Újraindult a termelés a Ganz szolnoki üzemében, önerős fejlesztés Zalaegerszegen


Újraindult a termelés a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. szolnoki üzemében. A 3,8 millió euró értékű fejlesztés mintegy 50 munkahelyet teremt a vármegyeszékhelyen. Több mint 350 ezer eurós önerős beruházással bővítette autóipari gyártósorait a zalaegerszegi ZMT Hungary Kft., de már újabb gépsorok beállításait is tervezik – mondta szerdán a helyszínen tartott avatáson a cég ügyvezetője.

Gál Gergely, a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. ügyvezetője szerdán, az üzem újraindítása alkalmából tartott helyszíni sajtótájékoztatón elmondta: a társaság anyavállalata által 2021-ben visszavásárolt telephelyen a transzformátorokhoz szükséges külső acélszerkezeteket gyártják majd a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. tápiószelei transzformátorüzeme részére.

Hozzátette: a gyártás újraindításával a Ganz célja az, hogy az acélszerkezet-gyártásban felhalmozott több mint fél évszázados tapasztalatot tovább gyarapítsák, és azt a lehető legversenyképesebb formában vezessék vissza a piacra. Ennek érdekében a Ganz tulajdonosai egy több mint másfél milliárd forint keretösszegű fejlesztési csomagot hagytak jóvá, ami a gyártás hatékonyságának növelését és az épületek energiahatékonyságának javítását célozza – jelentette be. Ezekkel a fejlesztésekkel a vállalat visszanyerheti a versenyképességét és biztosíthatja a most létrejövő csaknem hatvan munkahely hosszú távú stabilitását – fűzte hozzá.

Mint emlékeztetett, 2019-ben, egy korábbi cégtulajdonos döntésének eredményeként a szolnoki acélszerkezetgyártást megszüntették, a gyárat bezárták, a munkavállalókat elbocsátották.

A gyár újraindításának ünnepségét szerdán tartották, de az első munkavállalók júniusban csatlakoztak, majd több hullámban bővítették a létszámot, jelenleg negyvenöten dolgoznak – közölte.

Az idei célkitűzésük, hogy a 40 megavolt-amperes transzformátorszekrényből négyet, a 250 megavolt-amperes transzformátorszekrényből pedig legalább kettőt gyártsanak – árulta el. Az újraindítási terv alapján a szolnoki telephely 2026-ra éri majd el a kibocsátási maximumot, amivel az árbevétele megközelíti a hárommilliárd forintot, a munkavállalói létszám pedig a hatvanat – vázolta az ügyvezető.

Gál Gergely elmondta: a szolnoki telephelyen az elmúlt ötven évben többezer egyedi tervezésű transzformátorház készült, ideértve a magyar villamosenergia-hálózat legmagasabb, 750 kilovoltos feszültségszinten üzemelő transzformátorait is – tájékoztatott.

Kállai Mária, a térség fideszes országgyűlési képviselője azt mondta: az újra száz százalékban magyar tulajdonban levő vállalatnál komoly értékteremtő munkát végeznek, kiváló minőségben.

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere (Fidesz-KDNP) üdvözölte a beruházást, szavai szerint Szolnokon nem éri el a munkanélküliség a négy százalékot. Mint mondta: majdnem tízezer vállalkozás működik a vármegyeszékhelyen, míg 2010-ben 8500 volt. Most 8,7 milliárd forint a város iparűzésiadó-bevétele, 2010-ben 3 milliárd forint volt.

A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. MTI-hez eljuttatott közleményében szerepel, hogy a termelés elindítása érdekében a vállalat a 3,8 millió euró nagy részét a gyártástechnológia fejlesztésére és a telephely energiahatékonyságának növelésére fordította. A teljes beruházási program 2024-re valósul meg.

A társaság alig egy hónappal korábban jelentette be, hogy tápiószelei gyárában hivatalosan is megkezdődött egy 2 MW (megawatt) teljesítményű naperőműpark kivitelezése.

