Az év elején 45 százalékkal nőtt a mezőgazdasági gépek értékesítése


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Magyarországon az idei első negyedévben 90,7 milliárd forintért vásároltak mezőgazdasági gépeket és eszközöket a termelők, a tavalyi azonos időszakhoz viszonyítva 45 százalékkal nőtt az eladások összértéke – olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) honlapján közzétett összefoglalóban.

Az összes értékesítésből a traktorok 38 százalékkal, a gabonakombájnok 14 százalékkal részesednek. Az alkatrészvásárlás a tavalyival csaknem azonos szinten alakult, összege elérte a 19,4 milliárd forintot. A közleményből kiderül, hogy a mezőgazdasági gépek értékesítése 2016 óta majdnem minden negyedévben nőtt. Éves összevetésben különösen a tavalyi emelkedés jelentős, de 2023 első három hónapja alapján az idei még nagyobb mértékű.

Az AKI az idei forgalomnövekedést a pályázati lehetőségekkel, az előnyös hitel- és lízingfinanszírozási lehetőségekkel magyarázta. Az értékesítés felfutásához az is hozzájárult, hogy a termelés hatékonyságának javítását segítő tavalyi kiírásokból 2023 elejére lett meg a gépek átadása. Az adatok alapján az AKI úgy véli, hogy a magyar gazdálkodók egyre nyitottabbak a technológiai fejlesztésekre és a korszerű eszközök alkalmazására.

A közlemény szerint a mezőgazdaság világszinten korszerűsödik, ezzel együtt belföldön is évek óta egyre jelentősebb a magasabb színvonalú, nagyobb teljesítményű eszközök forgalma. A termelőket technológiaváltásra ösztönzi a klímaváltozás és a munkaerőhiány is. A fejlesztések üteme az új agrártámogatási ciklus forrásainak köszönhetően valószínűleg nem csökken ezután sem – tették hozzá.

Az összesítés 170 mezőgép-forgalmazó és -gyártó eladási jelentése alapján készült. A felmérésben a mezőgazdasági termelők számára közvetlenül értékesített mezőgazdasági gépek adatai szerepelnek – olvasható az AKI összefoglalójában.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2017. szeptember 26.

Egyre több új traktort és kombájnt adnak el

Mintegy 77 milliárd forint értékben szereztek be új mezőgazdasági gépeket a magyar vállalkozások az idei első fél évben, ami 40 százalékos növekedés éves összevetésben – közölte a Magyar Lízingszövetség az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai alapján, hozzátéve, hogy ez bővülést hozhat az agrárlízing területén is. 

2018. november 12.

Felrobbant a lízingpiac

Több mint 500 milliárd forint értékben nyújtottak finanszírozást a Magyar Lízingszövetség tagvállalatai az év első kilenc hónapjában, ami 17 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest, és megközelíti a két évvel ezelőtti teljes éves volument – közölte a szövetség.
2008. szeptember 11.

Mezőgazdasági vállalkozások támogatása

A 114/2008. (IX. 5.) FVM rendelet rendelkezik a mezőgazdasági üzemek korszerűsítéséhez, fejlesztéséhez nyújtott kedvezményes hitel- és lízingdíj-támogatás igénybevételének feltételeiről. A támogatás akkor igényelhető, ha az olyan beruházáshoz kapcsolódik, mellyel például csökkenthetők a termelési költségek, vagy javítható a termékek minősége.