például a KATA változás, amikor 2022. szeptemberében 800-an döntöttek úgy, hogy nem folytatják a tevékenységüket a megszokott formában.” – mondta Alföldi Csaba, céginformációs szakértő.

Több mint 250 fővel csökkent a szektorban létező egyéni vállalkozók száma decemberben az azt megelőző hónaphoz képest, de még így is meghaladta a számuk a 85 ezret. Sokkal árulkodóbb, és a szektor helyzetét szemléltetőbb az a tény, hogy 4,5 ezerrel több egyéni vállalkozó szüneteltette a tevékenységét decemberben, mint egy évvel korábban, aminek eredményeként az „aktív” egyéni vállalkozók száma 3,3 ezerrel kevesebb volt 2023. decemberében, mint 2022 azonos időszakában.

Az Opten – Cégfluktuációs Index (CFI – az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkhöz képest) decemberre vonatkozó értéke az építőiparban országosan 17,07 % volt. Vármegyei szinten nézve az Opten–CFI Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Veszprém vármegyékben érte el a legalacsonyabb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Budapest, Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok vármegye produkálta.

Forrás: OPTEN Informatikai Kft.


Kapcsolódó cikkek

2024. február 21.

Rangos nemzetközi turisztikai díjakat hozott a kínai újév Magyarországnak

Kínától, az egyik legfontosabb küldőországtól öt jelentős szakmai elismerésben részesült a magyar turisztikai szektor. A kínai National Geographic Travel a legminőségibb úti célok között ajánlja Magyarországot, a Voyage Magazine pedig az Év új feltörekvő desztinációjának választotta hazánkat. Emellett az ország vezető turisztikai médiuma, valamint a legnagyobb szálláshelyfoglaló platformja több kategóriában is a legjobbak közé sorolta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) országimázsépítő és forgalomösztönző tevékenységét.

2024. február 21.

Új rendelet az élelmiszer-infláció kezelésére

Valószínűleg a legtöbben találkoztunk már olyan helyzettel, amikor megvettük kedvenc csokoládénkat az élelmiszerboltban, majd otthon felbontva meglepődve tapasztaltuk, hogy a csokoládé mérete és súlya csökkent, miközben a csomagolás és az ár változatlan maradt. Ezt a jelenséget angolul shrinkflation-nek, magyarosítva „zsugorflációnak” nevezik, amely nem csak a csokoládénál, hanem bármilyen előre csomagolt terméknél előfordulhat. A jelenség csökkentése, megelőzése, illetve a fogyasztók megfelelő tájékoztatása érdekében a magyar kormány elfogadta az 1/2024. (I. 9.) Korm. rendeletet, amely 2024. február 1. napján lépett hatályba.