Az idén korábban indult az albérletpiac


Az albérletpiac élénkülése idén a korábbi éveknél hamarabb, még az egyetemi ponthatárok július végi kihirdetése előtt beindult – közölte legfrissebb elemzését az ingatlan.com.

A közlemény szerint az ingatlanforgalmazó saját adatai alapján éves összevetésben júniusban 5, júliusban 7 százalékkal nőtt a kínálat, így jelenleg közel 12 ezer kiadó lakásból válogathatnak a bérlők. A kereslet április óta Budapesten több mint 7 százalékkal nőtt éves összevetésben.

Az albérletpiac keresleti-kínálati oldalának tavaszi élénkülése mögött a fokozatos drágulás áll. A KSH-ingatlan.com lakbérindex szerint a lakbérek országosan 15 százalékkal lettek magasabbak tavalyhoz képest – idézte a közlemény Balogh Lászlót.

Az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője kiemelte: tulajdonosok az országos és budapesti átlagos lakbérek növekedése miatt emelést terveznek és ezért sok bérlő kereshet olcsóbb megoldást, miután a következő hetekben, hónapokban lejár a bérleti szerződésük.

Úgy vélte: azzal, hogy a ponthatárhirdetés előtt magasabb fordulatszámra kapcsolt az albérletpiac mégsem jelent hátrányt a bérlők számára, mert így még az egyetemisták rohama előtt találhatnak maguknak megfizethetőbb lakást. A lakástulajdonsok pedig azzal számolnak, hogy heteken belül indul az egyetemisták rohama az albérletekért és az élénkülő piacon a korábbinál magasabb bérleti díjért tudják kiadni a kiürült lakásokat.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

JóAutók.hu: 13 százalékkal nőtt a használtautó-piac forgalma az első öt hónapban

A lakosság egy része a jövedelmi helyzetének lassú rendeződése nyomán most pótolja az előző években elmaradt autóbeszerzéseit állapította meg a JóAutók.hu a DataHouse előzetes adatai alapján; május végéig 368 600 személygépkocsi cserélt gazdát, 13 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A havi adásvételek átlagos mennyisége immár második hónapja alakul korábban sosem látott szinten, 79 ezer körül.

2024. június 19.

Adathalász SMS-ekre figyelmeztet a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató

Adathalász SMS-eket küldenek csalók látszólag a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. nevében, a rövid szöveges üzenetben útdíjtartozásról értesítik a felhasználót, és azt kérik, hogy jelentkezzen be az SMS-ben érkezett linken – hívta fel a figyelmet a szolgáltató.