Újraindult a termelés a Ganz szolnoki üzemében, önerős fejlesztés Zalaegerszegen


Újraindult a termelés a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. szolnoki üzemében. A 3,8 millió euró értékű fejlesztés mintegy 50 munkahelyet teremt a vármegyeszékhelyen. Több mint 350 ezer eurós önerős beruházással bővítette autóipari gyártósorait a zalaegerszegi ZMT Hungary Kft., de már újabb gépsorok beállításait is tervezik – mondta szerdán a helyszínen tartott avatáson a cég ügyvezetője.

Gál Gergely, a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. ügyvezetője szerdán, az üzem újraindítása alkalmából tartott helyszíni sajtótájékoztatón elmondta: a társaság anyavállalata által 2021-ben visszavásárolt telephelyen a transzformátorokhoz szükséges külső acélszerkezeteket gyártják majd a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. tápiószelei transzformátorüzeme részére.

Hozzátette: a gyártás újraindításával a Ganz célja az, hogy az acélszerkezet-gyártásban felhalmozott több mint fél évszázados tapasztalatot tovább gyarapítsák, és azt a lehető legversenyképesebb formában vezessék vissza a piacra. Ennek érdekében a Ganz tulajdonosai egy több mint másfél milliárd forint keretösszegű fejlesztési csomagot hagytak jóvá, ami a gyártás hatékonyságának növelését és az épületek energiahatékonyságának javítását célozza – jelentette be. Ezekkel a fejlesztésekkel a vállalat visszanyerheti a versenyképességét és biztosíthatja a most létrejövő csaknem hatvan munkahely hosszú távú stabilitását – fűzte hozzá.

Mint emlékeztetett, 2019-ben, egy korábbi cégtulajdonos döntésének eredményeként a szolnoki acélszerkezetgyártást megszüntették, a gyárat bezárták, a munkavállalókat elbocsátották.

A gyár újraindításának ünnepségét szerdán tartották, de az első munkavállalók júniusban csatlakoztak, majd több hullámban bővítették a létszámot, jelenleg negyvenöten dolgoznak – közölte.

Az idei célkitűzésük, hogy a 40 megavolt-amperes transzformátorszekrényből négyet, a 250 megavolt-amperes transzformátorszekrényből pedig legalább kettőt gyártsanak – árulta el. Az újraindítási terv alapján a szolnoki telephely 2026-ra éri majd el a kibocsátási maximumot, amivel az árbevétele megközelíti a hárommilliárd forintot, a munkavállalói létszám pedig a hatvanat – vázolta az ügyvezető.

Gál Gergely elmondta: a szolnoki telephelyen az elmúlt ötven évben többezer egyedi tervezésű transzformátorház készült, ideértve a magyar villamosenergia-hálózat legmagasabb, 750 kilovoltos feszültségszinten üzemelő transzformátorait is – tájékoztatott.

Kállai Mária, a térség fideszes országgyűlési képviselője azt mondta: az újra száz százalékban magyar tulajdonban levő vállalatnál komoly értékteremtő munkát végeznek, kiváló minőségben.

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere (Fidesz-KDNP) üdvözölte a beruházást, szavai szerint Szolnokon nem éri el a munkanélküliség a négy százalékot. Mint mondta: majdnem tízezer vállalkozás működik a vármegyeszékhelyen, míg 2010-ben 8500 volt. Most 8,7 milliárd forint a város iparűzésiadó-bevétele, 2010-ben 3 milliárd forint volt.

A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. MTI-hez eljuttatott közleményében szerepel, hogy a termelés elindítása érdekében a vállalat a 3,8 millió euró nagy részét a gyártástechnológia fejlesztésére és a telephely energiahatékonyságának növelésére fordította. A teljes beruházási program 2024-re valósul meg.

A társaság alig egy hónappal korábban jelentette be, hogy tápiószelei gyárában hivatalosan is megkezdődött egy 2 MW (megawatt) teljesítményű naperőműpark kivitelezése.

A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. tavalyi árbevétele 43 millió euró volt, míg 2023-as árbevétele várhatóan meghaladja a 70 millió eurót. Az Európai Unióban a megújuló energiaforrásokkal termelt villamosenergia hálózatba történő integrálása során felmerülő hálózati csatlakozási és rendszerrugalmassági igények következtében felerősödött a kereslet a transzformátorok iránt. Ennek köszönhetően a Ganz már most lekötötte teljes 2024. évi gyártási kapacitását és 2025. évi gyártási kapacitása felét.

