Az MNB módosította a 2025-ig szóló felügyeleti stratégiáját


Változatlanul a pénzügyi szektor stabilitása és a bizalom fenntartása az alapértéke a 2020-2025 közötti felügyeleti stratégiának, amelynek módosított változatát a Magyar Nemzeti Bank a honlapján tette közzé.

A jegybank közleménye szerint a felülvizsgált stratégiában új elemként jelenik meg a pénzügyi szektor környezeti fenntarthatóságának elősegítése, valamint a technológiai fejlődés kiemelt támogatása, illetve az ehhez kapcsolódó kockázatok kezelése.

A felügyeleti stratégiát 2019 végén fogadták el; a nem sokkal később kitörő Covid-járvány, illetve a tavaly február végén indított orosz-ukrán háború miatt is célszerű volt újra áttekinteni a felügyeleti prioritásokat – magyarázták.

Az MNB felügyeleti jogkörében eljárva számos intézkedést hozott 2020 és 2021 folyamán a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak mérséklésére, valamint az intézmények sokkellenálló-képességének megóvása érdekében – emlékeztettek.

Arra is kitértek, hogy az orosz-ukrán háború alapjaiban változtatta meg az egyes felügyelt szektorok és intézmények korábban előrevetített fejlődési pályáját.

Az MNB fogyasztóvédelmi tevékenységének keretében kiemelt figyelmet fordít a tisztességes szolgáltatói magatartásra, a sérülékenyebb fogyasztók védelmére, valamint a határon átnyúló pénzügyi tevékenységek kockázatának csökkentésére – írta az MNB közleményében.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. március 31.

PwC: Lendületben a családi vállalkozások

A családi vállalkozások a Covid-19-világjárványt követően talpra álltak: globális szinten 71 százalékuk ért el növekedést az értékesítésben, 43 százalékuk pedig kétszámjegyű gyarapodásról számolt be az előző pénzügyi évben – olvasható a PwC közleményében.

2023. március 31.

Együttműködés a Gazdasági Versenyhivatallal 1. – Az engedékenységi politika

A kartellek elleni küzdelem, a jogsértések felderítése és megszüntetése a Gazdasági Versenyhivatal kiemelt prioritásai közé tartozik. A feltételezett jogsértésben résztvevő vállalkozások a velük szemben alkalmazható szankciókat akkor tudják minél jobban mérsékelni, ha már a versenyfelügyeleti eljárás megindulása előtt teljeskörűen együttműködnek a Gazdasági Versenyhivatallal az ún. engedékenységi politika keretein belül. Jelen cikk tárgya ezen együttműködési lehetőség bemutatása, annak alkalmazása és a compliance területtel való kapcsolódási pontjai.