A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. tavalyi árbevétele 43 millió euró volt, míg 2023-as árbevétele várhatóan meghaladja a 70 millió eurót. Az Európai Unióban a megújuló energiaforrásokkal termelt villamosenergia hálózatba történő integrálása során felmerülő hálózati csatlakozási és rendszerrugalmassági igények következtében felerősödött a kereslet a transzformátorok iránt. Ennek köszönhetően a Ganz már most lekötötte teljes 2024. évi gyártási kapacitását és 2025. évi gyártási kapacitása felét.

A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. 2020-ban alakult, és miután a CG Electric Systems Hungary Zrt.-vel szemben 2020 júliusában felszámolási eljárás indult, a társaság nyilvános aukció keretében megvásárolta a tápiószelei Ganz-gyárat és az ahhoz tartozó eszközállományt, továbbá munkaszerződéseket kötött a társaság csaknem 300 korábbi munkavállalójával. A társaság a reorganizáció eredményeként, több mint 15 év után újra 100 százalékban magyar tulajdonba került. A társaság a tápiószelei gyárban egyedi nagyfeszültségű villamos berendezések, így transzformátorok, motorok és generátorok gyártását végzi, illetve ehhez kapcsolódó szervíz tevékenységeket is biztosít az ügyfelei számára. A vállalat több mint 350 munkavállalót foglalkoztat.

Önerős beruházással bővítette autóipari kapacitásait a zalaegerszegi ZMT Hungary

Bíró Dániel arról számolt be, hogy korábbi megrendelőik kiszolgálása mellett 2021-től gyártanak alkatrészeket az autóipar számára, termékeiket a szlovén Iskra Mehanizmi részére szállítják. A szlovén társaság az eddigi megrendeléseit háromszorosára emelte, így hetente 8000-8500 alkatrészcsomagot gyártanak számukra, ami a jövőben évente 1,3-1,4 millió euró árbevételt jelent a zalai cégnek.

Annak érdekében, hogy a vevőik elvárásainak meg tudjanak felelni, teljes egészében önerős beruházással, több mint 350 ezer euróból két új gyártósort telepítettek. A megrendelésállomány ugyanakkor még tovább emelkedett, ezért a jövő héten további két újabb gyártósort szállítanak és állítanak üzembe Zalaegerszegen.

Az ügyvezető elmondta: kiváló körülményeket, dolgozóbarát környezetet, a piaci átlagnál magasabb munkabéreket, illetve mentorprogramot is biztosítanak a jellemzően a fiatal korosztályba tartozó dolgozóiknak, a képzésben együttműködnek a Zalaegerszegi Szakképzési Centrummal. Ennek is köszönhető, hogy az OFA Nonprofit Kft. gáláján októberben az év felelős foglalkoztatója fiatalokért kiosztott különdíjának első helyezését vehették át.

Bíró Dániel az MTI kérdésére elmondta: az árufuvarozással és logisztikával is foglalkozó társaság CNC-üzemében hat alkalmazottal bővítették a létszámot, így jelenleg 25-en dolgoznak itt. A cég teljes foglalkoztatotti létszáma eléri a százat.

A ZMT Hungary tavalyi árbevétele 1,6 milliárd forint volt, amelyből mintegy 100 milliót jelentett a szlovén partnerüktől befolyó összeg. Idén a 2 milliárd forintra tervezett bevételből 200-250 millió forintot jelent a szlovén kapcsolat, amelytől 2024-ben már nagyjából 500 millió forintos bevételre számítanak.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. július 12.

Tizenegy százalékkal nőtt az utasbiztosítások száma az idén

Jelentős, két számjegyű növekedés látható az utasbiztosításoknál az idén – közölte a K&H. A pénzintézet az egy évvel korábbinál 11 százalékkal több szerződést kötött január és június közepe között. Egyre többen a mobilbankon keresztül biztosítják az utazásukat, hiszen az idén eddig a kötések 37 százaléka történt okostelefonon, szemben a tavalyi 28 százalékkal.

2024. július 12.

KSH: az ipari termelés 5,2 százalékkal csökkent májusban

Májusban az ipari termelés volumene 5,2, munkanaphatástól megtisztítva 4,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól – erősítette meg pénteken kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).