Bővítette termelési kapacitását a makói Váll-Ker Kft.


Uniós támogatással, több mint 3 milliárd forintos beruházással bővítette gyártókapacitását a kandallókat gyártó makói Váll-Ker Kft. – tájékoztatott a cég.

A Magyar Multi Program keretében megvalósuló fejlesztés költségeiből 1,515 milliárd forintot feltételesen vissza nem térítendő uniós támogatás fedezett.

A Váll-Ker Kft. fő tevékenysége a fatüzelésű fémkandallók, tűzterek gyártása, de a 1992-es alapítású cég pellet, illetve pellet-fa vegyes tüzelésű kandallókat, grillkészüléket, kerti kemencéket is készít, értékesít. A 90 százalék feletti hatékonysággal működő kandallók egyre szigorúbb károsanyag-kibocsátási normáknak felelnek meg. A már több mint egy évtizede saját fejlesztőbázist kialakító vállalkozás meghatározó arányban exportra szállít, termékei eljutnak Európa minden országába. Fő exportpiacai Németország, Anglia és Dánia, de évről-évre egyre nagyobb a kereslet termékeikre belföldön és a környező országokban is.

A tavaly januárban indult fejlesztés során megépült a vállalkozás új, 5292 négyzetméteres üzemcsarnoka a hozzá kapcsolódó infrastrukturális elemekkel – transzformátor-állomás, parkoló, út, sorompó – együtt. Az új csarnokban a legmodernebb, IPAR 4.0 megoldásokat alkalmazó gépeket állítottak üzembe: lézervágó berendezéseket, CNC-vezérlésű élhajlítókat, hegesztőgépeket és -robotokat, valamint egy festősort is. Az új gyártócsarnokban az alapanyagok egy részét önjáró elektromos vontató szállítja, de a belső logisztikát teszik hatékonyabbá az új targoncák is.

A nagy alapterületű gyártócsarnokban a kandallógyártás valamennyi műveletét a gyártási folyamat elejétől a végéig egy helyszínen tudják így megvalósítani.

A nyilvánosan elérhető adatok szerint a Forrás Nyrt. többségi tulajdonában álló Váll-Ker Kft. értékesítésből származó nettó árbevétele 2022-ben 7,983 milliárd forint volt, ami csaknem 32 százalékkal haladta meg az előző évit. Az export részaránya meghaladta a 96 százalékot. A cég adózott eredményét az előző évi csaknem duplájára 1,093 milliárd forintra növelte.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. február 28.

Opten: hatéves mélyponton a cégalapítási kedv

Egyre kevesebb a járvány miatt áthúzódó cégmegszűnési eljárások aránya, a gazdaság állapotát már jobban tükrözi a cégtrend. Az alapítási kedv hatéves mélyponton. Az új cégbírósági eljárásokban a végelszámolások a meghatározóak, közel a felét fedik le annak.

2024. február 28.

EY: Világszerte tartanak az emberek az energiaárak emelkedésétől

A fogyasztók kétharmada tudja, hogy miként állhatna át zöld energiára, csak éppen nem akar több pénzt vagy időt szánni erre – mutat rá az EY 21 piacon, többek között Spanyolországban, Németországban és Lengyelországban, összesen közel 100 000 lakossági energiafogyasztó bevonásával készült kutatása. A megkérdezettek döntő többsége már egy 10 százalékos áramáremelést sem tudna kifizetni.

2024. február 28.

Megoszlik a felsővezetők véleménye a mesterséges intelligenciáról

Február elején hozta nyilvánosságra a Randstad a „HR Trends 2024” kutatás első részleteit. A több mint 350, különböző iparágakban működő hazai vállalat felsővezetőinek megkérdezésével zajlott kutatásból kinyert adatok révén többek között betekintést nyerhettünk a vállalati szektor üzleti kilátásaiba, HR kihívásaikba, létszámbővítési, béremelési és otthoni munkavégzéssel kapcsolatos terveikbe, információt kaphattunk az általuk nyújtott juttatásokról. Ezeken felül […]