A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. 2020-ban alakult, és miután a CG Electric Systems Hungary Zrt.-vel szemben 2020 júliusában felszámolási eljárás indult, a társaság nyilvános aukció keretében megvásárolta a tápiószelei Ganz-gyárat és az ahhoz tartozó eszközállományt, továbbá munkaszerződéseket kötött a társaság csaknem 300 korábbi munkavállalójával. A társaság a reorganizáció eredményeként, több mint 15 év után újra 100 százalékban magyar tulajdonba került. A társaság a tápiószelei gyárban egyedi nagyfeszültségű villamos berendezések, így transzformátorok, motorok és generátorok gyártását végzi, illetve ehhez kapcsolódó szervíz tevékenységeket is biztosít az ügyfelei számára. A vállalat több mint 350 munkavállalót foglalkoztat.

Önerős beruházással bővítette autóipari kapacitásait a zalaegerszegi ZMT Hungary

Bíró Dániel arról számolt be, hogy korábbi megrendelőik kiszolgálása mellett 2021-től gyártanak alkatrészeket az autóipar számára, termékeiket a szlovén Iskra Mehanizmi részére szállítják. A szlovén társaság az eddigi megrendeléseit háromszorosára emelte, így hetente 8000-8500 alkatrészcsomagot gyártanak számukra, ami a jövőben évente 1,3-1,4 millió euró árbevételt jelent a zalai cégnek.

Annak érdekében, hogy a vevőik elvárásainak meg tudjanak felelni, teljes egészében önerős beruházással, több mint 350 ezer euróból két új gyártósort telepítettek. A megrendelésállomány ugyanakkor még tovább emelkedett, ezért a jövő héten további két újabb gyártósort szállítanak és állítanak üzembe Zalaegerszegen.

Az ügyvezető elmondta: kiváló körülményeket, dolgozóbarát környezetet, a piaci átlagnál magasabb munkabéreket, illetve mentorprogramot is biztosítanak a jellemzően a fiatal korosztályba tartozó dolgozóiknak, a képzésben együttműködnek a Zalaegerszegi Szakképzési Centrummal. Ennek is köszönhető, hogy az OFA Nonprofit Kft. gáláján októberben az év felelős foglalkoztatója fiatalokért kiosztott különdíjának első helyezését vehették át.

Bíró Dániel az MTI kérdésére elmondta: az árufuvarozással és logisztikával is foglalkozó társaság CNC-üzemében hat alkalmazottal bővítették a létszámot, így jelenleg 25-en dolgoznak itt. A cég teljes foglalkoztatotti létszáma eléri a százat.

A ZMT Hungary tavalyi árbevétele 1,6 milliárd forint volt, amelyből mintegy 100 milliót jelentett a szlovén partnerüktől befolyó összeg. Idén a 2 milliárd forintra tervezett bevételből 200-250 millió forintot jelent a szlovén kapcsolat, amelytől 2024-ben már nagyjából 500 millió forintos bevételre számítanak.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. március 1.

Élénkül az ingatlanpiac

Februárban bővült a kínálat az eladó lakóingatlanok piacán havi és éves összevetésben, miközben a kereslet is jelentősen nőtt – közölte saját adatai alapján az ingatlan.com.

2024. március 1.

Derűlátóbbak a cégvezetők

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított februári értéke 52,2 pontra javult a januári 50,1 pontos értékről; februárban a válaszadók az előző hónaphoz képest mérsékelt bővülésről számoltak be – közölte pénteken a Magyar logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

2024. március 1.

Az uniós energiapiac manipulációval szembeni védelmét erősítené az EP

Az Európai Parlament elfogadta a nagykereskedelmi energiapiacon folytatott piaci manipulációval szembeni fellépésről szóló REMIT-rendelet módosítását, egyebek mellett hatékonyabb védelmet biztosítva az európai háztartások és vállalkozások számára energiaszámláik védelmében a rövid távú piaci áringadozásokkal szemben – tájékoztatott az uniós parlament csütörtökön.