Jól teljesít idén a budapesti részvénypiac az Equilor szerint


A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX szépen teljesít az idén, alulteljesítőből felülteljesítővé vált – ismertette az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője sajtóbeszélgetésen szerdán Budapesten.

Árokszállási Zoltán elmondta: az év eleji félelmekkel ellentétben érdemi emelkedéseket lehetett látni az idén, az európai és régiós részvényindexek nem drágák az árfolyam/nyereség arány (P/E) mutató alapján.

A BÉT vezető részvényei között a legjobb teljesítményt az OTP nyújtotta: olyan rekorderedményt hozott a bank, amire egyetlen elemző sem számított, a bankpapírral kapcsolatban a kép továbbra is pozitív. A Mol-t erőteljes adóprés alatt tartják – mondta, és indokoltnak nevezte az óvatosságot, a nyersolaj ára emelkedőben van, miközben a finomítói marzsok is emelkedésnek indultak. A Richter kiegyensúlyozott vállalat, a kisérletek a tervek szerint haladnak. A Magyar Telekom a tavaly megemelt osztalék miatt osztalékpapírként továbbra is vonzó lehet, a cég jó teljesítményt nyújtott az inflációt követő áremelés bevezetése miatt – tette hozzá.

Az energiapiaci részvények között érdemes körülnézni a vezető elemző szerint. A zöld átállás ellenére ezek a cégek sokáig nem lesznek megkerülhetők – vélekedett. A régiós részvénypiaci értékeltségek alacsonyak, a régió nem túlértékelt. A nagyot emelkedő tech-cégek papírjaiba egyre kockázatosabb lehet befektetni, a kevesebbet emelkedő és attraktívabb értékeltségű tech-cégeknél ez a kockázat kisebb lehet – mondta.

Kitért arra, hogy a feltörekvő piacokon Kína mellett vagy helyett India érdekesebb lehet, India átvette a „növekedési bajnok” címet Kínától. Az indiai gazdaság eladósodottsága kezelhető mértékű, a növekedést nem árnyékolják be a kínaihoz hasonló, az ingatlanszektorhoz köthető problémák. Az indiai részvénypiac nyáron új csúcson volt, idei teljesítménye mégis elmaradt a fejlett piaci teljesítménytől.

Buró Szilárd pénzügyi innovációs vezető az árupiacokról elmondta, hogy folytatódhat az olaj áremelkedése, a következő cél a 100 dollár lehet az északi-tengeri Brent nyersolaj hordónkénti ára esetében. Az aranyat stabil befektetési lehetőségnek tekintik, az árfolyam emelkedésének jelei megjelentek. Ezt a jegybanki vásárlások is segíthetik – jegyezte meg. Az alumínium kereslete vegyes képet mutat, miközben az elektromobilitásban fontos szerepe van. A jelenlegi árfolyamáról inkább felfelé várható elmozdulás, és a növekvő kereslet segítheti – mondta.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 23.

DLA Piper: átalakulóban a hazai energiapiac

Magyarország energiaimport-kitettsége 85 százalék feletti, de ez az arány a klímasemlegesség felé tett lépésekkel csökkenthető. A kilátások pozitívak: gáztárolóink jelenlegi töltöttségi szintje a régióban az egyik legmagasabb, naperőművi kapacitásunk mintegy 6 ezer MW, illetve a lakossági villamosenergia-fogyasztás is csökkenő tendenciát mutat. A DLA Piper Hungary szakértői sorra vették azokat a tényezőket, melyek az energiaszektor átalakulására a legnagyobb hatással bírnak.

2024. május 23.

EY: Új EU-s szabályozás mutatja, mi a kibervédelem minimuma

Hatalmas károkat okoz a kiberbűnözés a pénzügyi szektorban, amire az Európai Unió választ kíván adnia az úgynevezett DORA rendelettel. A már jövőre élesben működő kiberszabályozás segít felkészíteni az európai, köztük a hazai pénzügyi szervezeteket az online támadások kivédésére – hívja fel a figyelmet az EY. A vállalatoknak jól felfogott érdeke, hogy megfeleljenek a DORA által nyújtott minimális elvárásoknak, de érdemes egy jóval komplexebb, személyre szabott megközelítés alkalmazni, hogy mindenképp elkerüljék a komoly anyagi és reputációs kárral járó biztonsági incidenseket.