Az Inditex a vártnál nagyobb nyereséggel zárta az első fél évet


Az elemzők által vártnál erőteljesebben nőtt a spanyol Inditex, egyebek között a Zara ruházati üzletlánc tulajdonosának nyeresége a július végéig tartó első pénzügyi fél évben annak ellenére, hogy a világ legnagyobb divatcége lassította az áremeléseket.

A spanyol ruházati kiskereskedelmi üzletlánc szerdán azt közölte, hogy adózás utáni nyeresége éves összehasonlításban 40 százalékkal, 2,5 milliárd euróra emelkedett. Az EBITDA (kamatok, adófizetés és értékcsökkenési leírások előtti eredmény) 15,7 százalékkal, 4,7 milliárd euróra ugrott.

Az Inditex növelte előnyét a svéd rivális H&M-mel szemben annak köszönhetően, hogy a közeli beszállítóktól gyorsabban juttatja el a divattrendeket olyan árakon, amelyek lehetővé teszik számára, hogy megbirkózzon az inflációs nyomással.
A vállalat tájékoztatása szerint az árbevétele 16,9 milliárd euróra nőtt, ami 13,5 százalékos emelkedés az egy évvel korábbi azonos időszakban elért 14,8 milliárd euróhoz képest. Az Inditex 58,2 százalék feletti bruttó árrésről számolt be.

A Zara további üzletbővítést tervez az Egyesült Államokban, amely két éve az Inditex legnagyobb piacává vált Spanyolország után. Az Inditexet a spanyol Amancio Ortega alapította, a cég irányítását részben lánya, Marta Ortega vette át, akinek a tavalyi volt az első teljes éve az igazgatótanács elnökeként. A hálózat mintegy 7 ezer üzlettel rendelkezik csaknem 100 országban. A leghíresebb Inditex márkák a Zara, a Pull & Bear, a Massimo Dutti, a Bershka, a Stradivarius és az Oysho.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. június 21.

A kisgyermekes szülők érdekében indított versenyfelügyeleti eljárást a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a szlovákiai EC Global SVK s.r.o. vállalkozással szemben tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt; a GVH gyanúja szerint a cég a weboldalán reklámozott, jellemzően kisgyermekes szülőknek ajánlott termékek esetében megtéveszti a fogyasztókat az egészségre és gyógyhatásra vonatkozó állításokkal.

2024. június 21.

Sok céget érhet kellemetlen meglepetés, mert hamarosan lejár a NIS2 regisztráció határideje

Már csak pár napja maradt belépni a nyilvántartásba azoknak a hazai vállalatoknak, amelyekre kiterjed a NIS2, vagyis a felülvizsgált uniós kibervédelmi irányelv – hívja fel a figyelmet az EY. Résen kell lenniük a konszolidált beszámolót készítő társaságok tagvállalatainak is, hiszen elég cégcsoport szinten elérni a meghatározott minimum bevételt és létszámot, hogy rájuk is vonatkozzanak a kötelezettségek. Az óvatlan szervezetek számára a mulasztás súlyos bírsággal, sőt a vezető eltiltásával is járhat.  

2024. június 21.

Tagok védelme a létesítő okirat módosítása során

A Ptk. helyes értelmezése szerint akkor is valamennyi tag egyhangú határozatára van szükség a létesítő okirat módosításához, ha a módosítás valamennyi tag jogait azonos módon hátrányosan érintené, vagy valamennyi tag helyzetét azonos módon hátrányosabbá tenné. Az „egyes tagok” kifejezés alatt egy, több, de akár valamennyi tag is értendő – a Kúria eseti döntése.