Borúlátóbbak a német cégvezetők


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az ifo német üzleti hangulatindex a vártnál alacsonyabb volt augusztusban; a cégvezetők a negyedik hullámtól tartanak.

Elemzők által vártnál jelentősebben romlott az ifo gazdaságkutató intézet németországi üzleti hangulatindexe augusztusban, ezzel már a második egymást követő hónapban jegyeztek fel gyengülést.

Augusztusban 99,4 pontra csökkent az index a júliusi 100,7 pontról. A piac kevésbé romló mutatóra, 100,4 pontra számított.

ifo üzleti bizalomA hangulatindex két összetevője ellentétesen alakult. Az aktuális helyzet megítélését számszerűsítő mutató a júliusi 100,4 pontról 101,4 pontra emelkedett, felülmúlta az elemzői várakozások 100,8 pontos átlagát. A hat hónapra előretekintő várakozásokat számszerűsítő mutató értéke ugyanakkor a várt 100 pontnál kisebb, 97,5 pont lett a júliusi 101 pontot követően.

A gazdasági szereplők kilátásaikról alkotott megítélését az ifo (ifo Institut – Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) megállapítása szerint a koronavírus új változatának a terjedése, a megbetegedettek számának az emelkedése, illetve a feldolgozóiparban a félkésztermékek szűk ellátási keresztmetszete rontotta.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. június 21.

A kisgyermekes szülők érdekében indított versenyfelügyeleti eljárást a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a szlovákiai EC Global SVK s.r.o. vállalkozással szemben tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt; a GVH gyanúja szerint a cég a weboldalán reklámozott, jellemzően kisgyermekes szülőknek ajánlott termékek esetében megtéveszti a fogyasztókat az egészségre és gyógyhatásra vonatkozó állításokkal.

2024. június 21.

Sok céget érhet kellemetlen meglepetés, mert hamarosan lejár a NIS2 regisztráció határideje

Már csak pár napja maradt belépni a nyilvántartásba azoknak a hazai vállalatoknak, amelyekre kiterjed a NIS2, vagyis a felülvizsgált uniós kibervédelmi irányelv – hívja fel a figyelmet az EY. Résen kell lenniük a konszolidált beszámolót készítő társaságok tagvállalatainak is, hiszen elég cégcsoport szinten elérni a meghatározott minimum bevételt és létszámot, hogy rájuk is vonatkozzanak a kötelezettségek. Az óvatlan szervezetek számára a mulasztás súlyos bírsággal, sőt a vezető eltiltásával is járhat.  

2024. június 21.

Tagok védelme a létesítő okirat módosítása során

A Ptk. helyes értelmezése szerint akkor is valamennyi tag egyhangú határozatára van szükség a létesítő okirat módosításához, ha a módosítás valamennyi tag jogait azonos módon hátrányosan érintené, vagy valamennyi tag helyzetét azonos módon hátrányosabbá tenné. Az „egyes tagok” kifejezés alatt egy, több, de akár valamennyi tag is értendő – a Kúria eseti döntése.