Banki díjakat töröl a szlovák kormány


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Többek között díjmentessé teszi a bankváltást a szlovák kormány törvénytervezete.


A pénzügyi szolgáltatásokról szóló jogszabály módosítása eltörli azt a díjat is, amelyet eddig a folyószámlák megszüntetése esetén róttak ki a bankok.

A módosítástól a banki ügyfelek nagyobb tájékozottságát és a banki díjak átláthatóbbá tételét reméli a minisztérium.

A tervezet kapcsolódik a tavaly jóváhagyott és idén júliusban hatályba lépő intézkedéshez, amely a különböző hitelszámlák után fizetendő díjakat szüntette meg.

A folyószámla megszüntetéséért felszámolt banki díj tiltása, a bankváltás ingyenessé tétele a gyakorlatban azt jelenti: ha az ügyfél az addigi bankjában vezetett számláját meg akarja szüntetni és egy másik pénzintézetben kíván hasonlót nyitni, akkor sem a számla megszüntetésért, sem az új számla megnyitásáért nem számíthatnak fel díjat a bankok.

Számlázási szabályok 2014-ben

Szakmai fórum és képzés: 2014. január 30.

Előadó: Sike Olga, fősztályvezető-helyettes NAV

Jelentkezzen most!

A jogszabály megszünteti azokat a szankciókat is, amelyeket eddig a bankok a pénzügyi szolgáltatások nyújtásáról szóló keretszerződések alapján róhattak ki ügyfeleikre, ha azok az egy éves felmondási határidő letelte előtt kívántak elállni egy szolgáltatás további igénybevételétől.

A jogszabály tervezetében újítás az is, hogy a bankoknak a számlakivonaton kívül, külön is tájékoztatniuk kell ügyfeleiket arról, hogy egy adott időszakban – havonta vagy évente – mennyi díjat terheltek rájuk.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. június 21.

A kisgyermekes szülők érdekében indított versenyfelügyeleti eljárást a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a szlovákiai EC Global SVK s.r.o. vállalkozással szemben tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt; a GVH gyanúja szerint a cég a weboldalán reklámozott, jellemzően kisgyermekes szülőknek ajánlott termékek esetében megtéveszti a fogyasztókat az egészségre és gyógyhatásra vonatkozó állításokkal.

2024. június 21.

Sok céget érhet kellemetlen meglepetés, mert hamarosan lejár a NIS2 regisztráció határideje

Már csak pár napja maradt belépni a nyilvántartásba azoknak a hazai vállalatoknak, amelyekre kiterjed a NIS2, vagyis a felülvizsgált uniós kibervédelmi irányelv – hívja fel a figyelmet az EY. Résen kell lenniük a konszolidált beszámolót készítő társaságok tagvállalatainak is, hiszen elég cégcsoport szinten elérni a meghatározott minimum bevételt és létszámot, hogy rájuk is vonatkozzanak a kötelezettségek. Az óvatlan szervezetek számára a mulasztás súlyos bírsággal, sőt a vezető eltiltásával is járhat.  

2024. június 21.

Tagok védelme a létesítő okirat módosítása során

A Ptk. helyes értelmezése szerint akkor is valamennyi tag egyhangú határozatára van szükség a létesítő okirat módosításához, ha a módosítás valamennyi tag jogait azonos módon hátrányosan érintené, vagy valamennyi tag helyzetét azonos módon hátrányosabbá tenné. Az „egyes tagok” kifejezés alatt egy, több, de akár valamennyi tag is értendő – a Kúria eseti döntése.