Cégfelvásárlások: visszaesés jöhet


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Idén kevesebb összeolvadásra és felvásárlásra kell számítani – közölte lapunkhoz eljuttatott közleményében a BDO.


Világszerte 8111 kilátásba helyezett közepes méretű összeolvadási és felvásárlási (M&A) tranzakciót azonosított a BDO International, ami 14,5 százalékkal marad el a tavaly hasonló időszakban közzétett hasonló értéktől. Ezek jelentős része végül különféle okokból meghiúsul vagy csúszást szenved, ezért az idei év kilátásai jóval borúsabbak, mint a 2014-ben elért eredmény. Tavaly ugyanis 7 777 közepes méretű felvásárlási tranzakciót hajtottak végre, összesen 696 milliárd dollár értékben. Ez mennyiségben 25, míg értékben 16 százalékos növekedést jelentett 2013-hoz képest.

A magántőke-alapú kivásárlások tavaly szintén évek óta nem látott mértéket értek el: összesen 995 ilyen tranzakciót bonyolítottak le a tavalyi évben, összesen több mint 116 milliárd dollár értékben.

„A kiemelkedő eredmények ugyanakkor elsősorban 2014 első felének kimagasló teljesítményének köszönhetőek: a harmadik és negyedik negyedév során fokozatos csökkenésnek lehetünk tanúi, és 2014-ben elmaradt az ilyenkor szokásos év végi felpörgés is – magyarázza Boross Ákos, a BDO Magyarország pénzügyi tanácsadási üzletágának ügyvezető partnere. – A potenciális tranzakciók jelenleg (hivatalos bejelentések és egyéb piaci hírek alapján) összegzettvolumene jóval a tavalyi érték alatt marad, ami azt jelenti, hogy az évek óta tartó felívelési szakasz 2015-ben véget érhet.”

A régiókat vizsgálva kizárólag a tavaly magára találó Észak-Amerikában várható további növekedés, ugyanakkor a legnagyobb – mintegy 20 százalékosra várt – visszaesés Dél-Európában és a Benelux-államokban jelentkezhet. Bár tavaly a közép-kelet-európai (a FÁK országokat is magában foglaló) régió kis időre Kínát is megelőzve a második helyre kapaszkodott, a jelenlegi kilátások újra csupán a masszív harmadik helyet biztosítják ennek a piacnak.

Szabályzattár több mint 30 elérhető szabályzattal
Teljesítse az előírásokat, és szervezze meg cége hatékony működését!
A tartalomból: szervezeti és működési szabályzat, számviteli politika, pénzkezelési szabályzat, transzferár-nyilvántartás minta, cafeteria szabályzat, munkavédelmi szabályzat, kollektív szerződés stb.

A legjobb növekedési kilátásokkal az idei évben a TMT (technológia, média, telekommunikáció) szektor rendelkezik: a folyamatos innovációs nyomásnak való megfelelés egyik legjobb eszköze a felvásárlási tevékenység lehet.

„A hazai piacon 2015-ben a pénzügyi és az energetikai szektorban várunk további jelentős aktivitást. Az idei év végére lejár a JEREMIE-alapok forráskihelyezésre kiírt határideje, így a kisebb méretű kockázati tőkebefektetések területén is növekvő tranzakciószám és volumen várható a következő időszakban” – tette hozzá a BDO szakembere.

A vállalati felvásárlási folyamatok jelentős része az 500 millió dollár alatti, úgynevezett közepes méretű tranzakciók területén zajlik, ezért a teljes piac mozgását is alapvetően ez a szegmens határozza meg. Miközben a több milliárd dolláros nagyságrendű tranzakciókra alapvetően befektetési bankok specializálódtak, a nagy könyvvizsgáló/tanácsadó cégek klasszikus területe a mid-market M&A piac, amelynek egyik vezető szereplője a BDO (tavaly 219 tranzakcióban vett részt pénzügyi tanácsadóként ebben a szegmensben).


Kapcsolódó cikkek

2024. február 23.

Enyhe recesszióban Németország

Végleges és kiigazított adatok szerint a német GDP 0,1 százalékkal csökkent 2023-ban, éves összevetésben. A negyedik negyedéves gazdasági teljesítmény rontotta érdemben a mutatót.