Bírság és tiltás a jogosulatlanul pénzkölcsönt nyújtó Rosby Property Kft.-nek


Azonnali hatállyal megtiltotta a budapesti székhelyű Rosby Property Kft.-nek a Magyar Nemzeti Bank (MNB), hogy jogosulatlanul pénzkölcsönt nyújtson, emellett 14 millió forint piacfelügyeleti bírságot is kiszabott a társaságra – közölte a jegybank pénteken.

Az MNB hivatalból indított piacfelügyeleti eljárása feltárta, a Rosby Property nyereség, illetve vagyonszerzési céllal több személy részére kamat kikötése mellett nyújtott kölcsönöket, hozzávetőlegesen egy éven át, összesen több száz millió forint összegben. Üzletszerű pénzügyi szolgáltatási – így hitel- és pénzkölcsönnyújtási – tevékenységet kizárólag jegybanki engedéllyel rendelkező pénzügyi intézmény végezhet. A vizsgálat szerint a Rosby Property nem rendelkezik a tevékenység végzéséhez szükséges engedéllyel – közölte az MNB.

A feltárt jogsértés miatt az MNB 14 millió forint piacfelügyeleti bírságot rótt ki a társaságra. A társaságra vonatkozóan az MNB már korábban az ügyfeleknek szóló felhívást tett közzé honlapjának figyelmeztetések menüpontjában, valamint hivatalból feljelentést tesz jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntett gyanúja miatt.

A bírság kiszabása során a jegybank enyhítő körülményként értékelte, hogy a Rosby Property az eljárás során végig együttműködő magatartást tanúsított és hogy a társaság tevékenysége csekély számú adóst érintett.

A jegybank ismételten felhívta az ügyfelek figyelmét arra, hogy egy-egy szolgáltatás, termék igénybevétele előtt előzetesen mindig ellenőrizzék, hogy az adott szolgáltató rendelkezik-e pénzügyi tevékenység végzéséhez szükséges engedéllyel vagy regisztrációval – írták.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. június 17.

Vegyes képet mutat a középkorúak keresetének alakulása

Vegyes képet mutat a bevételek alakulása a 30-59 éves korosztályban: a válaszadók 52 százaléka növekedésről számolt be, közel 35 százalékuknál nem történt változás, 13 százalékuknak pedig kevesebb jutott az elmúlt egy év során – áll a K&H biztos jövő felmérésében.

2024. június 14.

Még mindig sokan mondanak le a nyaralásról

Nagyon vegyes a kép az utazási tervek terén. Összességében javult a középkorúak utazási helyzete, és akik terveznek nyaralást, azok többet szánnak erre a K&H biztos jövő index szerint, de a koronavírus járvány utáni időszakhoz képest még mindig visszafogottnak mondható az utazási kedv. Ráadásul még mindig sokan vannak, akik a pénzhiány miatt nem tudnak hosszabb vakációt beiktatni: a válaszadók 71 százalékánál ez az indok. Ez az arány nem sokkal alacsonyabb a tavalyi 77 százaléknál, viszont még mindig jóval meghaladja a tavalyelőtti 58 százalékos arányt.